Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ustrojstwo w drugiej wersji czyni cuda! ?

Po azocie w postaci 27mg/l ani śladu ? Dodam tylko, że według wodociągów mam siarczany na poziomie 90mg/l. A żywicą jaką zastosowałem to PA202.

Pytanie pilne mam! Co robić z tą żywicą po podmianę? Może być bez wody czy musi być cały czas zamoczona?

IMG_20170928_202050.jpg

Edytowane przez Deadi
Opublikowano
10 godzin temu, Deadi napisał:

Pytanie pilne mam! Co robić z tą żywicą po podmianę? Może być bez wody czy musi być cały czas zamoczona?

Jak chcesz w ty korpusie może być w wodzie , mozesz zostawić taką wilgotną , a możesz wyjmować za każdym razem i suszyć. To nie ma znaczenia dla jej pracy. Jak działa to będzie działać aż do zapełnienia się azotanami.

Opublikowano

Czy te plastikowe szybkozlączki mają 100% szczelność czy raczej jest opcja wycieku? Mam zamiar wykorzystać obudowę liniową na zewnątrz wanny i wolałbym szczelne połączenie obudowy i węża plastikowego, bo to będzie na stałe. A jeśli nie ma pewności to co zastosować do plastikowej obudowy by taką pewność mieć? ?

Opublikowano (edytowane)

Witam

Zrobiłem podobne ustrojstwo jak na pierwszej stronie. Dwa korpusy USTM na szybkozłączkach z węglem i żywicą PA202. Sprzęcik działa rewelacyjnie. Według wodociągów w kranie mam 24mg/L azotanów a siarczany na poziomie 21mg/L. Po przejściu wody przez ustrojstwo na wyjściu test pokazuje około 5mg/l. Odpowietrzyłem dobrze ustrojstwo i teraz leci 1mg/l. Dla mnie rewelacja.

Edytowane przez Marcin_
  • Lubię to 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Zbyt powierzchownie przeczytałeś temat Ustrojstwa.

Masz wersję I gdy w kranie masz NO3 do 10ppm

masz wersję II gdy jest w kranie więcej niż 10ppm

oczywiście te poziomy to sprawa umowna i twój podział może być inny ale mój jest logiczny - po co dawać coś co kosztuje a nic albo niewiele robi.

Jak pamiętam NO3 w wiedeńskich kranach to jakieś coś 1-2ppm ???

to po co wkład na azotany NO3 .? na dodatek w gołej puszce - a korpus 10" ?

Jeśli dobrze pamiętam poziom NO3 w twoim kranie to robisz wersję I z postu #1 i koniec tematu.

Potem czytasz temat Agnieszki i Andrzeja

Zabierasz kobiecie rajstopy robisz dokładnie co napisali i masz akwarium ze stałym niezmiennym NO3 miesiącami co kończy temat.

Po co ty od nowa wymyślasz koło.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Właśnie skończyłem ustrojstwo nr. 2 i mam pytanie czy aby aktywować purolite musze puścić z pompą w obieg w solance z soli niejodowanej ? czy wystarczy pomoczyc w tej solance i wypłukać ? 

Dzięki 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Sól jodowana i nie jodowana to spożywcza kupowana w sklepie spożywczym - roducent złoża zabrania użycia takiej spożywczej..

Ty masz użyć soli tabletkowanej próżniowej do zmiękczaczy wody albo takiej do zmywarek .

Możesz w tej soli formatować jak chcesz mocząc obiegiem ompy czy wsypując do garnka

stężenie soli 6% czas ok 30 minut. potem kilka razy wypłukać kranówą .