TomekT Opublikowano 9 Marca 2024 #181 Opublikowano 9 Marca 2024 (edytowane) W dniu 6.03.2024 o 14:16, TomekT napisał(a): czy Exochochromis anagenys yellow (ten ostatni nie za duży rośnie? Różnie źródła podają). OK, poczytałem więcej i to jednak nie moja liga, 25-30 cm do których rośnie Exochochromis to za dużo na planowane akwarium 218x70 cm i do tej obsady. Myślałem w ten sposób: wezmę większego i mocniejszego Lethrinops lethrinus zamiast np. albusa; mniejszego Protomelas sp. ‚johnstoni solo’ (ładne samice) zamiast innych proponowanych większych protomelasów w ramach ryby E; wreszcie zrezygnuję z ryby C, czyli typowego toniowca - w efekcie będę mógł pozwolić sobie na dwa średnie drapieżniki: fryeri i stigmatochromis. Czyli: P. mdoka, L. lethrinus, P. johnstoni solo oraz Sc. fryeri i St. tolae. Mógłbym zrezygnować z L. caeruleus dla takiego układu. No, ale może za dużo chcę, to wyprostujcie mnie proszę. Edytowane 9 Marca 2024 przez TomekT
TomekT Opublikowano 5 Kwietnia 2024 #182 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 (edytowane) A co sądzicie o takiej obsadzie do akwarium o dnie 218x70 cm? A Placidochromis phenochilus Mdoka B Lethrinops lethrinus Mylochromis spec. Mchuse (drugi kopacz, łagodny drapieżnik) D Labidochromis caeruleus E Placidochromis milomo / Protomelas sp. johnstoni solo (zamiennie, u obu podobają mi się pionowe pasy, u milomo dodatkowo grube wargi) + np. Stigmatochromis tolae jako średni drapieżnik --- Będę wdzięczny za wszelkie uwagi albo wskazówki, w jakim kierunku iść - czy to za dużo, czy jeśli np. Mdoka, to kolejny Placidochromis to już zbyt wiele, podobnie jak dwa kopacze lethrinus i mchuse. Generalnie chciałbym połączyć różnorodność zachowań non-mbuny z jakimś średnimi, możliwie dopasowanymi do reszty drapieżnikami. W same drapieżniki na razie nie chciałbym iść, może kiedyś. Chyba, że dać jednego większego drapieżnika (ale z tym może być problem przy tak zaplanowanej obsadzie) o mniejszym poziomie agresji, jeśli to możliwe. Zdaję sobie też sprawe, że snuję teoretyczne rozważania, bo wszystko będzie zależeć od konkretnych ryb w tym konkretnym akwarium... Edytowane 6 Kwietnia 2024 przez TomekT 1
Vrzechu Opublikowano 5 Kwietnia 2024 #183 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 @TomekT dawaj coś innego za Mdokę i Caeruleus Coś bardziej niespotykanego Mylochromis gracilis albo Lichnochromis acuticeps 1
TomekT Opublikowano 5 Kwietnia 2024 #184 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 15 minut temu, Vrzechu napisał(a): dawaj coś innego za Mdokę i Caeruleus Coś bardziej niespotykanego Powiem Ci, że analizując planowaną od jakiegoś czasu obsadę, zmierza to w tym kierunku, ale to już zdecydowanie wykroczy poza ramy tego wątku. Nie ukrywam też, że poszukuję właśnie mniej spotykanych ryb, stąd pomysły na mchuse lub milomo. 1
Vrzechu Opublikowano 5 Kwietnia 2024 #185 Opublikowano 5 Kwietnia 2024 @TomekT bardzo dobry kierunek rozważań 1
TomekT Opublikowano 10 Kwietnia 2024 #186 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 W dniu 5.04.2024 o 13:58, Vrzechu napisał(a): dawaj coś innego za Mdokę i Caeruleus Coś bardziej niespotykanego Mylochromis gracilis Byle nie przesadzić, natknąłem się właśnie na wnioski z akwarium z drapolami u Jarka @jaras Nie pomagało nic, aby przywrócić spokój w akwarium - np. usunięcie jednego gatunku - powodowało, że następny stawał się agresywny Mylochromis Gracilis ostatnio podczas podchodzenia do tarła zabił samicę buccochromisa jednym strzałem w bok głowy. W grudniu zapadła decyzja o sprzedaży wszystkich ryb, nie mogłem już patrzeć na wieczną walkę w akwarium. 1
Vrzechu Opublikowano 10 Kwietnia 2024 #187 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 @TomekT myślę, że wszystko zależy również od charakteru konkretnej ryby. Znajomy miał bardzo podobną obsadę do mojej i P. Crabro tak szalało u niego, że musiał w końcu pozbyć się tego gatunku. U mnie był bardzo spokojny. Samiec Alfa przy tarle trochę się puszył ale bez przesadnej agresji. Ot takie przegonienie "intruzów" którzy przeszkadzali mu w zwiększaniu populacji P. Crabro w moim zbiorniku 1
TomekT Opublikowano 10 Kwietnia 2024 #188 Opublikowano 10 Kwietnia 2024 @Vrzechu Zapewne, po prostu natknąłem w kilku miejscach, że to kozak ryba. Ale nie schodźmy za bardzo z tematu wątku, bo nas admin skarci. 1
Rekomendowane odpowiedzi