Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co do roślin - widziałem kilka zbiorników "na zielono" i podobało mi się. Poza tym wydawało mi się bez nich trochę pusto ;)

Najważniejsze że tobie się podoba,bo o to tylko chodzi kolego ;)...

• Dziękuję 1
Opublikowano

Wreszcie ogarnąłem cyrkulację. Wylot z filtra przeniosłem na prawą stronę akwarium, naprzeciwko falownika i skierowałem wzdłuż przedniej szyby, lekko nad powierzchnią wody. Falownik dmucha pod kątem na tylną szybę i w kierunku powierzchni. Cały syf z filmu pływa mi teraz po baniaku :D, ale ładnie trafia do zasysów. Ufff... :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dojrzewanie idzie całkiem nieźle. Parametry od początku:

04.06.2016 - start

pH 7,7 KH 13 GH 19 NO2<0,01 NO3 0,5-1 NH4>1 (po dodaniu WA)

06.06.2016

NO2 0,05 NH4 0,8

08.06.2016

NO2 0,15 NO3 5 NH4 0,6

10.06.2016

NO2 >1 NO3 5 NH4 0,6 (nie wiem, czy dobrze odczytałem)

12.06.2016

NO2 >1 NO3 20 NH4 0,1

Na liściach vallisnerii pojawiło mi się takie coś, jak na załączonym zdjęciu - podpowiecie, co to? Okrzemki? Pierwotniaki? Czy jeszcze jakaś inna zaraza?

post-10918-14695729207626_thumb.jpg

Opublikowano

...zdjęcie słabej jakość stąd trudno jednoznacznie stwierdzić co to jest.Jeżeli jest brązowe , lekko schodzi pod palcami to pewnie okrzemki ale nie twierdze na 100%. Raczej opisałem jak poznać. Jeżeli to okrzemki to będą również na kamieniach tam gdzie pada światło.

Przy pierwotniakach byś miał białą ,mleczną wodę.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki Andrzej. Schodzą potarte palcami i sprawiają wrażenie drobniutkiego piasku. Na kamieniach są również, tylko mniej widoczne.

Opublikowano
...okrzemki. Jak walczyć? Albo wcale i czekać na zielone albo ślimakami http://forum.klub-malawi.pl/slimaki-military-helmet-poradzilem-okrzemkiem-glonami-t23610.html?&highlight=helmet+military

Znajdziesz tu na forum różne sposoby.

Pewnie wpuszczę ślimaki, poczekam tylko jeszcze aż dojrzeje akwarium. Ale robi mi się tego dość sporo... Tylko wszędzie widziałem, że okrzemki są raczej brunatne, a te moje są szare...

Opublikowano

Proszę o podpowiedź. Coś dziwnego stało się w moim zbiorniku.

Tytułem wyjaśnienia - wyedytowałem mój poprzedni post dotyczący kolejnych parametrów wody, gdyż wartości NO3 odczytywałem z nie tej skali. Teraz jest prawidłowo.

Dzisiejsze oznaczenia:

NH4 - nieoznaczalny (poniżej 0,05)

NO2 - powyżej skali - utrzymuje się od 6 dni.

NO3 - SPADŁO!! - 10.06 było 5, 12.06 było 20, 14.06 było 30, dzisiaj wyszło mi 15...:confused:

Rozumiem, że mógł się zatrzymać drugi etap nitryfikacji, ale spadek???

No chyba, że... Mam kilka kęp vallisnerii i w ostatnich dniach zauważyłem wybuch glonów, okrzemek. Rosną w zadziwiającym tempie. Czy byłyby w stanie wchłonąć taką ilość azotanów z wody???

Dodatkowo pojawia mi się na piasku kilka jasnozielonych plamek. Chciałbym wierzyć, że to zielenice a nie sinice. PO4 mam nieoznaczalne (roztwór się nie zabarwia).

W wątku klekota zauważyłem podobną historię z zatrzymaniem II etapu i chyba zastosuję się do rady deccorativo - dołożę jeszcze ampułkę prodibio biodigest.

Zastanawia mnie taka ilość azotynów... WA (25%) dałem 1,9ml, co przy gęstości WA 0,88g/cm3 daje 418 mg NH4, czy stężenie w akwarium prawie idealnie 1mg/l wody.

Proszę o jakieś sugestie...