Skocz do zawartości

Fotografowanie ryb

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
tu nie ma reguły - 1/6 f2.8 iso200, ev+0,3, obiektyw 18-45

Na czasie 1/6 :?: Nawet ze statywem z ryby wyjdzie jedna wielka smuga :wink: . Chyba, że 1/60, to przy odrobinie wprawy można bez statywu robić.

Polecam przeglądać dane EXIF fajnych fotek. Są tam wypisane najważniejsze parametry zdjęcia i sporo można się nauczyć. Szkoda tylko, że nie zawsze są dostępne, zwłaszcza, przy modyfikowanych fotkach. Warto sprawdzać we właściwościach w zakłądce "podsumowanie" "zaawansowane".

Oprócz tego pstrykać, pstrykać i jeszcze raz pstrykać, a jak już się dojdzie do wprawy to zainwestować w sprzęt, który umożliwi dalszy rozwój.

PS.

wazne jest dobre makro - 1 cm to mus

Oczywiście w aparatach kompaktowych, aczkolwie wystarczy 5cm, czy nawet 15cm. W lustrzankach takich kryteriów się nie stosuje.

Opublikowano

FAjnie Panowie - dzięki za szybki odzew.

Z tą 1/6s to sie też zdziwiłem trochę, bo pojęcie o zdjęciach mam i o pstrykaniu z ręki nie ma mowy przy takim czasie.

Co do pokazanego przez Ciebie Smile obiektywu to fakt - znam Zuiko, i jest to jedne z legendarnych szkieł, ale cena fotoamatora może powalić na twarz ;)

Smile - zaciekawiła mnie stosowana przez Ciebie czułość - wydawało mi się, że 200 przy zdjęciach akwa to b. mało. Zapewne zależy to od akwarium i jego oświetlenia - wyobrażam sobie, że w rafowym z taką czułością można szaleć, ale w skalnym typu Malawi, gdy ktoś ma ciemny wystrój i mroczniejszy klimat to już trudno.

Ogólnie zrozumiałem - po prostu trzaskać zdjęcia i samemu je analizować. Czyli jak w innych rodzajach fotografii ;)

Aha. Co do makro to faktycznie fajnie je mieć, ale dobre (czyt. jasne) tele też wystarczy. Przy ogniskowej np. 80mm (po cropie) też już można trzaskać portrety rybie, szczególnie tym bardziej ciekawskim co to do szyby podpływają.

Pozdrawiam

Opublikowano

Swoje fotki (adres galerii w podpisie) trzaskam z reguły na czasach rzędu 200-250, obiektywem stałoogniskowym Sigmy (macro) 50mm 2,8. Mam HQI i dodatkowo dopalam zewnętrzną lampą nad powierzchnią wody z synchronizacją kabelkiem. Nie używam wbudowanej lampy. Lubię dużo światła i szybkie czasy, ale wtedy trzeba przysłoną regulować głębię ostrości bo ciasno jest. Nie używam generalnie AF.

Opublikowano

tu nie ma reguły - 1/6 f2.8 iso200, ev+0,3, obiektyw 18-45 :wink: albo jeszcze lepszy itp itd, mysle ze warto pracowac z roznymi parametrami, fajnie sie bawic z balansem bieli, i dojsc do jakichs swoich wnioskow - kazdy aparat jest inny - nawet taki sam model robi rozne fotki :D wiem bo sprzedaje aparaty. wazne jest dobre makro - 1 cm to mus

trzeba zaopatrzyc sie w statyw, i duuuuzo cierpliwosci :)

nie, nie, nie - to był skrót myślowy 8) sorka pozno bylo jak pisalem - chodziło mi o to ze rozne parametry sa dobre - 1/6 czy 1/60 zalezy od warunkow itp, dlatego warto sie pobawic z roznymi parametrami

druga sprawa ze niektore rozmazane zdjecie moze byc "udane"

nie tylko kompakt - sa aparaty polprofesjonalne, lustrzanki "hybrydowe" i wtedy warto zwrocic uwage na makro

Opublikowano

Dzięki za wyjaśnienia, będę próbował trzaskać tysiące zdjęć choć z tego co piszecie moim małem cyfrowym aparacikiem to efekty będą mizerne. :(

Opublikowano
e tam da sie foto zrobic 1/6 8) tylko trzeba moment uchwycic

nie pisalem, ze sie nie da... :P Tylko, ze do takiego zdjecia juz trzeba wiedziec co sie chce osiagnac, bo 98% bedzie nijakich ;k 1% to zdjecia, ktore autor mial juz w glowie, 1 % to przypadek ;)

Opublikowano
Sorry, że się czepiam, ale to chyba nie ten dział na tą dyskusję.

Natomiast ja sam kiedyś napisałem do fotograficznych speców (JackBr z galerii), aby pokusili się o napisanie kilku słów, o tym jak robi się takie dobre zdjęcia. No ale niestety bez odzewu. Sądzę, że warto byłoby zebrać kilka porad, niekoniecznie podstawowych, tylko raczej dla ludzi, którzy podsawy fotografii już mają. Focenie akwa to specyficzna dziedzina i dobór czasu i przesłony oraz innych elementów jest tu inny niż np. w portrecie. Także może ktoś poczuje się wywołany do tablicy ...? :) byłoby miło.

O poczułem się wywołany do tablicy :D ,tak gwoli wytłumaczenia się to romekjagoda pomyliłeś mnie z kolegą Jackiem (jack) z Wrocławia.Te przepiękne fotki to On zapodaje w galerii :D . Choć nieskromnie powiem że umieściłem kilka fajnych fotek swoich aulonek a więcej ich nie dodaję bo nie chcę zanudzić Was swoimi fiszami . Tak jak wspomniano ,sprzęt to połowa sukcesu. Drugą rzeczą bez której nie zrobi się dobrej foty to moim zdaniem statyw. Następnie to silne oświetlenie, specjalnie dołożyłem do akwa dodatkową belkę z oświetleniem którą używam tylko do robienia fotek. :) Potem przychodzi czas na eksperymenty ( tu czytaj ,, duża cierpliwość'') i tu zaczynają się schody. Nigdy nie robię fotek na automatycznych nastawieniach gdyż po prostu nie wyjdą. Trzeba kombinować odpowiednim dobraniem przysłony, czasu naświetlenia, ustawieniem czułości , ustawieniem ostrości ,a te czynniki są indywidualne dla każdego zbiornika. Jeśli macie możliwość pstrykania w macro to polecam. W moim przypadku na 100-150 fotek jedna jest warta uwagi.

Pozdrawiam.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.