Robson79 Opublikowano 15 Marca 2018 #41 Opublikowano 15 Marca 2018 47 minut temu, patec napisał: Jakaś alternatywa dla red red? Ja proponuję Metriaclima Estherae OB... ? Wiem że na początku pisałeś że są ochydne ale czy napewno...? ? 1
przemo-h Opublikowano 15 Marca 2018 #42 Opublikowano 15 Marca 2018 @darkonwspomniał o problemach nawet z estherae OB. Nie wiem jakie on ma. Ja miałem saulosi z tymi i nie działo się nic niepokojącego.
patec Opublikowano 15 Marca 2018 Autor #43 Opublikowano 15 Marca 2018 Kurczę te łaciate OB nie jak mi nie leżą.
Tom74 Opublikowano 15 Marca 2018 #44 Opublikowano 15 Marca 2018 (edytowane) 10 minut temu, patec napisał: Kurczę te łaciate OB nie jak mi nie leżą. Łaciate OB są dwa rodzaje Są M. Estherae OB i M.Estherae OB Minos Reef . Mam te od @przemo-h i wg mnie są o wiele ładniejsze od tym Estherae OB. Te mi również nie leżą. Poza tym są w OB tzw BB .Masz tutaj samca BB. Edytowane 15 Marca 2018 przez Tom74 A
Robson79 Opublikowano 15 Marca 2018 #45 Opublikowano 15 Marca 2018 9 minut temu, patec napisał: Kurczę te łaciate OB nie jak mi nie leżą. Ja tam uwielbiam wszystkie gatunki odmiany OB ? Wiadomo nie wszystkim musi podobać się to samo... ? W takim razie pozostań przy Metriaclima Estherae Red Red. Miałem je kilka lat temu razem z Saulosi i nie zauważyłem między nimi żadnego konfliktu ani próby krzyżowania się...
przemo-h Opublikowano 15 Marca 2018 #46 Opublikowano 15 Marca 2018 Tutaj @Robson79ma też rację. Jeśli samiec saulosi na pewno będzie miał swoje samice oraz samiec redzika będzie miał swoje, to ryby powinny obok siebie żyć i się ignorować. Zdażają się też wyjątki. Mnie osobiście kiedyś zaskoczył samiec Labidochromis hongi, który startował do samic saulosi?
klekot666 Opublikowano 15 Marca 2018 #47 Opublikowano 15 Marca 2018 1 godzinę temu, patec napisał: W takim razie dlaczego odradzasz? Temperament, agresja wewnątrz gatunkowa jaką obserwowałem u tych ryb nie była miłym widokiem, samice również toczyły zaciekłe boje . Samiec jeśli będzie zdominowany strasznie straci na wyglądzie, będzie blady, samice wyglądają bardziej "męsko" . W moim akwarium miał się dobrze aż za bardzo, panował w całym zbiorniku, był panem i władcą wszystkich samic w akwarium, wycierał własne i samice cynotilapi zebroides coube czy licoma red top . Gdy zaczęły się tarła z układu 1+7 w krótkim czasie zostało 1+1
przemo-h Opublikowano 15 Marca 2018 #48 Opublikowano 15 Marca 2018 Widać po Twoim wyborze, że chciałbyś jak najwięcej kolorów. Jeśli chodzi o łączenie red reda i saulosi, to kierowałem się również tym, że będzie zbyt dużo żółtego, pomarańczowego. Do tego ogólnie będzie zbyt pstrokato. Moim zdaniem za dużo tego jest po prostu. @klekot666też tutaj ma dobry argument jeśli chodzi o mbamby. Do tego z samcem saulosi będzie na pewno nie ciekawie. Ja zasugerowałem wcześniej cztery gatunki w większych grupach, które bardziej by cieszyły oko zachowaniem wewnątrzgatunkowym (saulosi i acei), a przy okazji wyglądają bardzo atrakcyjnie w układach wielosamcowych.
Bezprym Opublikowano 15 Marca 2018 #49 Opublikowano 15 Marca 2018 To może weź Tropheops otter point OBWysłane z mojego LG-H850 przy użyciu Tapatalka
przemo-h Opublikowano 15 Marca 2018 #50 Opublikowano 15 Marca 2018 Zobacz sobie jeszcze jak wygląda zbiornik, gdy tych gatunków jest mniej? 1
Rekomendowane odpowiedzi