Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć ,

Dodatkowo przy rurze gdy pojawią się nieszczelności to woda w pokóju a przy kasecie woda dalej w akwarium;) To chyba jedną z głównych zalet także ...

I o to właśnie chodziło w kaseciaku - woda nie opuszcza akwarium. Dla mnie to był główny cel jego budowy.

No dobra , jakieś mizerne te argumenty są , nie chcę zaśmiecać koledze tematu dajcie jakiś link to dowiem się coś więcej .

Jak np.ma się objętość , przepustowość itd. Do wielkości obsady akwarium .

Jak się ma sprawa z mocą pompy i doprowadzeniem zasilania , wlot i wylot są nad sobą ? .

Opublikowano
Cześć ,

No dobra , jakieś mizerne te argumenty są , nie chcę zaśmiecać koledze tematu dajcie jakiś link to dowiem się coś więcej .

Jak np.ma się objętość , przepustowość itd. Do wielkości obsady akwarium .

Jak się ma sprawa z mocą pompy i doprowadzeniem zasilania , wlot i wylot są nad sobą ? .

Rafciu z twojej fotografi usprawiedliwiam cię że zalanie mieszkania to mizerny argument szczególnie jak nie ubezpieczysz go właśnie od zalania przez filtrację która wyprowadza wodę poza szkiełko. Na ten temat uprawnieni do dyskusji są tylko ci im woda szkiełka nie opuszcza - wyczytasz siłe tego argumentu z wypowiedzi Seby, on miał chyba wszystkie rodzaje filtracji. Także ta zupełna bezradność w znalezieniu tematu kaseciaka zastanawia - no Einsteinem nie jesteś. Kliknij na ten sam dział czyli DIY i przeczytaj cały temat wklejony na samej górze:D :D ( dla ułatwienia - http://forum.klub-malawi.pl/filtr-kasetowy-akwarium-t23333.html ) a jak przeczytasz cały :D :D :D to pytaj, ale nie tu bo zaśmiecasz koledze Plezi tematu kaseciaka narożnego.

Plezi doganiasz Sebę w ilości wersji :D chyba twoja 3.0 a może i 4.0 jakby liczyć wszystkie - to choroba jest:D bo dopiero 2gi miesiąc mija z twoją przygodą z Malawi.

Czekam na wnioski praktyczne z wprowadzonych modyfikacji bo każda popycha temat ale moim zdaniem nie zawsze do przodu - czasami w bok.:(

Już ci odradzałem te złoża w siatkach a sugerowałem podstawkę pod całym złożem by woda płynęła swobodnie i równo pod cała biologią. Siatka = szybciej konieczność wyjęcia i płukania - bez siatki nie trzeba płukać latami.

Opublikowano
Rafciu z twojej fotografi usprawiedliwiam cię że zalanie mieszkania to mizerny argument

Moja fotografia nie ma nic wspólnego z filtrem a nawet jakimkolwiek obiegiem wody w zbiorniku.

:-)

Nie widziałeś pogruchotanych stabilizatorów ?

Już ci odradzałem te złoża w siatkach a sugerowałem podstawkę pod całym złożem by woda płynęła swobodnie i równo pod cała biologią. Siatka = szybciej konieczność wyjęcia i płukania - bez siatki nie trzeba płukać latami.

O jakich siatkach mówisz „skarpety”?

Masz filtr przepływowy na Purolite A520E lub FBF-a ? , masz tam jakieś siatki ?

Czekam na wnioski praktyczne z wprowadzonych modyfikacji bo każda popycha temat ale moim zdaniem nie zawsze do przodu - czasami w bok.

OK w porządku tylko to mi wygląda na „sztukę dla sztuki” tyle że te filtry rosną objętościowo co wymusza coraz większe pompy itp.

Tylko pytam zanim kupię materiały potem się nakombinuję i wyjdzie na to że lepsza zwykła pompa C.O

+ powiedzmy beczka 30/50 litrów z obiegiem przez „przeloty” w dnie .

Opublikowano

Jeśli mogę dorzucić 3 grosze. Zdaje się ze chodzi o koszyczek uszyty z siatki przeciw kretom :)

Dlaczego chcę kaseciak? Bo nienawidzę widoku gąbek i rurek w akwarium. Choćbym nie wiem jak ukrywała sprzęt zawsze go widać. Owszem kasetę także ale zupełnie inaczej. Dużo łatwej ją zgrać z tłem zwłaszcza jeśli jedno i drugie jest zrobione z tego samego materiału. U mnie to główny powód - estetyka. Reszta to wartość dodana. To takie kobiece podejście do tematu

Opublikowano
Bo nienawidzę widoku gąbek i rurek w akwarium. Choćbym nie wiem jak ukrywała sprzęt zawsze go widać

Ja również nie jestem za tym , na razie zrobiłem trzy otwory w dnie pod rury 40mm puściłem to na kilka korpusów i tak sobie sprawdzam różne kombinacje „IN-OUT” .

Dopóki mam puste dno widzę dokładnie jak się ma ustawienie do miejsc gdzie brudy się osadzają .

Zanim wykroję z drugiej strony akwarium kolejne trzy otwory GRZECZIE PYTAM ! O te filtry kasetowe „prze Pani” ha ha ha :-) .

A tak na marginesie nie łatwiej „zamaskować” ssak i wylot z rury 32mm a nawet 40mm w rogu zbiornika pod piaskiem za jakimś tłem 3D lub we wnętrzu imitacji skały , kamienia ?

Co jest powodem kolejnej wersji tym razem narożnej , problem z miejscem w wew kłopotliwe

zamaskowanie .

Opublikowano
Moja fotografia nie ma nic wspólnego z filtrem a nawet jakimkolwiek obiegiem wody w zbiorniku.

:-)

Nie widziałeś pogruchotanych stabilizatorów ?

O jakich siatkach mówisz „skarpety”?

Masz filtr przepływowy na Purolite A520E lub FBF-a ? , masz tam jakieś siatki ?

OK w porządku tylko to mi wygląda na „sztukę dla sztuki” tyle że te filtry rosną objętościowo co wymusza coraz większe pompy itp.

Tylko pytam zanim kupię materiały potem się nakombinuję i wyjdzie na to że lepsza zwykła pompa C.O

+ powiedzmy beczka 30/50 litrów z obiegiem przez „przeloty” w dnie .

Awatar wiele mówi bo wybieramy go na zasadzie - musi nas czymś ująć - patrzę na te oczy i siwy łeb jak mój ale w moich oczach jest łągodność i nie ma furii i przekonania że od razu wszystko wiem i potrafię bezwzględnie ocenić - :rolleyes: .

Rafciu najpierw poczytaj temat Kaseciaka ,potem poczytaj także temat bloku adsorbera na Purolite A520E zauważ kto był prekursorem tego na tym forum a potem jak się zapoznasz to nie będziesz zadawał głupich pytań i zaśmiecał tego fajnego tematu - z mojej strony basta i koniec OT.

Jak chcesz zrobić sensowną filtrację do swojej 1400l to pisz na pw - zawsze odpowiadam i może coś doradzę jeśli będę potrafił a ty mnie nie będziesz straszył pogruchotaniem stabilizatorów :D . Idea 60cio litrowych beczek nawet do akwarium 1400l już tu umarła ( są już tu takie baniaki tylko z kaseciakiem i falownikiem i śmigają) bo już wiemy że do 1400l wystarcza 3-4litry dowolnego złoża np. lawy wulkanicznej po 6zl/l

Opublikowano
Awatar wiele mówi bo wybieramy go na zasadzie - musi nas czymś ująć - patrzę na te oczy i siwy łeb jak mój ale w moich oczach jest łągodność i nie ma furii i przekonania że od razu wszystko wiem i potrafię bezwzględnie ocenić - :rolleyes: .

Rafciu najpierw poczytaj temat Kaseciaka ,potem poczytaj także temat bloku adsorbera na Purolite A520E zauważ kto był prekursorem tego na tym forum a potem jak się zapoznasz to nie będziesz zadawał głupich pytań i zaśmiecał tego fajnego tematu - z mojej strony basta i koniec OT.

Jak chcesz zrobić sensowną filtrację do swojej 1400l to pisz na pw - zawsze odpowiadam i może coś doradzę jeśli będę potrafił a ty mnie nie będziesz straszył pogruchotaniem stabilizatorów :D . Idea 60cio litrowych beczek nawet do akwarium 1400l już tu umarła ( są już tu takie baniaki tylko z kaseciakiem i falownikiem i śmigają) bo już wiemy że do 1400l wystarcza 3-4litry dowolnego złoża np. lawy wulkanicznej po 6zl/l

Ehh i znowu obracasz wszystko byle na swoje nie mam pojęcia czemu wyrywasz z mojej wypowiedzi słówka .

Oczywiście Ty widzisz beczkę 60 litrów jak mi chodzi o możliwość wykorzystania rury PCV o przekroju 18cm .

Nawet nie napisałeś o jakie siatki Ci chodzi gdzie bym je musiał umieścić w obudowie z tej rury .

Dla przykładu daję filtr przepływowy z żywicą i znów dostaje paplaninę o prekursorach i rodzajach ilości a nawet cenie za złoże filtracyjne jak bym o to ptytał .

Jeśli twierdzisz że moje pytanie czy i jak obliczyć pojemność takiego filtra do danego zbiornika jest GŁUPIE ! Zrób jak napisałeś „z mojej strony basta i koniec OT.”

Avatar miał nawiązywać do postaci filmowej z tej serii , szkoda że widzisz złość nerwy agresje zamiast pomysłowości , wynalazczości , zdziwienia oraz wytrwałości by osiągną zamierzony cel .

Myślę że nie bardzo uzyskam tu odpowiedzi na proste pytania parę wpisów powyżej .

„Waruj” dalej by nie padły kłopotliwe odpowiedzi .

Pozdrawiam

Opublikowano

Siatka na krety - z niej zrobiłem maskowanie dolnego prześwitu i z niej będzie koszyk uszyty jak w obecnej wersji i w poprzedniej. Ja żadnej innej siatki Heniu już u siebie nie widzę :)

A rozgorzałą dyskusję na temat Kaseciaka tudzież Kanalizertubera uprzejmie proszę o przeniesienie do tematu z kaseciakami, tam te kilka postów nie zrobi różnicy, a tu, bądź co bądź miało być poradnikowo a nie dyskusyjnie.