Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w temacie. Ostatnio mój kubełek był odłączany i przenoszony do drugiego akwa (stało obok). Po 4 dniach wrócił do akwa głównego (zmiana wystroju), kubełek cały czas działał i wyłączony był tylko na moment przełączenia. Od tamtej pory często się zapowietrza. Odpowietrzałem go, wtedy jest spokój, ale nie na długo. Po jakimś czasie problem powraca.

Ostatnio zaglądałem do niego na przełomie sierpnia i września przy okazji wkładania porcji ceramiki. Lekko go wtedy przepłukałem. Teraz jednak widać przez obudowę, że syf jest. Mam prefiltr na wlocie, czyszczę go raz na tydzień.

Wyczyścić znów kubełek?to może być wina zapowietrzania?

Opublikowano

Gdzieś dostaje się powietrze.

Uszczelka? Może warto przesmarować smarem silikonowym lub nawet wymienić.

Połączenia węży? Może warto dokładnie poprzeglądać nakrętki na wężach? Może same węże sparciały i zesztywniały?

Może jakieś mikro-pęknięcia zaworów lub nakrętek?

Filtr nie zapowietrza się sam z siebie- warto dokładnie to obejrzeć niż potem się zdziwić zalaniem.

Opublikowano

Ale nie może to być wina jakiegoś "większego" zabrudzenia? przy okazji przekładania filtra miałem go "jak na dłoni". Niczego nie zauważyłem, żeby coś było nie tak.

Opublikowano
Ale nie może to być wina jakiegoś "większego" zabrudzenia? przy okazji przekładania filtra miałem go "jak na dłoni". Niczego nie zauważyłem, żeby coś było nie tak.

Chyba nie- już bardziej jakiegoś dużego bąbla powietrznego po czyszczeniu.

Powietrze albo musi być w kubełku, albo musi się do niego dostawać.

Duże zabrudzenie mogłoby przekładać się na spadek wydajności lub głośniejsza pracę ale powietrze musi albo być po otwieraniu kubełka w środku, albo dostawać się z zewnątrz.

Generalnie ten problem często dotyczy np. Fluvali- mają specyficzna budowę i często stara uszczelka potrafi przepuszczać powietrze. Wtedy co jakiś czas filtr ''puszcza'' chmurkę bąbelków.

Mam u jednego klienta Hailea H300, która po czyszczeniu, jakiś tydzień puszcza powietrze. Ten filtr ma dziwaczna konstrukcję spustu wody do kubełka i gdzies tam gromadzi się podczas zalewania sporo powietrza, a potem wylatuje.