Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
47 minut temu, patec napisał:

Jakaś alternatywa dla red red?

Ja proponuję Metriaclima Estherae OB... ? Wiem że na początku pisałeś że są ochydne ale czy napewno...? ?

20171220_221216.jpg

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, patec napisał:

Kurczę te łaciate OB nie jak mi nie leżą.

Łaciate OB są  dwa rodzaje 

Są M. Estherae OB i M.Estherae OB Minos  Reef . Mam te od @przemo-h i  wg mnie są o wiele ładniejsze od tym Estherae OB. Te mi również nie leżą. Poza tym są w OB tzw BB .Masz tutaj samca  BB.

20180309_120840.jpg

Edytowane przez Tom74
A
Opublikowano
9 minut temu, patec napisał:

Kurczę te łaciate OB nie jak mi nie leżą.

Ja tam uwielbiam wszystkie gatunki odmiany OB  ? 

Wiadomo nie wszystkim musi podobać się to samo... ? W takim razie pozostań przy Metriaclima Estherae Red Red. Miałem je kilka lat temu razem z Saulosi i nie zauważyłem między nimi żadnego konfliktu ani próby krzyżowania się...

Opublikowano

Tutaj @Robson79ma też rację. Jeśli samiec saulosi na pewno będzie miał swoje samice oraz samiec redzika będzie miał swoje, to ryby powinny obok siebie żyć i się ignorować. Zdażają się też wyjątki. Mnie osobiście kiedyś zaskoczył samiec Labidochromis hongi, który startował do samic saulosi?

Opublikowano
1 godzinę temu, patec napisał:

W takim razie dlaczego odradzasz?

Temperament, agresja wewnątrz gatunkowa jaką obserwowałem u tych ryb nie była miłym widokiem, samice również toczyły zaciekłe boje . Samiec jeśli będzie zdominowany strasznie straci na wyglądzie, będzie blady, samice wyglądają bardziej "męsko" . W moim akwarium miał się dobrze aż za bardzo, panował w całym zbiorniku, był panem i władcą wszystkich samic w akwarium, wycierał własne i samice cynotilapi zebroides coube czy licoma red top . Gdy zaczęły się tarła z układu 1+7  w krótkim czasie zostało 1+1

Opublikowano

Widać po Twoim wyborze, że chciałbyś jak najwięcej kolorów. Jeśli chodzi o łączenie red reda i saulosi, to kierowałem się również tym, że będzie zbyt dużo żółtego, pomarańczowego. Do tego ogólnie będzie zbyt pstrokato. Moim zdaniem za dużo tego jest po prostu. @klekot666też tutaj ma dobry argument jeśli chodzi o mbamby. Do tego z samcem saulosi będzie na pewno nie ciekawie.

Ja zasugerowałem wcześniej cztery gatunki w większych grupach, które bardziej by cieszyły oko zachowaniem wewnątrzgatunkowym (saulosi i acei), a przy okazji wyglądają bardzo atrakcyjnie w układach wielosamcowych.