Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, egon44 napisał:

Z resztą kolega Plezzioro kiedyś miał ten piach i sam zauważył to co piszę,z resztą może coś napisze tutaj w tej sprawie...Teraz ma piach z rzeki i jest super ;) 

Jak rozpoczynałem przygodę z Malawi byłem całkowicie zielony i nastawiony na kupowanie wszystkiego gotowego.

Popełniłem w związku z tym kilka błędów, zamówienie pokrywy aluminiowej, kupowanie drogich łupków filitowych oraz wyściełanie dna akwarium piaskiem bazaltowym o którym pisze powyżej Egon.

Nie chciałem męczyć ryb i stresować zmianą piachu i związanym z tym restartem, więc ryby żyły ale moje obserwacje dowiodły, że jednak ten piach miał ostre krawędzie, ryby kopiąc miały białe ślady dookoła pyska.

Przy zmianie baniaka na większy już nie popełniłem błędów "młodzianka" kamienie mam zwykłe brzydkie z nad Wisły, piasek Wiślany, pomimo, że czarny wystrój bardzo mi się podobał (do dziś moje akwaria nazywam Czarną Perłą). Do niedawna jeszcze czarny bazalt miałem w Tanganice, ale zmuszony do restartu, oddałem ryby i teraz buduję kolejne Malawi Mbuna, i zgadnij jaki piasek wybrałem ? rzeczny - brzydki, nierównej gradacji i z małymi kamykami... I nigdy bym nie wrócił już do czarnego, przestał mi się nawet podobać jak patrzę na stare swoje zdjęcia.

Jeśli jeszcze masz możliwość zmiany piasku, zrób to, bo potem będziesz żałował. Mówi Ci to ten który też był przekonany, że czarny jest super ;)

• Dziękuję 1
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
2 godziny temu, cinekdrago napisał:

Witam. co sądzicie o takim ułożeniu kamieni? bo tak na moje oko wygląda to chyba zbyt ciężko a nie mam pomysłu jak to skomponować;/

Za ciekawie kolego to nie wygląda nie wspomnę już o obsadzie...

Widać że kompletnie nas olewasz i nie stosujesz się do naszych rad np zmianą tego żwirku na piach itp...

Ehhh a myślałem ze trafisz na właściwą ścieżkę i pokażesz nam fajne akwarium z piaskiem i odpowiednimi rybami...

Szkoda :( 

Opublikowano
2 godziny temu, cinekdrago napisał:

Witam. co sądzicie o takim ułożeniu kamieni? bo tak na moje oko wygląda to chyba zbyt ciężko a nie mam pomysłu jak to skomponować;/

100_1423.JPG

100_1424.JPG

Nw, po prostu niemal brak słów :/

Aranżacja sztucznie strasznie wygląda, do tego pomieszanie kilku gatunków ryb(nie tylko różnych gatunków pyszczaków), ale również z odrębnych biotopów :o

Widzę tam na pewno glonojady, do tego ten piasek...

Szkoda, że nie brałaś pod uwagę rad kolegów z wcześniejszych postów :(

Opublikowano

A wiec tak co do waszych komentarzy. Myślałem nad wymiana piasku ale ten mi się spodobał i jednak zostaje( gust jak dupa każdy ma inny). Jeśli chodzi o obsadę to zdaje sobie sprawę ze na ta chwile jest tam masakra ale to ulegnie zmianie. Są tam ryby ze starego akwarium które były tam po to by biologia ruszyła a teraz już na innym forum dałem ogłoszenie ze oddam i czekam aż ktoś się po nie zgłosi. Jeśli chodzi o paszczaki to nie znam się na nich prawie wcale wiec dlatego dałem zapytanie w dziale identyfikacji gatunków o pomoc jakie mam gatunki i czy mogą one ze sobą żyć w zgodzie ale jak narazie nie dostałem żadnej odpowiedzi. A co do ułożenia kamieni to zgadzam się ze wygląda to jak w składzie budowlanym i będę kombinować jakoś inaczej to skomponować. Robiłem to na szybko przed praca i wyszło jak wyszło. Jutro w ustawie na podłodze kilka kombinacji i zrobię zdjęcia może wtedy coś doradźcie.  Tak więc bez paniki wszystko jest jeszcze przed mną.

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, cinekdrago napisał:

Myślałem nad wymiana piasku ale ten mi się spodobał i jednak zostaje( gust jak dupa każdy ma inny)

...gustem może być kolor. Ale jego jakość poprzez pryzmat gradacji , ostrości samego żwirku będzie niebezpieczne dla Twoich ryb.

53 minuty temu, cinekdrago napisał:

Jeśli chodzi o pyszczaki to nie znam się na nich prawie wcale wiec dlatego dałem zapytanie w dziale identyfikacji gatunków

...dlatego weź pod uwagę,że tym żwirkiem możesz im bardzo zaszkodzić bo będą się okaleczać gdyż ich naturalnym zachowaniem jest kopanie. Rozdziel kwestię gustu  od kwestii skutków posiadania takiego żwiru przy tego typu rybach.

Chyba ,że to jest piasek gradacji  do 1.2mm. Bo tak naprawdę to odniosłem to do żwirku ale skoro jest to piasek to wtedy faktycznie pozostaje tylko kwestia gustu w którą nie wnikam:)

Edytowane przez AndrzejWalb
Opublikowano

Z tych płaskich kamieni to nic sensownego nie ułożysz. Choćbyś nie wiadomo jak się starał zawsze będzie wyglądać sztucznie. Pozatym sam pomysł dawania jasnych kamieni na ciemnym piasku to poroniony pomysł nie mający odzwierciedlenie w rzeczywistości. Powiniene# zaopatrzyć się w ciemny serpentynit w bry) ach o nieregularnym kształcie. Nie muszę Ci chyba pisać że przy ciemnym wystroju powiniene# mieć obsadę w jasnych kolorach.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Ogłoszenia

• U mnie piwnica jest   pod akwarium więc dużo robi grawitacja, jednak kiedyś robiłem tak jak ty możesz przez ścianę i też funkcjonowało, wygoda  jest niewyobrażalna, więc się zastanów, samo to, że nigdy nie zalejesz podłogi w salonie przy podmianie, w garażu już to nie jest takie straszne. To była moja karta przetargowa z kobietą, by w salonie nie było syfu.
    • Jest normalnie garaż ogrzewany 😉 Tak czy siak grzałka jakaś by musiała być plus pompa z izolacją która tam niby trzyma temperaturę i pianki na rury. Będziemy myśleć 😁
    • Pytanie czy garaż masz ocieplony/ogrzewany. Jeżeli nie to weź pod uwagę fakt, że temperatura powietrza w garażu może wpływać na temperaturę wody w filtracji i tym samym w akwarium. Musisz wtedy przewidzieć dodatkową zabudowę filtracji od strony garażu z izolacją np. styropianem 🙂 
    • @yaro rozumiem co masz na myśli. Ja kończę w maju dopiero 40 lat, aktywny fizycznie jestem w miarę więc nie będzie chyba problemów Wiadomo że wszystko wyjdzie w praniu podczas składania rurek, korpusów, kolanek na sucho bez klejenia, więc zawsze będzie można zrobić jakieś korekty  To akwarium planuje mieć najdłużej do 4-5 lat ponieważ za około tyle, będę robił remont całego salonu, kuchni, jadalni i zbiornik będzie budowany na cala ścianę. Już mam to zaplanowane i dogadane z moją kobietą. Zbiornik ma mieć wymiary 384 x 100 x100 (3840 litrów brutto) Dwiema szybami, frontowa i jedna boczna. Możliwe że będzie głębsze i wyższe ale to zależy ile miejsca będzie po usunięciu kawałka ściany w kuchni  Moja kobieta mnie kocha ale ma mnie już dość czasami xD I tak się dziwie że jeszcze ze mną jest   Właśnie wpadłem na pomysł taki że jak nie będzie miejsca i źle by się odkręcało korpusy podczas wymiany waty to jest opcja przewiercenia się przez ścianę do garażu i tam zrobić filtracje   Czemu ja na to wcześniej nie wpadłem ???  Ale ogólnie rozwiązanie tego narurowca jest ok ? Pozdrawiam i miłego dnia    
    • To dorzucę tylko jedno, Dlaczego zrezygnowałem z narurowców pod akwarium na rzecz kubełków? Szlak trafiał mnie gdy musiałem leżeć ba podłodze by odkręcać co tydzień korpusy. Sprawdź sobie ile miejsca będziesz miał jeśli chodzi o dostęp do korpusów, bo o ile wymiana raz na jakiś czas jak w przypadku kubełków jest do akceptacji, to cotygodniowe ćwiczenia gimnastyczne w szafce mnie osłabiały. Wróciłem do narurowca gdy mogłem go zamontować w piwnicy i wymieniać wkłady na stojąco.
    • Witam. Przespałem się z tym tematem i zrobiłem dzisiaj w pracy mały test. Mianowicie, zastosowanie kolanek 45 stopni spowoduje ze sam narurowiec będzie bardzo ale to bardzo długi. Mówię tu o zastosowaniu kolanek 45 stopni w zasadzie wszędzie, przed korpusami i za nimi. Tak jak na pierwszym i drugim rysunku. Gdzie nie było by praktycznie nigdzie rurek prostopadle, tylko po skosie ewentualnie równolegle. Test zrobiony ale niestety nie mogłem tego nagrać bo nie mogę używać telefonu w pracy za bardzo. Sprawdziliśmy jak woda grawitacyjnie przepływała przez kilka rurek i kolanek 45 stopni, co prawda bez korpusów do pojemnika i to samo zrobiliśmy na kolankach 90 stopni. Zbudowaliśmy podobne do siebie konstrukcje. Tak więc woda lepiej przepływa na kolankach 45 stopni, pojemnik 50 litrów napełnił się szybciej o około 2-3 sekundy. Czy to rzetelny test? Ciężko stwierdzić ponieważ nic nie robiło oporu dla tej wody. Tak czy siak jest jeden problem i to nie mały, zbudowanie całego narurowca w ten sposób, to braknie mi salonu na niego. Niestety wyszedłby dosyć długi. Po takiej krótkiej aranżacji tych rurek ten na kolankach 45 stopni już odstawał o kilka dobrych centymetrów a co dopiero na całym systemie.  Dodam tylko że rurki były stalowe średnica wewnętrzna 25mm, bo pcv nie mamy u mnie w pracy ale zawory kolanka itp. wszystko było.  Wiec pozostaje zbudowanie narurowca tradycyjną metodą.  Chociaż w pewnych miejscach zastosowałbym kolanka 45 stopni. To mój najnowszy prototyp narurowca z dwoma wlotami, z jednej strony rzecz jasna. Sugerowałem się tematami od @rekawiczka @stan @aurban6 i oczywiście nie ujmując nikomu innemu bo każdy dołożył przysłowiowego grosza swojej wiedzy W najbliższym czasie trzeba pospawać stelaż pod akwarium i później zbudować filtracje Jakby ktoś miał jeszcze jakieś sugestie co do ostatecznego myślę już rysunku to wysłucham z chęcią Pozdrawiam.
    • @rafalniski  O ten temat chodziło? Post 40  i dalej   
    • Co do przepływu to ja przez ostatni rok zmniejszyłem pompę 25/40 na I bieg i ogarnia spokojnie moja 500 z dużym przerybieniem. Ważne aby był odpowiedni obieg wody Przezroczyste korpusy niestety ścierają się wewnętrznie. Po 7 latach w biologi zeżarło mi te wypustki na dole  a wczoraj jeden z korpusów  poprzez mikrodziureczkę zaczął puszczać wodę. Dobrze, że popatrzyłem pod akwa. Ja bym wolał korpusy nieprzezroczyste bo chyba są mocniejsze.
    • Zawsze mogę rozwiercić korpusy. Te korpusy posiadam u siebie w domu(link na dole) w instalacji i producent deklaruje przepływ do 4000 litrów/ h. Troszkę droższe są ale ja na filtracji oszczędzać nie chce.  Co do BB10 problem jest taki że nie znalazłem transparentnych no i cena w porównaniu do innych rozwala 😁 https://allegro.pl/oferta/wessper-pojedynczy-korpus-filtr-wstepny-do-wody-1-17685366315?srsltid=AfmBOooUPk0u8GTOhZ7cjXZCpK6h23uVjxVYQ2kC75d0itBohz_kwjyb Czy mi zależy aż tak bardzo na przepływie? I tak i nie. Pomyślałem o zastosowaniu kolanek 45° ze względu na łatwiejszy przepływ wody, może to spowodować cichszy układ że tak powiem. Bez wibracji rezonansu czy co tam występuje w układzie 😁 A jak woda ma łatwiej to i wydajność się zwiększy, więc to już samo za siebie mówi. Dlatego właśnie założyłem ten temat aby omówić to, zza i przeciw. Wrócę z pracy to siądę jeszcze nad tym i będę myślał 😉  
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.