Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sęk w tym, że pozbyłem się wewn. mechanika, czyt. wyjąłem gąbkę a zrobiłem z niego cyrkulator.

Więc teraz kubeł służy za filtrację mech-biol.

Opublikowano
1 minutę temu, jello napisał:

Sęk w tym, że pozbyłem się wewn. mechanika, czyt. wyjąłem gąbkę a zrobiłem z niego cyrkulator.

No to za dużo nie zdziałasz kolego z poprawą przepływu który jest za słaby na oczyszczanie mechaniczne wody w Twoim 200l zbiorniku(chyba taki litraż posiadasz?)...

Jedynie co bym zrobił w celu poprawienia w mniejszym/większym stopniu przepływu w kubełku to bym zostawił w nim max 1 litr ceramiki bądź innego złoża i nic poza tym skoro masz prefiltr mechaniczny przed nim...

No chyba że w grę wchodzi zakup mocniejszego filtra(kubełka) którego uruchomisz jako typowego mechanika a obecnego zostawisz jako filtrację biologiczną...

• Dziękuję 1
Opublikowano
9 minut temu, jello napisał:

.....nawet jak podniesiesz przepływ w tej 250-ce do 650 litrów to i tak nie spełni on dobrze funkcji mechanika. Szkoda Twoich wysiłków...Lepiej wrócić do tego mechanika z którego zrobiłeś cyrkulator. Myślę,że jak pobawisz i się cyrkulacją za pomocą tych filtrów to sam cyrkulator moze okazać się zbędny. Spróbuj...Oczywiście to tylko sugestia:)

• Dziękuję 1
Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

No to za dużo nie zdziałasz kolego z poprawą przepływu który jest za słaby na oczyszczanie mechaniczne wody w Twoim 200l zbiorniku(chyba taki litraż posiadasz?)...

Jedynie co bym zrobił w celu poprawienia w mniejszym/większym stopniu przepływu w kubełku to bym zostawił w nim max 1 litr ceramiki bądź innego złoża i nic poza tym skoro masz prefiltr mechaniczny przed nim...

No chyba że w grę wchodzi zakup mocniejszego filtra(kubełka) którego uruchomisz jako typowego mechanika a obecnego zostawisz jako filtrację biologiczną...

Tak mam 200l.

Na chwilę obecną musi pozostać tak jak jest (kwestie finansowe). Odchody mi zasysa, ale pomyślałem o udrożnieniu całości, skoro innym kolegom przepływ wychodzi większy z tego kubełka. Mam zamówione już złączki pex i zawory na 3/4 cala (mam drugi taki korpus i mogę go wykorzystać). WIęc jeszcze w zwiększeniu przelotu na korpusie upatruję lekką poprawę.

@AndrzejWalb oczywiście zgadzam się z Tobą i z egonem również, że mechanika z tego jak z koziej du.. trąba, ale wyciąganie gąbki z baniaka razem z wpadającym do środka syfem to już jest porażka dla mnie :)

Opublikowano
Teraz, jello napisał:

Tak mam 200l.

Na chwilę obecną musi pozostać tak jak jest (kwestie finansowe). Odchody mi zasysa, ale pomyślałem o udrożnieniu całości, skoro innym kolegom przepływ wychodzi większy z tego kubełka. Mam zamówione już złączki pex i zawory na 3/4 cala (mam drugi taki korpus i mogę go wykorzystać). WIęc jeszcze w zwiększeniu przelotu na korpusie upatruję lekką poprawę.

Wiesz z tego co piszesz że odchody ci aktualnie zasysa i żadne nie zalegają na dnie to zostaw jak jest i nie kombinuj ;) 

Opublikowano
3 minuty temu, jello napisał:

ale wyciąganie gąbki z baniaka razem z wpadającym do środka syfem to już jest porażka dla mnie :)

...rozumiem bo też tego nie lubię. Ale przed wyjęciem weź 1/2 litrowy kubek ( metalowy bo jest szeroki) podłóż pod gąbkę tak aby w niego weszła i wyjmij. Wiem..to taka zabawa.  Ale z drugiej strony jak robisz podmianę i czyścisz gąbkę to nawet jak brud spadnie do wody to i tak ściągniesz go wężem:) Poruszaj kamieniami a zobaczysz ile tam spokojnie siedzi odchodów:)

Opublikowano
6 godzin temu, jello napisał:

Też mam Unimaxa 250. W kuble na samym dole kosz z ceramiką, środek puste kosze, na samej górze pół kosza z matrixem. Przed kubłem prefiltr - korpus 10" z owatą. Sika mi 450l/h :( Z deka przymało. Niby owata lepsza niż sznurek jeśli chodzi o przepustowość i filtrację....

Nie wiem do końca co mi może go tak hamować. Może przelot przez korpus. Korpus jest 1/2" z dwoma zaworami kulowymi i jednym kolankiem mosiężnym na wyjściu z korpusu. Węże nie zagięte.

Być może się mylę, że uważam że zmniejszony przepływ leży po stronie prefiltra, który hamuje przepływ. Przy najbliższej okazji czyszczenie prefiltra możesz to sprawdzić wyłączając go na chwilę z obiegu i robiąc pomiar i daj znać czy to było powodem.

Opublikowano
25 minut temu, Vitek napisał:

Być może się mylę, że uważam że zmniejszony przepływ leży po stronie prefiltra, który hamuje przepływ. Przy najbliższej okazji czyszczenie prefiltra możesz to sprawdzić wyłączając go na chwilę z obiegu i robiąc pomiar i daj znać czy to było powodem.

Jasne że w pewnym stopniu prefiltr zmniejszył przepływ w kubełku i to nie podlega wątpliwości...

Opublikowano (edytowane)

Otworzyłem jeszcze raz kubeł, złożyłem, i odpaliłem - wciąż przecieka, ale przypływ nadal kulawy. Jakieś pomysły? Uszczelki pewnie do wymiany, a co z wydajnością?

Edytowane przez Deadi