kszyszek Opublikowano 27 Czerwca 2019 Autor #21 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Cytat 3 godziny temu, bakus_44 napisał: Tylko po co ta lawa? Booo... bo są gusta i guściki Wiem, lepszy byłby oklepany serpentynit ale chciałem spróbować czegoś innego i nie żałuję Dzięki za miłe słowa.
bakus_44 Opublikowano 27 Czerwca 2019 #22 Opublikowano 27 Czerwca 2019 myślałem, że może jakaś denitryfikacja, czy inny głębszy sens poza względami stricte estetycznymi, które jak wiadomo każdy postrzega inaczej
Kubeq Opublikowano 29 Czerwca 2019 #23 Opublikowano 29 Czerwca 2019 W dniu 27.06.2019 o 12:49, kszyszek napisał: Booo... bo są gusta i guściki Wiem, lepszy byłby oklepany serpentynit ale chciałem spróbować czegoś innego i nie żałuję Super baniak. Bardzo dobrze że dałeś lawę, a nie ten oklepany serpentynit Według mnie obrośnięta lawa wygląda super naturalnie. 1
Bartek_De Opublikowano 29 Czerwca 2019 #24 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Super baniak. Bardzo dobrze że dałeś lawę, a nie ten oklepany serpentynit Według mnie obrośnięta lawa wygląda super naturalnie. Też tak uważam i choć sam mam serpentynit, chętnie zamienił bym go na lawęWysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 29 Czerwca 2019 #25 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Trzeba tylko pamiętać , że lawa w akwa to też potem okrzemki. Cytując klasyków... wszystko kwestia gustu. 1
kszyszek Opublikowano 29 Czerwca 2019 Autor #26 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Okrzemki to pewnie to z czym będę się męczył. Już raz płukałem górną warstwę piachu bo mi coś na niej siadło, teraz widze że znowu coś zaczyna się dziać...
Andrzej Głuszyca Opublikowano 29 Czerwca 2019 #27 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Generalnie lawy wulkaniczne posiadają bardzo dużo SiO2 co ma wpływ na powstawanie okrzemków. Pomijając ,że jest to też przypadłość świeżego akwa. Jeżeli nie chcesz okrzemków to lawa w akwa nie jest dobrym rozwiązaniem pod tym względem. Lawa ma oczywiście swoje zalety w akwarium . Ale jeżeli chodzi o okrzemki to bardzo im sprzyja. Z drugiej strony okrzemki czy inne glony są w naszym biotopie dla ryb pożądane. To min. kwestia podejścia do tego. 2
Robson79 Opublikowano 29 Czerwca 2019 #28 Opublikowano 29 Czerwca 2019 Ja posiadam w akwarium wystrój z lawy czerwonej od 2 lat i jakoś nie miałem problemu z żadnymi okrzemkami... 1
Andrzej Głuszyca Opublikowano 30 Czerwca 2019 #29 Opublikowano 30 Czerwca 2019 9 godzin temu, Robson79 napisał: Ja posiadam w akwarium wystrój z lawy czerwonej od 2 lat i jakoś nie miałem problemu z żadnymi okrzemkami.. Dlatego użyłem określenia "generalnie" . Jako użytkownik tej lawy powinieneś wiedzieć ,że są niejako trzy rodzaje lawy ze względu na poziom SiO2 zawarty w danym rodzaju lawy: czyli zasadowe , pośrednie i kwaśne. Jaką masz?
zurawinska Opublikowano 5 Lipca 2019 #30 Opublikowano 5 Lipca 2019 Piękne akwarium, te mdoki mają swój urok.
Rekomendowane odpowiedzi