Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, pozner napisał:

Nie wyobrażam sobie, żeby jakaś ryba miała problem z wypłynięciem z takiej zamkniętej groty. Tym bardziej, że takie i te przepływowe groty zajmują raczej te silne i pewne siebie ryby. To tylko tyle ode mnie...żeby Bartek nie obawiał się tworzenia takich grot.

Słabsza, mniejsza ryba, która jest goniona nie pozostanie w potrzasku w tym przypadku. Ucieka w kamienie i znika, a po chwili wypływa w zupełnie innym miejscu jak by nigdy nic. Dla tego sprawdza mi się układ z dwoma samicami w przypadku Labeotropheus trewavasae i Moisana. Dzięki temu również dopuściłem do obsady młodziutkie (ok. 2cm) saulosy, williamsi i fainzilberi Ikombe. Wynik jest taki, że mam zero strat i ryby rosną zdrowo. Bartek może zrobić groty jakie chce bez obawy. Ja tylko zasugerowałem coś, co sprawdza się moim zdaniem bardzo dobrze. 

• Lubię to 3
Opublikowano

Mała aktualizacja. Płetwy zaczynają ładnie się regenerować, chętnie pobiera pokarm, co prawda część nadal wylatuje przez gardło, ale łapie ponownie i udaje jej się połknąć więc możliwe, że jednak to się zrośnie.

• Lubię to 4
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Samica doszła już do siebie, więc z Nowym Rokiem wypuszczę ją z kotnika w porze karmienia, żeby odwrócić uwagę reszty obsady

69b4e346811b96a0930a418c5129d6d4.jpg

526fd1230c6afa7d73818326157896d8.jpg

e76fa37d59de1dbdb20f6fd36021c55f.jpg

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)

Dzięki Andrzeju, ja również wątpiłem, był nawet moment, że myślałem o eutanazji:confused: Czyli sugerujesz żeby wpuścić ją po zgaszeniu światła?

Edytowane przez Bartek_De
  • Lubię to 1
Opublikowano

Bartku jeśli samica pobiera pokarm w kotniku,to bym się jeszcze wstrzymał z wpuszczeniem jej do ogólnego zbiornika.

Osobiście jeszcze bym ją podleczył i potem myślał co dalej.

Oczywiście tak jak Andrzej napisał najlepiej wpuścić samicę po ciemku.

Opublikowano

Andrzeju, ale nie ma już co leczyć, gardło całkowicie zarosło, płetwy również się zregenerowały, pływa i je normalnie, wybarwiła się jak dominująca samica

• Lubię to 1
Opublikowano

Rozumiem,ale bardziej mi chodziło o to,aby lepiej się zregenerowało jej gardło.

Jeśli uważasz że jest wszystko ok,to nie widzę problemu,abyś mógł ją wpuścić do reszty obsady :) 

• Lubię to 1