Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia ‎04‎.‎06‎.‎2017 o 19:07, michal_j napisał:

Maisona do tego zbiornika bym nie wpuścił, jeden kolega pisał tu, że wpuścił 5-6 cm maisona w podobny zbiornik i szybko go oddał po tym jak zajął większą część zbiornika tylko dla siebie ..

o tutaj : 

Podtrzymuję swoje słowa :D Bez tego pajaca ryby zaczęły pływać po całym baniaku, a nie stać i przyglądać się kiedy Maison nabierze rozpędu i sprzeda komuś bęcka - potrafił robić to z odległości 50-70cm ;)
Od siebie mogę dodać tylko tyle, że demasony to bardzo wrażliwe i delikatne ryby - to wszyscy wiemy, ale ja się o tym osobiście przekonałem i straciłem całe stado 13 szt. (prawdopodobnie mogło być coś z wodą nie tak, konkretnie NH3/4 lub NO2), poza tym mają swoje humorki, wymagania żywieniowe i jeśli Ci na nich bardzo nie zależy to zamień na np. Maingano. Jeśli chcesz mieć namiastkę Maisona to przyjrzyj się L. Hongi Red Top - dominujący samiec jest po prostu przepiękny, kształt bardzo zbliżony do maisona, oczywiście jest mniejszy i zdecydowanie mądrzejszy. Jeśli chodzi o żółte towarzystwo to posiadam 3-4cm Johanni i póki co chwalę sobie - na razie nie widać samca, za to samiczki bardzo urodziwe i mają ładny odcień żółtego. Uzupełnieniem są Red redy i rdzawe.
W 300L mam 27 ryb (8xhongi, 8xredy, 6xjohanni, 5xrdzawe), na obecny czas jest jeszcze OK, chociaż czasem drażni widok zbyt wielu ryb w jednym miejscu, dlatego z czasem będę musiał się pozbyć po 2-3 hongi i redów. tak by z każdego gatunku zostawić po 5-6 ryb.
W 240L myślę, że 3 gatunki dadzą radę, pod warunkiem, że będą to małe haremy, jeśli chcesz mieć demasony, które wypada wpuścić w ilości 10-15szt to pozostaje Ci dorzucić tylko jeden gatunek.
Ja od siebie polecam Ci część mojej obsady:
hongi + johanni lub interruptus lub msobo + maingano

Opublikowano
15 minut temu, michal_j napisał:

Na Twoim miejscu wpuścilbym albo demasoni/msobo albo hara/maingano/msobo.

Hipotetycznie, rezygnując z Demasoni i idąc w kierunku Msobo + Hara + ... ? 

Czy jako trzeci gatunek, za wyjątkiem polecanego maingano mógłby być np. Hongi Red Top / Hongi Sweden / Hongi Super Top / Yellow / Zebroides Yaro Reef / Perlmutt ? 

Inne? 

Jeśli Demasoni sa tak kłopotliwe, to chciałbym kłopoty postarać się zminimalizować już na starcie.

Opublikowano
Teraz, michal_j napisał:

Może elongatus Mphanga, bardzo ładny emoji3.png

Czytasz w myślach .. ? :) Właśnie wróciłem do tej ryby myślami..., przewinęła się wczesniej w tym temacie w moich rozważaniach ..

Czyli załóżmy Msobo + Hara + Mphanga? 

Opublikowano
6 minut temu, luck83 napisał:

Czytasz w myślach .. ? :) Właśnie wróciłem do tej ryby myślami..., przewinęła się wczesniej w tym temacie w moich rozważaniach ..

Czyli załóżmy Msobo + Hara + Mphanga? 

Dobry układ,  bo Mphanga nie jest rybą terytorialną, raczej spokojną,  co najwyżej wewnątrz gatunkowo może się poganiać. 

Opublikowano (edytowane)

I zdaje się znacznie mniej problematyczną niż charakterne Demasoni.

Ponadto, te ryby całkiem ciekawie współgrały by ze sobą kolorystycznie.

A jeśli chodzi o wielkość docelowej obsady, czy:
- Msobo - 1+4;
- Hara - 1+4
- Mphanga - 1+4 

będzie optymalnym modelem, czy sugerujecie inny układ?

Edytowane przez luck83