Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Baba Yaga Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. #1 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 (edytowane) Witam Miałam opisać wszystko jak już sobie zrobię porządek w akwarium,ale tyle się dzieje,że już nie będę czekać i od tej chwili na bierząco będę aktualizowała mój wątek. Wszelka krytyka mile widziana. Mam już za sobą okres oburzania się za kążdą uwagę Moja przygoda z Malawi rozpoczęła się zaledwie kilka miesięcy temu. Nie mniej jednak zakochałam się w tym biotopie tak bardzo,że nie wyobrażam sobie już mojego domu bez akwarium z pyszczakami. Zaczynałam bez żadnego doświadczenia akwarystycznego i oczywiście popełniłam dużo błędów. Początkowa obsada była właściwie przypadkowa i nieprzemyślana.Teraz jestem w trakcie zmian i szykowania się do kolejnego zbiornika,dlatego w moim akwarium panuje bałagan.Proszę o wyrozumiałość Na dzień dzisiejszy wygląda to tak: Akwarium 720 l ( 200x60x60) Filtracja narurowa ( 2 korpusy z mechanikami,4 korpusy z biologią i 1 korpus z 250ml purigenu i ok 500ml purolite- rozdzielone) Cyrkulator sobo wp400 ( jebao Rw 15 po 4 miesiącach poległ) Oświetlenie na modułach led; 20 zimnych plus 15 RGB Kamienie polne,piasek z jeziora OBSADA; Labidochromis caeruleus Yellow Cynotilapia zebroides Cobue Pseudotropheus acei Luwala, Matriaclima fainzilberi Maison reef Placidochromis Mdoka white lips Aulonocara Baenschi benga Wkrótce mbunę przeniosę do zbiornika 450 l,który już zamówiłam. Póki co, chę się podzielić z Wami tym jak obecnie wygląda życie w moim akwarium.I przyznam szczerze,że podoba mi się to połączenie mbuny z non-mbuną.....choć wiem,że nie jest to dobrym rozwiązaniem przy takiej obsadzie. Pięknie prezentują się majestatyczne,rozmarzone Mdoki wśród energetycznej mbuny......ech Samcem alfa w moim zbiorniku jest Cynotilapia zebroides Cobue,choć dorastający Maison reef już depcze mu po piętach....a raczej po płetwach Edytowane 6 Września 2017 przez anna 15 1
Mortis Opublikowano 26 Sierpnia 2017 #2 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Jak sama piszesz jesteś na początku przygody z Malawi. Kiedy już wszystko się ustabilizuje, a Twoje doświadczenie wzbogaci się o wiedzę będziesz mogła kombinować połączenie mbuny z non mbuną. Bardzo dobry krok, że zakładasz nowy zbiornik i dzielisz ryby. Życzę przemyślanej obsady non mbuna, tak na spokojnie ... ehhh ta Aulonocara 1
Mortis Opublikowano 26 Sierpnia 2017 #4 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 ... ale to czort wśród mdok 1 minutę temu, anna napisał: Piękna Aulonokara
tom77 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 #5 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Godzinę temu, anna napisał: Wkrótce mbunę przeniosę do zbiornika 450 l,który już zamówiłam. Godzinę temu, anna napisał: Pięknie prezentują się majestatyczne,rozmarzone Mdoki wśród energetycznej mbuny......ech Pamiętaj o tym, że yellow już dawno został "adoptowany" do non-mbuna Razem z mdokami będzie stanowił super podstawę obsady. Chyba że zdecydujesz inaczej Docelowo dla non-mbuny potrzebna jest choć jedna "konkretna" plaża. Trzymam kciuki ! 2
Baba Yaga Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Autor #6 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 @tom77Z Yellow jeszcze nie wiem jak bedzie,ale chyba rzeczywiście zostaną w non-mbunarium. Oczywiście wraz z odejściem pozostałej mbuny,poraz kolejny zmieni się trochę aranż,na rzecz piaszczystej przestrzeni. Na pewno nie zrezygnuję z Zebroidesów i Maisonów.Ale przyznam,że Acei choć ładne, jakoś specjalnie mnie nie powalają.Na ich miejsce marzy mi się coś,co bardziej mnie zachwyci,ale co nie będzie stanowiło mieszanki wybuchowej w połączeniu z temperamentnymi Maisonami i Zebroidesami
pozner Opublikowano 26 Sierpnia 2017 #7 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Bardzo ładne akwarium. Zebroides śliczny, mdoki piękne, Maison nabiera urody. Wszystko Ci się pięknie rozwija. Nie jestem pewien, ale chyba acejka inkubuje? Jeśli nie bardzo podobają Ci się acei Luwala, to może zmień na odmianę Itungi. Moim zdaniem ładniejsza odmiana. Ogólnie super. Powodzenia
przemo-h Opublikowano 26 Sierpnia 2017 #8 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Bardzo ładnie urządzony baniaczek i super zdjęcia! Mamy tej samej wagi Maisony, czyli jeszcze piórkowej ze śpikami pod nosem?, jednakże w tym wieku robią już niesamowite wrażenie. Cieszę się, że powoli doprowadzasz obsadę do porządku. Z góry gratuluję z powodu przyszłego zbiornika!
Baba Yaga Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Autor #9 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 58 minut temu, pozner napisał: Bardzo ładne akwarium. Zebroides śliczny, mdoki piękne, Maison nabiera urody. Wszystko Ci się pięknie rozwija. Nie jestem pewien, ale chyba acejka inkubuje? Jeśli nie bardzo podobają Ci się acei Luwala, to może zmień na odmianę Itungi. Moim zdaniem ładniejsza odmiana. Ogólnie super. Powodzenia Bardzo dziękuję. Acei rzeczywiście inkubuje- już ostanie chwile. Prawie przez cały czas mam w zbiorniku jakieś inkubujące samice,ale zostawiam wszystko natrze-jak to się popularnie tutaj mówi 27 minut temu, przemo-h napisał: Bardzo ładnie urządzony baniaczek i super zdjęcia! Mamy tej samej wagi Maisony, czyli jeszcze piórkowej ze śpikami pod nosem?, jednakże w tym wieku robią już niesamowite wrażenie. Cieszę się, że powoli doprowadzasz obsadę do porządku. Z góry gratuluję z powodu przyszłego zbiornika! Dziękuję.Muszę się przyznać ,że nigdy nie widziałam ''na żywo'' dorosłego Maisona..... Jak kolega z forum pokazał mi kiedyś zdjęcie pięknego samca-zwariowałam i wiedziałam od pierwszej chwili ,że muszę mieć tę rybęNawet nie umiem sobie wyobrazić jak będzie mój wyglądał jak dorośnie,skoro już teraz jest dla mnie jakimś niesamowitym cudem
Andrzej Głuszyca Opublikowano 26 Sierpnia 2017 #10 Opublikowano 26 Sierpnia 2017 Aniu......to są Twoje początki....i są świetne! Masz dla swoich ryb świetne warunki i właśnie pokazujesz nam jak je można ciekawie wykorzystać. Począwszy od litrażu poprzez aranż do samej obsady pokazałaś klasę "malawistyczną " . Gratuluję i życzę dalszego rozwoju naszego hobby..
Rekomendowane odpowiedzi