Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
41 minut temu, patec napisał:

I teraz już nie nie wiem, kompletny mętlik w głowie. Wszystkie są super, wszystkie chciałbym mieć ;) 

Ale dalej nie mam konkretnego pomysłu na obsadę. 

Nie masz żadnego faworyta?

Opublikowano

Mam. Ze spokojnych 

Pseudotropheus Acei Luwala

Mogły by być też być Iodotropheus sprengerae

Z mało spokojnych ?

Metriaclima fainzilberi "Maison Reef" lub

Metriaclima Zebra Chilumba LUWINO Reef

Do tego jakieś dwa gatunki dodatkowo. Coś żółtego i lub pomarańczowego by pasowało.

Opublikowano
3 godziny temu, patec napisał:

Mam. Ze spokojnych 

Pseudotropheus Acei Luwala

Mogły by być też być Iodotropheus sprengerae

Z mało spokojnych ?

Metriaclima fainzilberi "Maison Reef" lub

Metriaclima Zebra Chilumba LUWINO Reef

Do tego jakieś dwa gatunki dodatkowo. Coś żółtego i lub pomarańczowego by pasowało.

Maison i Luwino to waleczne ryby. 

Jeśli chcesz spokój, to proponuję:

Chindongo saulosi-wielosamcowo

Pseudotropheus acei-wielosamcowo

Metriaclima estherae OB morph (drobno nakrapiana), czyli ta z Minos reef

Iodotropheus sprengerae 

Jeśli nie znajdziesz tej estherae OB Minos reef, to wzamian proponuję Metriaclima dwarf Manda lub Metriaclima zebra OB Masinje. 

To jedna z najspokojniejszych obsad moim zdaniem i po części moja poprzednia.

• Lubię to 2
Opublikowano

Dokształciłem się nieco na temat ryb, ponownie zastanowiłem się nad obsadą. Tym razem myślę, że lepiej dobrana propozycja:

Pseudotropheus acei Luwala

Metriaclima estherae red red

Labidochromis sp, mbamba

Chindongo  saulosi

Cynotilapia pulpican afra white top

Chindongo  socolofi

Iodotropheus sprengerae makokola red

Z tym, że chyba za dużo gatunków. Z których polecacie  zrezygnować.

Co o mojej propozycji sądzicie?

Opublikowano

Labidochromis mbamba i Chindongo saulosi-odpada ze względu na podobieństwo samca saulosi. 

Metriaclima estherae red red i Chondongo saulosi też odpada ze względu na podobieństwo samic. 

Opublikowano
Godzinę temu, klekot666 napisał:

Również odradzam tą rybę, pomijam już kwestię podobieństwa do saulosi jak pisze kolega wyżej.

W takim razie dlaczego odradzasz?

Czyli rezygnuję z Labidochromis mbamba i Metriaclima estherae red red.

Jakaś alternatywa dla red red?

Opublikowano
2 godziny temu, przemo-h napisał:

Metriaclima estherae red red i Chondongo saulosi też odpada ze względu na podobieństwo samic. 

Mam oba gatunki u siebie i nie zauwazylem zadnego wzajemnego zainteresowania się samicami. Ryby traktuja się tak jak by nie istnialy wogole. Ani razu nie widzialem aby red walczyl z samcem saulosi, a podczas zalotow nie wiedzialem zeby red latal obok samicy saulosi i z wzajemnoscia. Faktem jest ze mam jeszcze mlodziaki ale saulosi inkubowaly kilka a redy kilkanascie razy i szczerze to pierwsze slysze o podobienstwie samic. Samica reda jest czerwona a saulosi pomaranczowa :P

Opublikowano
3 minuty temu, mlody.czub napisał:

Mam oba gatunki u siebie i nie zauwazylem zadnego wzajemnego zainteresowania się samicami. Ryby traktuja się tak jak by nie istnialy wogole. Ani razu nie widzialem aby red walczyl z samcem saulosi, a podczas zalotow nie wiedzialem zeby red latal obok samicy saulosi i z wzajemnoscia. Faktem jest ze mam jeszcze mlodziaki ale saulosi inkubowaly kilka a redy kilkanascie razy i szczerze to pierwsze slysze o podobienstwie samic. Samica reda jest czerwona a saulosi pomaranczowa :P

Twoje samice są czerwone, ponieważ kupiłeś je od FishMagica. 

Tutaj powód dlaczego nie powinno się ich trzymać razem:

• Smutny 1