Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Falcowski napisał:

Sulfurek inkubuje i już jest bliska rozwiązania. Niestety nie jestem jej w stanie złapać, a nie chcę za bardzo stresować. Wsadziłęm parę rurek, myślicie że to pomoże przetrwać maluchom?

Jeśli chcesz młode to musisz samicę odłowić. Kilka rurek to za mało, musiałbyś mocno zagruzować całe dno żeby było mnóstwo kryjówek w tedy jakieś młode mają szanse przetrwać. Spróbuj jeszcze raz ją odłowić, wyciągnij z akwarium ile się da kamieni będzie ją łatwiej złowić i najlepiej łów na dwie siatki, w każdą dłoń jedną siatkę i tak jedną zaganiaj a drugą łap. Tylko uważaj bo często samice podczas łapania w siatkę wypluwają to co mają w pysku bo są zestresowane łapaniem. Spróbuj ją delikatnie złapać. A ten samiec taki ciemny to chyba jednak otopharynx lithobates black orange dorsal .

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja jak miałem kiedyś othofarynxy to łapałem je na śpika.Ustawiałem sobie budzik na 2-3 w nocy i lekko włączałem światło samica spokojnie dawała się złapać.Masz na to 2-5min jak jeszcze się nie rozbudzi 

Powodzenia w łapaniu

• Lubię to 1
Opublikowano

O proszę, też nawet nad tym się zastanawiałem. Fajny pomysł.

Bądź co bądź udało mi się ją złapać wczoraj wieczorem. Wypluła ikrę, ale na szczęście do siatki. 

Przełożyłem ją do małego pustego akwarium i wysypałem ikrę na dno, licząc że pozbiera jaja i będzie dalej inkubować.

Po godzinie faktycznie jaj nie było.

Rano jak wstałem zacząłem się jej przyglądać, ale już nie miała takiego wora pod buzią i nie mieli jaj.

Zastanawiam się, czy ich nie połknęła i czy dobrze zrobiłęm, że ją wrzuciłem do jaj.

1. Czy mogła celowo zjeść własne jaja?

2. Czy jak wypluła ikrę, czy taka ikra sama by się wykluła bez matki?

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, Falcowski napisał:

Zastanawiam się, czy ich nie połknęła i czy dobrze zrobiłęm, że ją wrzuciłem do jaj.

1. Czy mogła celowo zjeść własne jaja?

2. Czy jak wypluła ikrę, czy taka ikra sama by się wykluła bez matki?

1. Samica zjadła ikrę. 

2. Z wyplutej ikry nic by się nie wylęgło, chyba że umieścił byś ją w specjalnym inkubatorze.

3. Jeśli zależy Ci na uzyskaniu narybku najlepiej odłowić samicę pod koniec inkubacji. Wtedy wypluje rozwinięty narybek, który będzie już samodzielny...

Edytowane przez Robson79
Opublikowano

Jeśli wypluła ikrę to znaczy że to nie była ikra, miot z filmu z 3 sierpnia, tarło musiało być nie dawno w ostatnich dniach. Czyli zaczynają się tarła  otopharynxów. 

Tak jak kolega Robson79 radzi : '' Jeśli zależy Ci na uzyskaniu narybku najlepiej odłowić samicę pod koniec inkubacji. Wtedy wypluje rozwinięty narybek, który będzie już samodzielny...'' - to najlepsza opcja.

A jeśli zależy Ci na gatunku czystym rasowo to obserwuj z którą rybą samica ma tarło bo zdaje się że masz tam samotnego samca  Copadichromis Borleyi Kadango, on może odbywać tarła z samicami otopxarynxów bo nie ma samic ze swojego gatunku.

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
36 minut temu, darianus napisał:

Szybko rosną pyśki, Red Fin to chyba największa gwiazda tego baniaka :)

Nom, już niektóre to fajne byczki.

"Red Bull" - bo tak go nazwał synek - ten to ma "parcie na szkło" :D - jest o tyle ciekawy, że ciągle w toni pływa, więc dobrze się eksponuje w górnych partiach zbiornika. Polecam takiego na uzupełnienie.

A dziś jakie walki wspaniałe były. Wieczorem wrzucę filmik. Tego jeszcze nie widzieliście. 3 samce się lały równoczesnie. 2 White Lipsy i Kadango.