Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pokarm wczoraj dotarł, Veggie 1mm. Pierwsze wrażenie po otwarciu to ten zapach, przyjemnie mocny i intensywny. Ryby przyjęły nowy pokarm bez oporów, został zjedzony szybko i sprawnie, bez wypluwania czy memłania w pysku. W przyszłym tygodniu przestawię ryby na kilka dni tylko na ten pokarm, zobaczymy jak będą wyglądały odchody.    

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wczoraj pisałem ale chyba nie zatwierdziłem  by wiadomość poszła do tematu. 

Osoby, które zakupiły oba rodzaje pokarmu to w woreczku z kartką znajduje się Veggie. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
4 minuty temu, Mortis napisał:

Wczoraj pisałem ale chyba nie zatwierdziłem  by wiadomość poszła do tematu. 

Osoby, które zakupiły oba rodzaje pokarmu to w woreczku z kartką znajduje się Veggie. 

Akurat rozróżniłem po kolorze który pokarm to Veggie,a który Cichlid...

Dopiero przy karmieniu zauważyłem karteczkę ;) 

Ale dzięki za info Karolu...

Co do samego pokarmu to niestety również nie wytrzymałem jak niektórzy koledzy i dziś nakarmiłem rybki Veggie oraz troszkę mniej Cichlid'em :D...

Moje rybki(saulosi+rdzawe) od małego karmię pokarmem Hikari i na ten pokarm najbardziej się rzucają mimo że testowałem też inne pokarmy- OSI(spirulina) , Spirulina 40%(od Malawiana) ,Spirulina super forte 36% ,Tropical kryl  ,NLS to jednak zawsze łapczywie pobierały Hikari niż inne z listy...

Obecnie karmię ryby resztką Hikari (jeden roślinny,drugi wybarwiający) z którego rezygnuje całkowicie+NLS...

Teraz do sedna sprawy... 

Dziś jak nakarmiłem ryby pokarmem Northfin to jestem normalnie w szoku jak ochoczo ryby wcinały oba pokarmy(bardziej niż Hikari,oraz NLS)...Muszę przyznać że jestem pozytywnie zaskoczony,woda aż wrzała w akwarium :P...

Na dodatek wsypałem troszkę więcej pokarmu niż zwykle,i zauważyłem że to co spadło na dno znalazło się w kręgu zainteresowania ryb...Ryby żerowały przy dnie szukając tego pokarmu dosłownie przesiewając piasek przez skrzela,co nigdy nie miało miejsca w przypadku innych pokarmów przeze mnie stosowanych...

Jak na pierwszy dzień stosowania pokarmu Northfin  zasługuje on zdecydowanie na duży + ...

Nie zauważyłem również zmętnienia wody...

Co do odchodów to zobaczymy przy dłuższym stosowaniu tego pokarmu;) ...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Bardzo się cieszę z tak pozytywnych wypowiedzi. 

Intensywność zapachu jest niesamowita, kilka pokarmów wąchałem ale ten zapach przebija wszystkie. Domyślam się, że ten zapach wspomaga żerowanie ryb przy dnie jakby, niektóre granulki opadły i wpłynęły pod kamienie. 

Opublikowano
16 minut temu, Pleziorro napisał:

Może jak takie smakowite, to trzeba sprzedawać wędkarzom co na grunt łapią :)

Ale tam trzeba sypnąć sporo, albo w koszyczek wsadzić to coś do klejenia trza dodać i będą karpie na wigilię :D

Opublikowano

Ja tam nie będę robił reklamy Karolowi:D

sieknę:D po całości

Też kilka dni temu dostałem Nordfin Premium Veggie - 1mm  i jak zobaczyłem rąbek kartki -pomyślałem - o Karol - 20 zł mi zwrócił:e_biggrin:

Nie wiem jak ta Veggie smakuje bo nie jadłem, ale rybom smakuje i jedzą ale nie zauważam jakiś ohah - ale może dlatego że moje tropheusy  każdą jedzą bardzo łapczywie - ten typ tak ma.

Ciekawsze jest co wyniuchałem i co zbadałem a tu same niespodzianki:

1/ Na zapach karma pachnie niemal identycznie jak NF Premium Cichlid Plant -M oraz co dziwne jak  Spirulina Flakes firmy Ocean Nutrition

Wszystkie trzy karmy premium dla roślinożerców pachną niemal identycznie - może ta Nordfin zalatuje ciut tym śledziem arktycznym z kwasami Omega6.:D

2/ Niestety karma puchnie i podwaja swoją objętość w pierwszych 10min moczenia potem już nie.

20160824_173239_001.jpg

Oznacza to że spuchnie też w trzewiach ryb.  To mi natychmiast przypomniało ostrzeżenie z opakowania podobnej karmy premium Naturefood cyt.

"Jednorazowa dawka Naturefood powinna być połową ilości innego pokarmu."

IMHO powinno to obowiązywać także dla Nordfin. bo to wielce treściwa karma jak dla wegetarian - szczególnie te całe sardynki i śledzie antarktyczne. :e_sad:

3/ Jak widać na załączonym obrazku zupełnie nie brudzi wody.

4/ Nordfin Veggie jest najlepszy z badanych karm premium pod względem emisji fosforanów PO4 do wody i na głowę bije i Naturefood i Ocean Nutrition. wyniki macie tu

brawo Karol