Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jacku - dziękuję za super zdjęcia Twoich Gwiazdorów 🙂

Dla mniej "wtajemniczonych" - Copadichromis parvus to ryba C5 czyli toniowiec 😀

I jak tu nie kochać non-mbuny !

• Lubię to 1
  • 5 miesięcy temu...
  • 2 lata później...
Opublikowano
14 godzin temu, Ensa napisał(a):

czy autor po czasie ma nowe przemyślenia?

Ma przemyślenia😀, bo nadal ma np.  Mastacembelus (Aethiomastacembelus) sp."rosette", Synodontis njassae, Lethrinops sp."red cap" czy Copadichromis sp."virginalis kajose" (nie w jednym akwarium). Za jakiś czas muszę odkopać aparat, zrobić parę zdjęć, coś w miarę sensownego napisać i wstawić posta. Ale na pewno nie jest to kwestia kilku dni.

Napisz oddzielny wątek, podaj jeden gatunek non-mbuny pod który będziesz komponował obsadę i kilka gatunków, które Ci się podobają. Możesz dla ułatwienia (choć niekoniecznie, bo może to być też utrudnienie) użyć schematu z artykułu w pierwszym poście tego wątku z uwzględnieniem moich współczynników  agresjo-asertywności międzygatunkowej („Ag”) i potencjalnej siły („Si”). Możesz teź podać jedynie gatunki, które Ci się podobają.  Preferencje (np. zbiornik dekoracyjny w salonie). Wymiary zbiornika (220cm długie, dobrze by miało np 60cm wysokości i np. 60-80cm głębokości). Od tego proponuję zacząć. Na naszym Forum nie zostaniesz bez pomocy.

• Lubię to 1
Opublikowano

Hej, mam wątek:-) i akwarium 220x60x60.  W kolorze Blue. Co prawda nastąpił przewrót obsadowy, ale wątek jest. Czekam niecierpliwe na kontynuację u Ciebie

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 8.10.2016 o 16:19, pozner napisał(a):

Tomek, większość w tym zestawieniu różnią 2 punkty. Ja na ten przykład miałem razem mdoki i tetrastigmy i nie połączyłbym ich. Tak samo geertsi Gome. U Ciebie różnica Ag. to 1,5.

A powiesz mi coś więcej? Sprawdziłam w książce, przy mdokach jest napisane, ze łagodne:-( Dlaczego nie połączyłbyś z tetrastigmą?

Opublikowano

Oooo, widzę, że zdrowo przekopałaś forum👍😆 To było 7 lat temu, już trochę mi się zatarło to w pamięci, ale chyba chodziło o to, że u mnie mdoki były agresywne i terytorialne. Trzy samce podzieliły sobie akwarium i reszta ( w tym tetrastigmy) nie miały życia. Tak było u mnie. U Ciebie tak nie musi być. Ja miałem je w 180cm. i 500l. Było też ich tylko 6szt. W większym akwarium i większej grupie mogłoby to wyglądać inaczej. Inni współlokatorzy i ich ilość też będzie miało wpływ na ich zachowanie. Generalnie mdoki uważane są za spokojne. U mnie było inaczej. Na pewno wpływ na to miały konkretne warunki w moim akwarium.

• Lubię to 3
  • Dziękuję 1
Opublikowano
47 minut temu, pozner napisał(a):

W większym akwarium i większej grupie mogłoby to wyglądać inaczej. Inni współlokatorzy i ich ilość też będzie miało wpływ na ich zachowanie. Generalnie mdoki uważane są za spokojne. U mnie było inaczej. Na pewno wpływ na to miały konkretne warunki w moim akwarium.

Ja mam małe, ale martwię się teraz jak będzie. No nic, pozostaje mi obserwować. 

Opublikowano

Witam. Od pół roku pływają u mnie " Mdoki" zakupione w TanMal. Miały około 3-4 centymetrów. Rybki rosną dość wolno.  Hierarchia jeszcze nie widoczna. Stadko liczy 10 sztuk, gdzie 7 jest niebieskich a 3 wyglądają jak miniatury karasi srebrzystych.  Ryby pływają w stadzie, czasem złapią się za pyszczki ale generalnie jest spokój, nie zaczepiają innych gatunków, raczej ustępują. 

• Lubię to 2