Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 23.01.2017 o 09:27, kalopeu napisał:

I pytanie o pompę: Aqua Nova N-RMC 4000 jaką śr. mają przyłącza wlotu i wylotu wody i w jakiej pozycji można montować tą pompę?

Może ktoś używa takiej pompy?

Opublikowano

Witam,

przestudiowałem już na prawdę dużo na temat filtracji narurowej. Projekt już jest w głowie, a nawet na papierze. Zaczynam kompletowanie materiałów i już nie długo zacznę się chwalić swoimi postępami.

Nasuwa mi się jedno pytanie: jak zalać taki układ cały już zmontowany. Nie znam się na pompach ale po pierwsze nie wiem czy pompa na "sucho" zaciągnie wodę z akwarium? Czy przez te kila sekund może chodzić na sucho?

Układ będę maił właściwie standardowy: dwa mechaniki równolegle przed pompą, za pompą biologia 2 x 2 czyli po dwa w szeregu i równolegle plus jeszcze jedno odejście na purolite. Pompa G 25/40.

Może jeszcze pytanie: akwarium 450 litrów. Starczy czy może za dużo 4 korpusy z biologią na taki litraż. A jeśli starczy to czy jeszcze myśleć o jakimś kubełku z biologią? Jakieś HW302 np.

Pozdrawiam

I czekam na odpowiedź od bardziej doświadczonych kolegów.

Opublikowano

Ja układ zalałem poprzez zassanie wody metodą usta wąż :) węża podpiąłem pod kran spustowy, zakręciłem zawór od strony wylotu i zaciągnąłem wodę wlotem. Proste :)

Co do ilości korpusów biologicznych to masz ich aż nadto więc kubełkiem sobie głowy nie zaprzątaj.

Opublikowano

Dzięki wielkie. I o to mi chodziło czy ustami przez spust da radę zaciągnąć przez dwa mechaniki. No i ucieszyłeś mnie, że już z kubłem nie muszę się wygłupiać.

A czy Ktoś stosował grzałkę przelotową na narurowcu? Czy ona za mocno przytłumi przepływ?

Opublikowano
5 minut temu, GERWO73 napisał:

A czy Ktoś stosował grzałkę przelotową na narurowcu? Czy ona za mocno przytłumi przepływ?

Sam sobie odpowiedziałeś ;)

Grzałka do akwarium na dno za jakiś kamień lub jeśli masz w domu cały rok ciepło to grzałkę odpuść.

Opublikowano

Spokojnie zassiesz ustami jak pisał Sebastian.
Zakręcasz zawór/y za pompą, korpusy możesz zalać wodą bez wkładow i przez kranik ciągniesz. Aby zalało rurę z akwarium do mechaników, później za Ciebie będzie ssała grawitacja

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Niezle ciagniecie panowie :D. Mozna tez w cywilizowany sposob jesli masz mala pompe (zawsze się przyda do czegos) na krotkim wezu zamontowac do kranika ten waz i pompe do akwarium wrzucic. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Mam pytanko,  póki co jestem na etapie projektowania ale chciałbym mieć zrobione wszystko raz, a dobrze. Planuje narurowca 3 mechaniki + 3 biologie (akwa około 600l). Jako że korpusy mają być równoległe, a biologii wydaje się być za dużo to czy zaadoptować jeden z nich na przykład na TMBT ? Dodatkowo planuje 1 lub 2 korpusy na Purolite. Nie wiem ktora opcja lepsza, czy j 1x TMBT + 1x Purolite, czy moze zasypać 3x ceramika + 2x Purolite ? Jeśli wersja z TMBT jest ok to czy sypać to do jakiejś puszki zasypowej czy  bezpośrednio w korpus ?  

Opublikowano

TMBT musisz zastosować około 2-3 ml/litr wody. Jeden korpus to po pierwsze za mało, po drugie IMHO za mały przepływ będziesz miał.

Wysłane z telefonu