Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ten post kieruję do Harisimiego (chyba dobrze odmieniłem :)).Po pierwsze stwierdzenie że istnienie człowiek a jest dla przyrody złe,i lepiej by dla niej było gdybyśmy wymarli to spora przesada.Jesteśmy naszczycie łańcucha pokarmowego jako najdoskonalszy drapieżnik (tak na marginesie według naukowców gdyby nie to że nasza dieta zmieniła się na bardziej mięsną, dalej siedzielibyśmy na drzewach)i wyeliminowanie nas z niego na pewno pociągnęłoby za sobą daleko idące skutki,nie koniecznie korzystne dla całego ekosystemu.Po drugie dając kasę na F0 czy tam F1 hodowcy a zarazem wspierając tą fundację,jesteś hipokrytą i basta.I po trzecie i możne najważniejsze ja nie neguje szczytnego celu tej fundacji,neguje to że zachęca się do jej propagowania na tym forum.Od wspomagania są inne fora ekologiczne,to do nich na pewno się nie zalicza.

Opublikowano

To może i ja wtrącę tu moje dwa grosze bo i ryby z Malawi posiadam (znaczy posiadałem, teraz z powodu katastrofy chwilowo nie posiadam), i biorę czynny udział w akcjach mających za zadanie pomoc w odratowaniu wszystkiego tego co zostało z jeziora nie tylko z KM.

Od ładnych paru lat jestem zagorzałym przeciwnikiem posiadania w akwarium ryb złapanych w naturze ponieważ dla mnie jest to jak ktoś napisał tylko i wyłącznie snobizm.

Sam w mojej przygodzie z Malawi jedynie raz miałem dzikie ryby (synodontis njassae) tylko o wyłącznie z powodu że nikt nich po prostu nie rozmnożył. Nie napisałem tego żeby się usprawiedliwić bo na to usprawiedliwienia nie szukam, finalnie było mi z tym źle i ryby sprzedałem.

Wg mnie powinna być dużo bardziej restrykcyjna kontrola tego co sie tak naprawdę dzieje z rybami złapanymi w naturze.

W Polsce nie jest to jeszcze widoczne w takiej skali ale np. w UK nastolatek kupuje sobie jakis tam zbiornik, wrzuca do niego ryby WC i fajnie, po miesiącu, dwóch ryby zdychają to kupuje następne i to jest jak dla mnie godne potępienia. W Polsce całe szczęście jeszcze nie ma takiego problemu z prozaicznej przyczyny że dzięki Bogom ceny ryb WC w stosunku do zarobków są drogie i ludzi po prostu na nie nie stać.

Jeżeli już chcemy mieć ryby to mniejszym złem byłoby sprzedawanie ryb WC tylko wyselekcjonowanym hodowcom którzy zajmują się ich rozmnażaniem.

Czytałem powyżej że ktoś napisał co to za różnica mieć rybę WC, a F1 bo i tak jezioro cierpi...

....no niby tak ale mając pare ryb z jeziora uszczupliłeś jezioro o tę parę, mając parę ryb F1 uszczupliłeś jezioro o jedną iluśtamsetną pary ponieważ dzięki tej parze "rozpłodowej" wielu zamiast ryb WC wybrałoby F1 i w jeziorze zostaje kilkaset ryb na wolności.

Z połowem ryb jest jeszcze jeden problem.

Dwa albo trzy lata temu byłem na prelekcjach Ada i po tym wszystkim chwilke z nim porozmawiałem. Zasadniczo wiekszość naszej rozmowy jak i prelekcji dotyczyła właśnie poruszanego tu tematu.

Może wyda się to dziwne ale bardzo dużym "dodatkowym" problemem jest wpuszczanie złowionych ryb z powrotem do jeziora!

Wytłumaczyl on to w ten sposób że poławiacz taki ma zamówienie na powiedzmy 100 ryb Labeotropheus fullerborni Katale, poławia je i odbiór tych ryb jest czasami kilkaset kilometrów dalej to te ryby tam transportuje i okazuje się że wszystkiego nie sprzedał i co tu zrobić z resztą? Przecież nie będzie generował sobie dodatkowych kosztów i zawoził je tam gdzie je wyłowił, więc po prostu wrzuca je do jeziora.

Niestety w tym miejscu występuje całkowicie inna odmiana barwna kulfonów, ryby jak wiadomo zaczynają trzeć się między sobą i po jakimś czasie jest więcej pomieszanych kundli niż "czystych" ryb danej odmiany barwnej.

W sumie tym mnie najbardziej zaskoczył bo nigdy w ten sposób o tym nie myślałem ale to co mówił ma sens i przekonało mnie bardzo.

Wszystkim którzy mają wątpliwości odnoście słuszności działań charytatywnych polecam znany już artykuł i film http://www.cichlidpress.com/smgfund/smgfund25.html

• Dziękuję 4
Opublikowano

Wielokrotnie pisałem, że osobiście jestem przeciwnikiem pielęgnacji ryb z odłowu przez początkujących a nawet średniozaawansowanych malawistów. Szkoda ryb i akwarystów. Pozostają Ci doświadczeni . Im też zazwyczaj to odradzam i uważam, że świat odłowu to inna półka. Sam nie mam odłowu od dłuższego czasu a jeśli będę miał to na zupełnie innych zasadach. Rozumiem jednak tych którzy go mają i nie ukrywam, że kluczowym jest dla mnie to kto się na odłów porywa oraz czy jest to robione z głową. 

Najlepszym rozwiązaniem byłoby aby odłów mógł być pielęgnowany przez kogoś z odpowiednim certyfikatem/zezwoleniem ale obawiam się nadużyć w tym zakresie i miast mieć szansę na zdobycie gatunków hodowlanych z certyfikowanych hodowli mogłoby się okazać że stworzone są kartele, którychoć jedynym celem jest wydłużenie grosza z akwarystów poprzez podwyższenie ceny słabiej dostępnych gatunków.

Podsumowując: zawsze kupię rybę z hodowli a z odłowu tylko wtedy, gdy nie dostanę danego gatunku w wersji hodowlanej.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Witam,

ja tylko w kwestii propagowania akcji na tym forum. Przypominam że to forum Stowarzyszenia MIŁOŚNIKÓW PIELĘGNIC a nie MIŁOŚNIKÓW ZBIORNIKÓW Z PIELĘGNICAMI. To tyle...

Opublikowano
6 minut temu, pkalski@o2.pl napisał:

Witam,

ja tylko w kwestii propagowania akcji na tym forum. Przypominam że to forum Stowarzyszenia MIŁOŚNIKÓW PIELĘGNIC a nie MIŁOŚNIKÓW ZBIORNIKÓW Z PIELĘGNICAMI. To tyle...

Nie ważne jak sobie te forum nazwiesz,ważne co na nim propagujesz.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, grzegorz77 napisał:

Nikomu nic nie odmawiam,po prostu stwierdzam ze jest to przejaw hipokryzji.Te błędy popełniałeś,popełniasz i będziesz popełniał z pełną premedytacją.

Przepraszam, co robisz pisząc to co poniżej:

5 godzin temu, grzegorz77 napisał:

Panie i Panowie,czy idea fundacji jest słuszna?Odpowiedź jest oczywista, jak najbardziej tak.Czy powinna być ona propagowana na TYM FORUM? Moim zdaniem nie.

2 godziny temu, grzegorz77 napisał:

I po trzecie i możne najważniejsze ja nie neguje szczytnego celu tej fundacji,neguje to że zachęca się do jej propagowania na tym forum.Od wspomagania są inne fora ekologiczne,to do nich na pewno się nie zalicza.

Dlaczego jesteś sądzią i uważasz, że nie wolno nam propagować akcji charytatywnej w celu ochrony ryb z jeziora Malawii? Akcja na forum o ekologii by do mnie nie trafiła bo mnie tam nie ma. To chyba lepiej, że tu się odbyła i mogłem się dołożyć, czyż nie?

Czy tak samo reagowałeś i pisałeś do koncernów alkoholowych kiedy  z ich pieniędzy były fundowane akcje uświadamiające o zagrożeniach z piciem alkoholu? Do wojska też piszesz, że nie powinni pomagać ludności w razie klęsk żywiołowych bo przecież są de facto od zabijania? Sorry, ale Twój tok rozumowania do mnie kompletnie nie przemawia. :)

Edytowane przez spiochu
  • Dziękuję 2
Opublikowano
9 minut temu, spiochu napisał:

Czy tak samo reagowałeś i pisałeś do koncernów alkoholowych kiedy  z ich pieniędzy były fundowane akcje uświadamiające o zagrożeniach z piciem alkoholu? Do wojska też piszesz, że nie powinni pomagać ludności w razie klęsk żywiołowych bo przecież są de facto od zabijania? Sorry, ale Twój tok rozumowania do mnie kompletnie nie przemawia. :)

A odpowiedz tak sobie szczerze,czy wspieranie akcji uświadamiających przez koncerny alkoholowe nie jest przejawem hipokryzji?A na marginesie dowiedz się czy przypadkiem Ministerstwo Zdrowia to na nich nie wymogło.Co do wojska i klęsk żywiołowych zupełnie nie trafiony przykład, moim zdaniem.I że tak się posłużę Twoimi słowami "Twój tok rozumowania do mnie też kompletnie nie przemawia";)

Opublikowano

Dla mnie hipokryzja jest upominanie kogoś, kto robi coś, ze swoimi pieniędzmi. Chce pomagać to pomagam, chcę wydać kase na totolotka wydaję, chce kupić chrupki kupuję. 

To na co każdy z nas wydaję swoje pieniążki jest jego sprawą.

Opublikowano
Godzinę temu, grzegorz77 napisał:

Nie ważne jak sobie te forum nazwiesz,ważne co na nim propagujesz.

Zastanawiam się co Cię bardziej boli propagowanie akcji czy sklepów ;-) ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dobieranie akwarium do rozmiaru blatu to trochę dziwny pomysł.  Ale jeśli masz miejsce na akwarium 200x50 to nawet nie zastanawiaj się nad 120x40x50, bo po kilku miesiącach stwierdzisz, że jest za małe i będziesz sobie pluł w brodę, że nie postawiłeś większego. Sprawdź jak duże akwarium możesz zmieścić w pokoju. Potem poprzesuwaj meble, żeby weszło większe. Potem pomyśl czy wszystkie meble są naprawdę potrzebne, sprzedaj te zbędne (budżet wzrośnie), poprzestawiaj znowu te które zostały, żeby zrobić więcej miejsca. Ścian na razie nie burz (to przyjdzie później, jak złapiesz bakcyla), blat olej i celuj w takie szkło i stelaż jakie tam wciśniesz.  Jeśli nie mieszkasz w zabytkowej kamienicy to stropem się nie przejmuj, akwarium 500l waży tyle co dwóch Amerykanów stojących obok siebie, stropy się pod nimi nie zawalają. Jeśli Twój tata się o nie martwi to możesz podłożyć płytę pod stelaż żeby lepiej rozłożyć obciążenie podłogi. Fajnie, że pytasz i szukasz rozwiązań, to dobrze wróży na przyszłość. Jeśli jednak zdecydujesz się na 120x40x50 to bierz tego Juwela o którym pisał @Bartek_De, też od niego zaczynałem - solidny zestaw na początek, służył mi lata bez żadnych problemów.       
    • Różnica w cenie spora. Ale możesz wziąć pod uwagę zamontowanie jednego wzmocnienia poprzecznego . Ja tak zrobiłem gdy pękło moje. Trochę to może komplikować 'grzebanie" w akwa ale niespecjalnie . To tylko kwestia włożenia tła w przyszłości  ale i z tym można sobie poradzić.
    • Część. Powiem Ci szczerze, przemyśl to jeszcze... 240l. to jest niezbędne minimum jeżeli chodzi o ten biotop. 2 gatunki aby panował względny spokój. Max 3 kolory ryb. Większość z nas to przerabiała. Postawisz zbiorniki i za chwilkę będziesz żałował wydanych pieniędzy bo akwarium bardzo szybko się optycznie skurczy... Pomyśl o salonie, tam jak postawisz 200x50 to nacieszy oczy wszystkich domowników i gości🙂 Kasę można dozbierać i postawić coś bardziej sensownego. Nie nawiam na siłę, tylko opowiadam z własnego doświadczenia😉  Życzę powodzenia!
    • Jasne, też fakt, mogłem szybciej wszystko opisać. Generalnie po rozmowach z tatą doszliśmy do tego że najlepiej by było zostać przy tych 240l, tata nie jest pewny czy strop by uciągnął jakieś większe punktowe obciążenie, a w tej sprawie wolę zaufać. Akwarium dla mnie najlepiej jakby stało w moim pokoju, więc nie jestem zbyt skory żeby stało na parterze. Co do budżetu, to mogę wydać maksymalnie 2.5 tysiąca, chociaż oczywiście dobrze by było gdyby wyszło mniej. Blat ma wymiary 2m długości na 50 cm szerokości. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Od tego powinieneś zacząć planowanie. Przede wszystkim, ile możesz wygospodarować miejsca na akwarium i jaki masz na to budżet? Blat 10cm spokojnie wytrzyma, może masz kogoś znajomego, który wyspawa Ci stelaż pod ten blat. Jakie wymiary ma ten blat? A jak nie stelaż to na pewno taniej wyjdzie postawienie 3 cokołów z bloczków betonowych lub cegieł, na tym oprzeć blat i dorobić drzwiczki. Wszystko zależy od tego na co możesz sobie pozwolić. A jeszcze dobrze byłoby znać nośność stropu jeśli mieszkasz na piętrze. Jest wiele znaków zapytania, my możemy tylko gdybać...
    • Wiem że dobrze by było brać większe, z tym że szczerze bałbym się bo nie wiem do końca jaką nośność może mieć blat na którym chce to akwarium położyć - 240l, nawet ze skałami to nie jest właśnie np 400l + skały, a blatu raczej nie zamierzam wyrzucać. Nie wiem na ile to moja przezorność a na ile faktycznie może być niebezpiecznie, ale wolę dmuchać na zimne. Największym problemem by pewnie było znaleźć nogi do tego blatu które by to uciążenie zniosły, bo blat jest całkiem słusznej grubości - około 10 centymetrów. Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Skoro ma być 10mm to lepiej brać większe np 450l, litraż dwa razy większy a grubość szyby ta sama. Jeśli interesuje Cię malawi to ważna jest wielkość zbiornika, im większe tym lepsze choć nie każdy może sobie pozwolić na ogromny litraż to jednak różnica między 240l a 450l jest bardzo duża, masz przede wszystkim większy wybór gatunków, więcej ryb, mniej strat z powodu agresji.
    • Cześć, miło mi . Najprawdopodobniej będę kupował właśnie od Przemka, lub od akwaria.pro. Bardzo dziękuje za tak duży odzew, finalnie najprawdopodobniej będę brał akwarium właśnie z szyby 10mm. Przede mną jeszcze pewnie sporo czytania tego forum do tego czasu, ale już wiem w jakim kierunku działać . Wysłane z mojego SM-A125F przy użyciu Tapatalka
    • Mam i miałem już kilka różzych zbiorników od Wromaku. Nigdy nie bylo z nimi żadnego problemu. Obecny 375l stoi już 5 lat.
    • @Radiowski Witam Ziomka z pięknego miasta Torunia. 😉 Potwierdzam słowa Andrzeja. Mam od Przemka akwarium, co prawda sam je przywiozłem, bo akurat miałem wyjazd do Szczecina, ale wiem, że zorganizowałby Ci transport. Super wykonanie, zrobi co tylko zechcesz. Różne widziałem tu opinie na temat kontaktu z nim, ja zupełnie nie mogę narzekać, wręcz przeciwnie. Niemal na ostatnią chwilę udało mi się nieco powiększyć ostateczne wymiary zbiornika (początkowo miało być takie, jakie teraz planujesz) - także stawiaj od razu największe, jakie możesz, byś później nie żałował. 😉
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.