Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, matejk napisał:

jak się przypatrzeć to a tułowiu ma 7 pasów i wygląd typowo jak Chidongo

Ilość pasów może być powodem  wyodrębnienia gatunku, trzeba by znać ilość łusek linii nabocznej.Może nikt nie opisał holotypu, typu wzorowego dla tego gatunku. Może te z większą ilością pasów to te same ryby, ja jednak mam pewne obawy. Nigdy nie miałem takiego przypadku , aby młode miały inną ilość pasów.

Opublikowano

Ad Konings w ostatnim Habitacie słowem nie wspomina o jakiejś innej odmianie. Pisze tylko, że samiec saulosi podobny jest do Pseudotropheus minutus, a nawet bardziej do Pseudotropheus demasoni (książka wydana przed zmianą na Chindongo). Samice są pomarańczowo-żółte. I na tym poprzestańmy. Nie ma co robić ze sztucznego corala rasowej ryby. 

Opublikowano
5 godzin temu, matejk napisał:

Jak dla mnie 100% saulosi , jak się przypatrzeć to a tułowiu ma 7 pasów i wygląd typowo jak Chidongo , a nie Metriaclima.

O którym zdjęciu piszesz, bo ja o drugim i czwartym. 

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Tomasz78 napisał:

Film z którego pochodzi zdjęcie 1 i 3 z postu 33.

Znalazłem też źródło zdjęcia 2 i 4.

I nawet udało mi się złapać ten kadr, 8min.08sek.

Screenshot_20220212_204829.thumb.jpg.ca98fe41e4342ba82c0c7e3f07c4bd6e.jpg

Film z 2014. Taki to 100% saulosi. Tak więc Kolego @salvelinus, bujać to my, ale nie nas😉. Nieładnie...nieładnie.

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 6
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, matejk napisał:

Czyli to jest saulosi czy nie ? 😅

Tak, na 100% jest. Tak samo, jak te zdjęcie pochodzi z książki Ad'a Konings'a i zostało przez niego zrobione😂

Edytowane przez pozner
  • Lubię to 1