Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Starsze pompy z tego co pamiętam więcej żrą prądu. A ten rozkład pobieranego prądu jest taki sam.jak w elektronicznej pompie 25-60. 

Opublikowano
2 godziny temu, timi napisał:

To może być starsza wersja 25-40. Ja mam taką około 15-to letnią (ze starej instalacji CO), która na I biegu ma 30W i ogarnia ładnie moje 360l (160 cm dł.), ale oczywiście z pomocą cyrkulatora.

Myślę o takim staruszku na początek.

Opublikowano

Nie kupuj takiego badziewia prądożernego bo nie warto.  Na allegro bez problemu kupisz fajną pompę IBO 25-60 elektroniczną w okolicy 250zl razem ze srubunkiem. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć 

U mnie narurowiec funkcjonuje już od ponad 2,5 roku bez większych problemów. Mam jednak kilka pytań typowo eksploatacyjnych:

1. Czy masz alfe2 z pomiarem przepływu? jeśli tak ...to czy możesz powiedzieć jakie wartości przepływu uzyskujesz na III biegu? U mnie przy podobnej konfiguracji max to 1400l/h @33W
  2. Zasys instalacji: w jakim wykonaniu masz? możesz pokazać na foto?
  3. "Stan" matrix'a - u mnie po upływie 6m-cy pokrywa się takim "glutem". Piszesz/mówisz że oczyszczasz media u siebie raz na rok, u mnie to nierealne.
  4. Stan korpusów - gdzieś tu na forum pamiętam posty dotyczące zmatowienia korpusów od wewnątrz, ich powierzchnia robiła się bardzo chropowata - mam taki efekt u siebie. Zaobserwowałeś podobne zjawisko?
  5. Wkłady gąbkowe okrągłe 30x7cm. Używałeś tego rozwiązania? U mnie owata się nie sprawdza kupiłem totalny shit.......pyli jak cholera. Efekt "pierwotniakopodobny" utrzymuje mi się w wodzie 2-3 dni po zamontowaniu nowego zestawu.

Pozdrawiam 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ad1 nie mam takiej pompy 

Ad2 zasys instalacji u mnie to rurka 3/4 plus na niego założone dwa druty na krzyż.  

Ad3 To bardzo dobrze że tak się robi to kolonie bakterii nitryfikacyjnych.  Czemu nie możesz przepułukać? 

Ad4 To samo jest i u mnie. Nie ma czym się przejmować. 

Ad5 Trzeba kupować nie silikonową. Gąbke miałem ale płukanie jej doprowadzało mnie to szału.  Tona wody wylana i syf w kuchni.

Opublikowano

Stan oglądałes zawory kulowe po użytkowniu powiedzmy 3 lata lub dłużej?  Ja ostatnio widziałem po eksploatacji około 5 lat i w środku srednica zmniejszona o połowę przez rdzę.  Stąd chyba lepiej jednak używać zaworów z plastikowych

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 4.11.2016 o 21:37, L.A.J.O.N. napisał:

Stan oglądałes zawory kulowe po użytkowniu powiedzmy 3 lata lub dłużej?  Ja ostatnio widziałem po eksploatacji około 5 lat i w środku srednica zmniejszona o połowę przez rdzę.  Stąd chyba lepiej jednak używać zaworów z plastikowych

Chyba kamień...