Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 23.12.2017 o 18:34, GOLUMN napisał:

Mam pytanie jeszcze odnośnie piasku.Kupiłem go w firmie Retne i sprzedawca mówił mi że nie trzeba go płukać i można od razu do akwarium wsypać.

Płukać czy nie?

Można wiedzieć jaki piasek zakupiłeś od tego sprzedawcy?

Opublikowano (edytowane)

Tło w końcu dojechało. Mata dwie warstwy w akwarium.Kamienie wyszorowane.Piasek za chwilkę.Zaczynam zabawę z aranżacją a następnie ze startem zbiornika.Zobaczymy co z tego wyjdzie.Trzymajcie kciuki.;):biggrin:

IMAG0924.jpg

IMAG0925.jpg

IMAG0926.jpg

Edytowane przez GOLUMN
Opublikowano

Ja bym dołożył skał, widziałem, że więcej ich masz, więc wrzucaj śmiało. Zrobiłbym też tak, że dałbym jakieś płaskie kamienie na spód i dopiero na tym ustawił te większe. Te "podstawki" i tak znikną pod piaskiem, a dzięki temu cała konstrukcja pójdzie wyżej. Dobrze, żeby to było tak do 2/3 wysokości baniaka.

• Lubię to 2
Opublikowano

Moim zdaniem Marcinie to mogłoby wyglądać trochę sztucznie tak na siłę poukładane. Ja bym właśnie zagruzował środek i nie koniecznie podnosił resztę jeszcze wyżej.

• Lubię to 1
Opublikowano

Ano każdy ma jakąś wizję Mateuszu ;) wiem z własnego doświadczenia, że zbyt niskie konstrukcje nie wyglądają dobrze. Choć wszystko jest oczywiście kwestią gustu. Ta aranżacja już na tym etapie wydaje mi się dość płaska, a jak przyjdzie piasek, to to wrażenie jeszcze bardziej się uwydatni. Pomijam fakt, że wyższe skały pomagają wyciągnąć w górę niektóre gatunki, oderwać je od strefy przydennej :) zagruzowanie środka skutkowałoby moim zdaniem powstaniem czegoś na kształt muru, a to czasami powoduje problemy z cyrkulacją, ogarnięciem czystości itd. Oczywiście nie ma reguły i każdy przypadek jest inny.

No ale my tylko doradzamy, ostateczna wizja - jak to ma wyglądać i tak należy do autora.

• Dziękuję 1