Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Yellowy nie mają kryjówek. Łączenie mbuny z non-mbuną jest zawsze kompromisem, pomimo pasującej diety. W dużych zbiornikach jest pole do popisu, ale w twoim nie łatwo jest zrobić taką aranżację, aby każdemu było dobrze. 

• Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Minęło niemal pół roku, odkąd mam akwarium.

To dobry czas na podsumowanie.

Na początek statystyki:

w styczniu kupiłem 18 ryb:  6 Yellow, 6 Mdoki i 6 Otków.

W ciągu kolejnych dwóch miesięcy dokupiłem jeszcze 3 Yellow, a miesiąc później 1 Kadango.

W sumie 22 ryby.

Na dzień dzisiejszy, czyli po pół roku zostało mi 13 ryb, ale za to znacznie większych, więc w akwarium jest pełniej niż na początku. Zmiany było ->>> jest:

Yellow:                   9 ->>> 2+2 (nie jestem pewien, czy ten Yellow na górze zdjęcia i drugie foto to samiec, ale raczej tak)

Otopharynx:          6 ->>> 2+2

Placidochromis:   6 ->>> 2+2

Kadango:               1 ->>> 1+0

Na początku myślałem o kupnie 30 ryb, teraz jak mam 13 cieszę się, że nie mam więcej. 

Jeśli chodzi o płeć, zestawy 2+2 całkiem dobrze się trzymają, przynajmniej jak na razie.

Średnia długości ryb to ok. 8 cm. 

Karmię 2x dziennie, codziennie bez przerw, różnymi NF, około 3 szczypty, 3x mięsne i 1 plant, raz na 4 dni mrożona artemia 1 kostka i uzupełniam probiotykiem.

Ryby są przeważnie spokojne, poza okresem godowym, pływają po całym akwarium, zarówno na dole, jak i na górze, bez względu na gatunek.

Jak są głodniejsze, to pływają wyżej, bo karmię je wszystkim co pływa. W wolnych chwilach skubią kamienie.

Woda podmieniana co tydzień 25%. Po 5 dniach po podmiance mam NO3 na poziomie około 2 mg/l. Zdaje się, że glony spożywają nadwyżki NO3. Zeolitu mam ok. 0.3 kg, ale nigdy nie regenerowany od pół roku. Z drugiej strony NF może tak mało brudzić. W SUMPie są gąbki, 3 litry ceramiki najtańszej, ów zeolit i flizelina.

Glony na wszystkich kamieniach i na froncie komina.

Czas narastania glonów do widocznego wyraźnego poziomu to około 2 tygodnie).

Światło 14x1W power led White Full Spectrum ustawione na pół mocy.

Grzałka wyłączona, temp. około 27 stopni.

20190708_230034ab.thumb.JPG.9646a7349e592a554c610581aa7810c1.JPG

20190712_204019.jpg

Edytowane przez Falcowski
  • Lubię to 2
Opublikowano

2 Yellowy z przodu to z tych dokupionych później dorosłych, dlatego większe - samica o imieniu "Cytrynka" to evenemen - 12 cm! 

Jeden z Yellow'ów, które kupiłem jako młode z innymi rybami siedzi z tyłu pod wylotem pompy.

Otki to mają do siebie, że najwolniej rosną i najpóźniej się wybarwiają. Długo były z tyłu, teraz dopiero trochę bardziej wystrzeliły.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Sulfurek inkubuje i już jest bliska rozwiązania. Niestety nie jestem jej w stanie złapać, a nie chcę za bardzo stresować. Wsadziłęm parę rurek, myślicie że to pomoże przetrwać maluchom?

• Lubię to 1