Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
O Bloat może coś być? bo ostatnio się przymierzam do artikla o tej chorobie, sposobie leczenia itd. Jak się na takie artykuły zapatrujecie?

Napisz - tak jak u góry wspominałem - gdyby był problem z NA to na serwis sie przyda

Jesli będziesz pisał z myślą o publikacji w NA to wypadałoby to podeprzeć innymi materiałami "źródłowymi" tzn nie chodzi mi o cytaty tylko na końcu o ich wymienienie, tzn skąd oprócz własnych doswiadczeń taka wiedzę już bardziej specjalistyczna posiadłeś [moga byc zagraniczne i nie po polskiemu :wink: ] imho dobrze by tez było to rowinąć ni etylko o samej chorobie czyli objawach skutkach sposobach leczenia ale wspomniec jakie bakterje toto wywołują skąd sie biorą itd

Opublikowano
Co do opisu tła, to ja zgłaszam się do napisania. Chętnie pomogę :wink:

czyli opis krok po kroku podparty fotami to jasne - aby to mogło iść z ramienia klubu jako dedykowane do malawi to proponuje na wstepie wspomnieć o specyficznym wyglądzie dna jeziora i o tym że w handlu trudno jest dostać sztuczne tał wiernie imitujące wygląd brzegów Malaw poza bardzo drogimi BTN i dlatego proponujesz wykońac tło samodzielie itd itp tu jest miejsce na dwa arty które pójda w jakims odstepie czyli to co było kiedyś czyli tło z łupków itd oraz przebój sezonu czyli CR65 by Maro :wink::D

Opublikowano

Gazetka o Malawi .. piekna rzecz, ale do wydania takowej potrzeba klikudziesięciu tysięcy złotych, na sklad, papier, druk, kolportarz ... kilka pierwszych numerów nigdy na siebie nie zarabia, wiec potrzeba dużego buforu finansowego ... a Klub ma ilu .. 40 płacacych składki członków? ... no to daj erazem 800 zl rocznie .. stac nas na broszurkę ... ale kiedyś .. kto wie .... małymi krokami dojdziemy na szczyt :) ... chce wtedy przy tym byc .. :)

Kot.

Opublikowano

Chyba że staniemy się stowarzyszeniem .

KM jest stowarzyszeniem.

Widocznie coś mnie ominęło :/

KM jest stowarzyszeniem , mniej formalnym ale jest. Może faktycznie Ciebie coś minęło. Prezes jest, zarząd jest, może stałego adresu nie ma ale była obietnica przedwyborcza KOTA że postara się coś w tej materii zrobić. Cierpliwości poczekamy ,napewno coś z tego wyjdzie.

Co do gazetki na dzień dzisiejszy to plan niewykonalny. Pierwsze potrzebne są duże pieniądze. Drugie kto będzie te arty pisał ?Jak narazie do szacownego grona piszącego do NA wchodzi mars ,harisimi,sysgone i mateuszT,przepraszam tych których pominąłem.Takich osób powinno być kilkakrotnie więcej. Następna sprawą będzie wielkość nakładu, ilu znajdzie się chętnych na jego kupno? Potem okaże się jak z gadżetami klubowymi ,bardzo wielu chętnych jak już co do czego dojdzie to zostaje garstka kupujących na choryzącie.I jeszcze wiele innych spraw o których można by było bardzo duuużo pisać.

Opublikowano
yaro tu byśmy musieli być stowarzyszeniem rejestrowym aby czerpac korzyści ... obecnie jako stowarzyszenie zwykłe tak jak napisałeś non profit korzyści czerpac nie mozemy -choć stowarzyszeniem jesteśmy

Widzę ze wywołałem swoją wypowiedzią "burzę" nie było moim celem atakowanie czy wytykanie jakichkolwiek błędów.

Rozmawiajac ostatnio o przyszłości klubu na czacie wyborczym jednym z postulatów było własnie stworzenie stowarzyszenia z KM, wiem że jestetśmy stowarzyszeniem zwykłym - czyli takim które oprócz tego że może istnieć i prowadzić np takie forum nie może nic więcej, stąd gdy napisałem że myśląc o gazetce nie powinniśmy martwić się tylko o pieniądze - pomimo tego że jest to bardzo ważna rzecz - ale jak Czester powiedział że można to robić nie w wielonakładowej pozycji tylko dośc dużo droższym ale komputerowym składzie i druku - gazetka wydana w 25 - 40 egzemplarzach nawet po 30 zł na pewno szybko się rozejdzie.

Kłopotem i to myślę większym jest umożliwienie KM koKolportaż i sprzedaż takiej gazetki - organ kontrolujacy mógłby za takie coś ostro pomachać nam paluszkiem.

O to mi chodziło gdy pisałem żeby KM stał się stowarzyszeniem.

O tym że jest stowarzyszeniem zwykłym doskonale wiem - jednak jako takie nie może ze sprzedaży gazetki zostawić sobie nawet złotówki, a nawet nie moze prowadzić zadnej sprzedaży czegokolwiek.

Niestety poprzez zastosowanie "skrótu myślowego" napisałem że nie jest stowarzyszeniem, mając na myśli że nie jest stowarzyszeniem jak Wy to nazywacie "stowarzyszeniem rejestrowym" choć ustawa mówi tylko o stowarzyszeniach i stowarzyszeniach zwykłych.

Podsumowujac moją paplaninę, twierdzę że to nie pieniadze stanowia problem, może nawet i nie artykuły, tylko możliwość wydrukowania takiego czasopisma i go sprzedanie aby było zgodnie z prawem.

Opublikowano
[moga byc zagraniczne i nie po polskiemu :wink: ] imho dobrze by tez było to rowinąć ni etylko o samej chorobie czyli objawach skutkach sposobach leczenia ale wspomniec jakie bakterje toto wywołują skąd sie biorą itd

O takim artykule właśnie myślałem- by w nim było wszystko :wink:

Gazetka o Malawi .. piekna rzecz, ale do wydania takowej potrzeba klikudziesięciu tysięcy złotych, na sklad, papier, druk, kolportarz ... kilka pierwszych numerów nigdy na siebie nie zarabia, wiec potrzeba dużego buforu finansowego ... a Klub ma ilu .. 40 płacacych składki członków? ... no to daj erazem 800 zl rocznie .. stac nas na broszurkę ... ale kiedyś .. kto wie .... małymi krokami dojdziemy na szczyt :) ... chce wtedy przy tym byc .. :)

Kot.

Dla tego trzeba podnieść składkę, i może sympatyków też nieco obciążyć, choć by połową składki :?: :D

Opublikowano

Do końca roku są zaklepane artykuły poza 2 miejscami. Autorzy to ja Mariusz Mateusz i Grzesiek Piór ... dwa terminy są wolne. Możecie podsylać materiały do mnie na maila i po ocenie w gronie zarządu jeśli wasz artykuł zostanie uznany zawartościowy powędruje do NA.

Gazeta to raczej SF jeśłi upadło CN to jakoś mi sie nie chce wierzyć ze taka gazeta ma szanse zaistnieć ... przynajmniej na tą chwile

Opublikowano

Słuchajcie - a może jeszcze inaczej. Przez pare lat do NA był dodatek klasycznie wszyty jako 4 wewnętrzne kartki - kontynuacja dawnego "Akwarium" PZA. Biorąc pod uwagę, że koszt takich 4 kartek (po złożeniu wychodzi mały 8-mio kartkowy magazyn) dla kogoś kto i tak rozpędza maszyny i zamawia papier pod druk masowy miesięcznika NA to są to w tej skali pewnie niewielkie pieniądze. Do tego oczywiście w takim periodyku można szczególnie zaznaczyć współpracę i auspicja NA, co dla samego NA byłoby pewnie korzystne. Więcej gdyby zrobić z tego tylko pojedyńczą wkładkę (rozmiar A3 czyli 2 x A4 NA, które składa się i daje 8 stron), to na początek chyba by wystarczyło. No i byłby to miesięcznik... Może warto pogadać. A materiału na bazie serwisu można by pewnie wynaleźć, no i chetnych do pisania pewnie nie zabraknie (ja jak się więcej nauczę też mogę :wink: , bo teraz to mógłbym raczej pisać artykuły w stylu - błędy jakie popełnisz mimo, że regularnie czytasz porady i masz dobre chęci :D ...)

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.