Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
50 minut temu, przemo-h napisał:

Zobacz sobie jeszcze jak wygląda zbiornik, gdy tych gatunków jest mniej?

No muszę przyznać, że ławica Acei robi wrażenie. Zwłaszcza jak  są różne wielkości ryb. Te żółte to Labidochromis caeruleus? Dobrze poznaje? Coś jeszcze tam pływa?

Opublikowano
15 godzin temu, patec napisał:

No muszę przyznać, że ławica Acei robi wrażenie. Zwłaszcza jak  są różne wielkości ryb. Te żółte to Labidochromis caeruleus? Dobrze poznaje? Coś jeszcze tam pływa?

Jest Labidochromis caeruleus i Metriaclima lime Nkhomo, ale nie jestem pewny na 100%.

Opublikowano (edytowane)

Ostatecznie zdecyduję się na:

Pseudotropheus acei Luwala - wielosamcowo

Chindongo  saulosi - wielosamcowo

Cynotilapia pulpican afra white top - 1+3/4

*Metriaclima estherae red red - 1+3/4

*Chindongo  socolofi - 1+3/4

*Iodotropheus sprengerae makokola red - 1+3/4

*jeden z trzech ostatnich do redukcji jak podrosną, zobaczumy, które mi przypadna do gustu najbardziej

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dziękuję wszystkim za rady.

Edytowane przez patec
Opublikowano
20 godzin temu, patec napisał:

Ostatecznie zdecyduję się na:

Pseudotropheus acei Luwala - wielosamcowo

Chindongo  saulosi - wielosamcowo

Cynotilapia pulpican afra white top - 1+3/4

*Metriaclima estherae red red - 1+3/4

*Chindongo  socolofi - 1+3/4

*Iodotropheus sprengerae makokola red - 1+3/4

*jeden z trzech ostatnich do redukcji jak podrosną, zobaczumy, które mi przypadna do gustu najbardziej

Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dziękuję wszystkim za rady.

Dobry wybór ;) Też zdarzało mi się wpuszczać więcej gatunków, jak nie mogłem się od razu zdecydować ;) Osobiście obstawiam, że wyleci socolofi ;)

Opublikowano

A powiedzcie mi jeszcze proszę, jaką ilość ryb mogę trzymać docelowo w tym zbiorniku? Chciałbym sporą grupę Acei.

I ile ryb zakupić z poszczególnych gatunków na początek?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, patec napisał:

A powiedzcie mi jeszcze proszę, jaką ilość ryb mogę trzymać docelowo w tym zbiorniku? Chciałbym sporą grupę Acei.

I ile ryb zakupić z poszczególnych gatunków na początek?

Mi nasz klubowy specjalista ds rybo-centmentrów wyliczył  do identycznego zbiornika 44 ryby przeliczeniowe (czyli takie wielkości saulosi- trzeba brać pod uwagę, że niektóre są większe- inne mniejsze). U mnie mam np planowany taki układ:

3+15 demasoni (rosną nieco mniejsze niż ryba przeliczeniowa)

2+8 msobo (powiedzmy, że są wielkości przeliczeniowych saulosi, chociaż chyba nieco większe)

1+4 metriaclima fainzilberi maison reef

1+4 protomelas teaniolatus (te 2 ostatnie dorastają do 17cm, więc nawet nieco więcej niż Twoje Acei)

U Ciebie dałbym docelowo:

Acei z 12szt (musiałbyś kupić trochę więcej, żeby mieć przewagę samic, chociaż w ich przypadku nie jest problemem trzymanie kilku samców)

Saulosi w układzie 2/3+8 (ja celuje w taki układ z msobo i zakupiłem bodajże 23szt, bo więcej nie było, ale z tego co widzę to powinno się udać)

Pozostałe 3 gatunki w układzie 1+3/4 (najlepiej kupić po 10-12 szt, chociaż im więcej, tym większe prawdopodobieństwo wstrzelenia się w planowany układ- absolutne min to 8szt i tu już trzeba mieć dużo szczęścia, żeby trafić 4 samice ;))

Edytowane przez bakus_44
Opublikowano
3 godziny temu, bakus_44 napisał:

Dobry wybór ;) Też zdarzało mi się wpuszczać więcej gatunków, jak nie mogłem się od razu zdecydować ;) Osobiście obstawiam, że wyleci socolofi ;)

dlaczego socolofi , że najmniej atrakcyjny ?

Opublikowano
28 minut temu, bakus_44 napisał:

Tak, i przy okazji niebieski, jak acei, których będzie dużo :)

ok , choć ja osobiście wolę socolofi , mam je i bardzo ładnie zaczynają się wybarwiać ,  poza tym bardzo podoba mi się twoje akwarium , szacun :)

• Dziękuję 1
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

Ryby rosną, kilka wypadło z mojej winy, kilka po prostu słabych. I tak jest ich sporo za dużo niż docelowo.

Zastanawiam  się kiedy rozpoczać redukcję i czym się kierować. I oczywiście co zrobić z odłowionymi sztukami.

Póki co wiem, że chcę się pozbyć 2 samców Saulosi są prawie wybarwione ale daleko im do wzorca więc raczej chętnych na nie będzie brak.