Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak, Purolite u mnie nie działa tak jak bym tego się spodziewał. Ale nie mam już z tym problemu, ponieważ w przedstawionym powyżej akwarium nigdy nie go nie było, a  w dużym także zrezygnowałem. Teraz tradycyjnie jadę na cotygodniowej sporej podmianie, sporej, bo zrzucam około nawet ponad 30% wody, robię tak ze względu odejścia całkowicie od chemii w baniakach. Wcześniej stosowałem Atrament, obecnie jego poziom staram się kontrolować podmianami wody.

12 minut temu, michal_j napisał:

Fajne :-) chyba z połowa z tych ryb które kupiłeś trafiła Ci się samców ;-)

Gdyby to była połowa to było by fajnie 15 samców na 10 samic :(

Opublikowano
44 minuty temu, wojtekr napisał:

Plezirro, czyli PO4 tez podmianami zalatwiasz?

Przepraszam że się wtrącę. Jakie masz problemy z powodu wysokiego PO4?

Opublikowano

Krzysiu, staram się nie wychodzić ponad 0,5ppm z tymi fosforanami, ponieważ nie bardzo mam ochotę na sinice. A Po4 dość szybko rośnie w baniaku.

W kranie mam na szczęście dość niskie więc przy podmianach, jego poziom maleje.

Opublikowano
2 godziny temu, Pleziorro napisał:

Krzysiu, staram się nie wychodzić ponad 0,5ppm z tymi fosforanami, ponieważ nie bardzo mam ochotę na sinice. A Po4 dość szybko rośnie w baniaku.

W dojrzałym akwarium nie powinieneś mieć problemów z sinicami. To jest problem świeżych, nieustabilizowanych akwariów. Jakiś czas temu z ciekawości zmierzyłem u siebie fosforany i wyszły wysokie (wiem, ważny jest stosunek...:cool:). To samo mam z krzemianami. Widzę co się dzieje z zaciekiem, gdy któraś ryba chlapnie. Nie mam ani sinic, ani okrzemek (...mków?:huh:).

• Dziękuję 1
Opublikowano

Miałem sinice w rocznym akwarium, obecnie mam jej tylko na wylocie wody, wciąż są i nigdy nie znikły, nawet gdy mam stosunek Po4 do No3 niekorzystny dla tych glonów.
Tylko w obecnym stanie nigdy mi nie zeszły na piasek, wcześniej jeszcze były na tle, ale od kiedy odciąłem im źródło światła, to ustąpiły.

A ile miałeś tego Po4 u siebie jak zmierzyłeś ?

Opublikowano
45 minut temu, Pleziorro napisał:

A ile miałeś tego Po4 u siebie jak zmierzyłeś ?

Oj wysoko, o ile dobrze pamiętam, to ok. 2.0. Nie wiem czy wiesz, ale sinice są w każdym akwarium, ale równowaga biologiczno-chemiczna, plus dobre dotlenienie, nie pozwalają na ich ekspansję.

Opublikowano
13 godzin temu, pozner napisał:

Przepraszam że się wtrącę. Jakie masz problemy z powodu wysokiego PO4?

Wlasnie te sinice, ktore znowu zaczynaja się pojawiac gdy slonca wiecej dociera do akwarium teraz na wiosne. 

Tak się zastanawiam, czy jak z tych wszystkich cudownych srodkow zrezygnuje, tylko podmianka przez zywice, zeby NO3 na starcie bylo zero, ale czestsze podmianki, to bedzie OK.

Ostatnio sinice mi zniknely jak TMBT usunalem.

Opublikowano

Dzięki za filmik @Pleziorro...

Fajnie się patrzy na takie stadko :) 

Powiedz mi czy te trzy wybarwione samce z filmiku mają już pełne pasy aż do samego grzbietu?

Czy mają je tak jak na tej fotce którą dość dawno temu wrzuciłeś do albumu? 

Opublikowano
Godzinę temu, Pleziorro napisał:

Miałem sinice w rocznym akwarium, obecnie mam jej tylko na wylocie wody, wciąż są i nigdy nie znikły, nawet gdy mam stosunek Po4 do No3 niekorzystny dla tych glonów.
Tylko w obecnym stanie nigdy mi nie zeszły na piasek, wcześniej jeszcze były na tle, ale od kiedy odciąłem im źródło światła, to ustąpiły.

O ile dobrze pamiętam, to sinice miałeś właśnie na tle. Twoje tło to DIY. Nikt tak na prawdę nie wie jaki wpływ na wodę mają te tła. A wpływ jakiś muszą mieć. Przykład kolegi luck83 drastycznie to pokazuje. Zaprawa, pianka, kleje, farby, to wszystko w jakiś sposób musi reagować z wodą. Cała ocena wpływu tych teł na wodę opiera się na obserwacji. Jeśli woda jest klarowna, a rybom nic się nie dzieje, to znaczy że jest ok. A wcale nie musi być ok. Może Twoje tło sprzyja rozwojowi sinic? Nie wiem, to tylko przypuszczenie, ale tylko przypuszczenia w naszej sytuacji są możliwe.

33 minuty temu, wojtekr napisał:

Tak się zastanawiam, czy jak z tych wszystkich cudownych srodkow zrezygnuje, tylko podmianka przez zywice, zeby NO3 na starcie bylo zero, ale czestsze podmianki, to bedzie OK.

Ostatnio sinice mi zniknely jak TMBT usunalem.

Nie używam żadnych uzdatniaczy wody. Zbyt mało jest, jak dla mnie, informacji na temat wpływu ich na wodę. Mierzenie samego NO3, czy PO4, to za mało. Takie jest moje zdanie.