Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej.. czy zawor spustowy jest niezbedny? wole uzyc odmulacza przy okazji spuszczania wody i dlatego mysle aby zrezygnowac z tego zaworu..ale czy po czyszczeniu filtrow mech. nie bedzie problemu z odpowietrzeniem ukladu. Czy konieczne jest odpowietrzenie czy samoczynnie tez sie odpowietrzy. Jak to u Was wyglada?

Wysłane z mojego SM-N915FY przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Jeśli masz dobrze ustawioną cyrkulację to żaden odmulacz nie jest potrzebny :)
A poza tym, przy koszcie całej filtracji narurowej nie zbankrutujesz kupując jeden trójnik i zawór więcej ;)

Wysłane z telefonu

Opublikowano

Nie kombinuj tylko zamontuj zawór przed pompą. Po wymianie wkładów ładnie odpowietrza się nim korpusy a i nie raz zdarzyło mi się, że za dużo wody spuściłem i musiałem zassać wodę do układu jeszcze raz (przy pomocy właśnie tego zaworu).

Opublikowano
Nie kombinuj tylko zamontuj zawór przed pompą. Po wymianie wkładów ładnie odpowietrza się nim korpusy a i nie raz zdarzyło mi się, że za dużo wody spuściłem i musiałem zassać wodę do układu jeszcze raz (przy pomocy właśnie tego zaworu).

w jakim sensie zasysales wode z powrotem do baniaka?

Opublikowano

Nie do baniaka lecz do narurowca.

Przy pierwszym uruchomieniu musisz jakoś wodę zassać do układu i tu właśnie z pomocą przychodzi zawór.

Zdarzyło mi się też tak, że przez nieuwagę spuściłem zbyt dużo wody i rurka zasysu zaciągnęła powietrze. Wtedy musisz układ znów zalać "doustnie" bo sam wody nie zassie.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Powiedz jak CI się udało uzyskać tak niewielką odległość zaworu od korpusu:

34fc4aa28803cc96.jpg

Jeśli dobrze myślę to w korpus powinna być wkręcona kształtka gwint/klejona i dopiero zawór ale w ten sposób ta odległość znacznie się wydłuża. Chyba że coś źle myślę. Mógłbyś powiedzieć jaka jest całkowita długość tego układu ?

Opublikowano

Czyli że złączkę 3/4'' wkręcasz w korpus i wklejasz wewnątrz 1'' zaworu ? Mnie tak to wygląda na zdjęciu ale wolę się upewnić. 

Opublikowano

może to OT ale probuje:) czy wylqczacie narurowca przy karmieniu? pytam bo nie wiem czy warto kombinować i podłączyć się do sterownika cyrkulatora do funkcji feed (wył na 10 min) - możnaby jednocześnie wyłączać pompę CO grundfosa razem z cyrkulatorem