Jump to content

obsada 240 L

b&b

Recommended Posts

Cześć,

zastanawiamy się z żoną nad obsadą do 240 L, zbiornik 150 x 40 x 40.

Chcielibyśmy spróbować 4 gatunki, po wstępnej rozmowie z panem z fish magic ustaliliśmy że dałoby radę 3x mbuna i jakaś aulonocara bo podobno pływają w toni ( nie wiem to nasze pierwsze akwa malawi ;) ).

z tego co nam się wizualnie podoba to:

1. Cynotilapia Hara Gallireya Reef
2. Tropheops Chilumba Orange
3. Pseudotropheus Saulosi Taiwan Reef
4. Pseudotropheus acei Luwala
5. Pseudotropheus zebra Chilumba Maison Reef

6. Aulonocara steveni Hongi
7. Aulonocara Maleri Red Burgund
8. Labidochromis Hongi Super Red
9.  Copadichromis borleyi red fin

I tu prośba do Was, doradźcie co z tego wybrać żeby to miało ręce, nogi i płetwy :D

Jeśli to Twoje pierwsze akwarium z Malawi to mamy coś wspólnego. Dlatego ja osobiście jako priorytet obrałem sobie ,,łatwość" obsady, nie jej wygląd (choć chyba wszystkie ryby z Malawi są urokliwe).

Jeśli nie chcesz 1 gatunku to z tego co wiem polecanym układem dla początkujących (w Malawi) jest układ Chindongo saulosi + Iodotropheus sprengerae.

Ja zdecydowałem się na jeden gatunek (Saulosi - no bo w końcu jakby 3 kolory w akwarium), ale widzę masz większą pojemność dna, to wpakowałbym jeszcze rdzawe dla urozmaicenia ;)

• Like 1

Mimo, że zbiornik jest dłuższy niż standardowe 240 litrów to jednak nadal jest wąski i niższy w dodatku więc mało tam widzę miejsca na ryby toniowe, a już na pewno nie na tak spore i silne Tropheopsy oraz Fainzillberi (Maison Reef)... Zostałbym tu przy standardowej jak na 240 litrów ilości gatunków, czyli maksymalnie 3. Pamietajmy, że poza powierzchnią dna istotna jest też ilość wody dla tych ryb...

7 hours ago, Artur67 said:

Jeśli to Twoje pierwsze akwarium z Malawi to mamy coś wspólnego. Dlatego ja osobiście jako priorytet obrałem sobie ,,łatwość" obsady, nie jej wygląd (choć chyba wszystkie ryby z Malawi są urokliwe).

Dobrze kolega prawi, sam jestem na podobnym etapie ze swoim zbiornikiem. Dobór właściwej obsady to trudna sprawa dla początkujących, ja np przejechałem się na tym, że samce dwóch gatunków które sobie wybrałem będą do siebie podobne i najpewniej by się nawzajem nie tolerowały. 

Przejrzyjcie jeszcze raz listę i wybierzcie dwa gatunki, które się wam najbardziej podobają, koledzy wtedy doradzą co do nich najlepiej pasuje.  

Edited by hilux