Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj po wstawieniu zdjęć trafiłam na Sciaenochromis ahli (czyli fryeri). Mocno obstawiam ten gatunek. Ryba jak do mnie trafiła była podkręcona hormonami :( Biały pasek z płetwy grzbietowej przechodził na czaszkę. Teraz wybarwia się inaczej niz zwykłe młode - bo z jednej strony dojrzewa i nabiera kształtu i barw dorosłej ryby a z drugiej strony traci sztucznie wymuszone barwienie.

Inkubująca samica spokojnie może być samicą Sciaenochromis fryeri. Kształt pyska i ciała oby ryb nie bardzo mi pasuje do Aulonocary chociaż Aulonocara stuartgranti wygląda bardzo podobnie - przynajmniej na zdjęciach.

W każdym razie jak poczekam to się doczekam rozwiązania zagadki :)

Opublikowano

Spokojnie ;-) najgorsze co mogło spotkać fryeri to to że większość uważa iceberga za tą właściwą -jeziorową wersję, a to zwykły bastard.

Opublikowano

To akurat wiedziałam - tak samo jak Labidochromis caeruleus electric czy jakoś podobnie.

Jeśli moja zagadkowa ryba to Sciaenochromis to pewnie raczej fryeri - przy zakupie biały pas zachodził na czoło ryby. Za pół roku będzie wiadomo :)

Opublikowano

Wydaje mi się że nie każda ubarwiona młoda ryba musi być karmiona zaraz hormonami, może siedział w akwarium z innymi maluchami i kozaczył. Patrze na swój kotnik i samiec A Nyassae nie ma jeszcze 5 cm a ubarwiony jest prawie jak jego ojciec, ale jakbym go wrzucił do głównego baniaka to na pewno by kolory stracił.

Opublikowano

O tym bym nie pomyślała. Mam nadzieję że masz Lechu rację. Zwłaszcza ze mną to sens ☺ Miał ok 4-5 cm jak do mnie trafił tak samo jak reszta "zagadek".

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Bardzo mi podoba to akwarium. Gratulacje!

Super będzie jak się zaczną kolory, szczególnie Protomelas...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zaczyna się :D Protomelas zaczyna :D

Okrzemki poszły sobie w siną dal, czekam na odrobinę zieleni.

Muszle skójek tymczasowo - nie mogłam odmówić dziecku.

Poniżej filmik :)

[ame]

[/ame]