egon44 Opublikowano 24 Grudnia 2017 #11 Opublikowano 24 Grudnia 2017 W dniu 23.12.2017 o 18:34, GOLUMN napisał: Mam pytanie jeszcze odnośnie piasku.Kupiłem go w firmie Retne i sprzedawca mówił mi że nie trzeba go płukać i można od razu do akwarium wsypać. Płukać czy nie? Można wiedzieć jaki piasek zakupiłeś od tego sprzedawcy?
GOLUMN Opublikowano 25 Grudnia 2017 Autor #12 Opublikowano 25 Grudnia 2017 Piasek kwarcowy 0,5 - 1,2 mm 1
GOLUMN Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor #13 Opublikowano 29 Grudnia 2017 (edytowane) Tło w końcu dojechało. Mata dwie warstwy w akwarium.Kamienie wyszorowane.Piasek za chwilkę.Zaczynam zabawę z aranżacją a następnie ze startem zbiornika.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Trzymajcie kciuki. Edytowane 29 Grudnia 2017 przez GOLUMN
marcin73m Opublikowano 29 Grudnia 2017 #14 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Super to tło, powinno dać fajną głębię. Odnośnie aranżacji mała wskazówka.. nie bój się iść w górę ze skałami
GOLUMN Opublikowano 29 Grudnia 2017 Autor #15 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Pierwsze podejście.Nie mam pomysłu na środek. Może tak?
marcin73m Opublikowano 29 Grudnia 2017 #16 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Ja bym dołożył skał, widziałem, że więcej ich masz, więc wrzucaj śmiało. Zrobiłbym też tak, że dałbym jakieś płaskie kamienie na spód i dopiero na tym ustawił te większe. Te "podstawki" i tak znikną pod piaskiem, a dzięki temu cała konstrukcja pójdzie wyżej. Dobrze, żeby to było tak do 2/3 wysokości baniaka. 2
marcin73m Opublikowano 29 Grudnia 2017 #18 Opublikowano 29 Grudnia 2017 no już lepiej, ale ja bym jednak trochę spiętrzył, jedne na drugie i do góry, byle stabilnie się trzymały Przykładowo 1
MatiK Opublikowano 29 Grudnia 2017 #19 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Moim zdaniem Marcinie to mogłoby wyglądać trochę sztucznie tak na siłę poukładane. Ja bym właśnie zagruzował środek i nie koniecznie podnosił resztę jeszcze wyżej. 1
marcin73m Opublikowano 29 Grudnia 2017 #20 Opublikowano 29 Grudnia 2017 Ano każdy ma jakąś wizję Mateuszu wiem z własnego doświadczenia, że zbyt niskie konstrukcje nie wyglądają dobrze. Choć wszystko jest oczywiście kwestią gustu. Ta aranżacja już na tym etapie wydaje mi się dość płaska, a jak przyjdzie piasek, to to wrażenie jeszcze bardziej się uwydatni. Pomijam fakt, że wyższe skały pomagają wyciągnąć w górę niektóre gatunki, oderwać je od strefy przydennej zagruzowanie środka skutkowałoby moim zdaniem powstaniem czegoś na kształt muru, a to czasami powoduje problemy z cyrkulacją, ogarnięciem czystości itd. Oczywiście nie ma reguły i każdy przypadek jest inny. No ale my tylko doradzamy, ostateczna wizja - jak to ma wyglądać i tak należy do autora. 1
Rekomendowane odpowiedzi