Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
To istotne tak pod względem diety jak i kolorystyki. Ktomuś kto zdecyduje się np na niebieskie azureus i niebieskie fryerii szkoda polecać niebieskie Mdoki.

Dlatego w moim poście łamańce (/) wskazują ewentualne opcje, również kolorystyczne.

Opublikowano

Witam,

Pewnie zaraz okaże się, że wszystko co mogłem sknocić to sknociłem.. ale co tam :)

Wyszedłem z założenia, że kupię i zobaczę a w międzyczasie poczytam i się douczę.. bo serio, o rybach nie wiem nic... trochę wstyd po tylu latach :)

Kupiłem maluchy - 2-3cm:

Aulonocara stuartgranti Ngara 6 sztuk

Copadichromis Ivory Undu reef 6 sztuk

Otopharynx lithobathes black orange dorsal 6 sztuk

Otopharynx lithobathes Zimbawe Rock 6 sztuk

Protmelas fenestratus Taiwan /Taiwan Reef 6 sztuk

W sumie dostałem 2 sztuki gratis ale które to nie wiem :) Wyjdzie z czasem...

Wszystkie ryby w akwarium i zginęły w tym litrarzu...

PS. co mam zrobić z neonkami pływającymi wciąż? :)

Opublikowano

Pozbądź się O. black orange dorsal; ryba sztuczna, nieprzewidywalna. Dokup Placidochromis phenochilus mdoka/gissel (10-12szt.)...ich nie będziesz musiał redukować.

Ps. Neonki oddaj, może by nawet przeżyły i pożyły, ale lepiej je oddaj.

• Dziękuję 1
Opublikowano

harisimi - zapomniałem napisać, że masz pozdrowienia od właściciela :) Super komunikatywny facet!

Co do obsady, zobaczymy co z tego wyjdzie.. Jaki miks samce/samice wyjdzie itd.. najwyżej oddam i wsadze coś innego.. Przy akwarystyce nauczyłem się cierpliwości :)

Chciałbym jeszcze jakiegoś drapieżnika oczywiście nie teraz...

pozner: Placidochromis phenochilus mdoka wyglądają całkiem ciekawie. Do przemyślenia.

Co do pozbycia się O. black orange dorsal na razie się wstrzymam.. są na tyle małe, że mam czas na obserwację i podjęcie decyzji.

Opublikowano

Placidochromis phenochilus mdoka lub gissel, nie przeszkadzają dalszej obsadzie.

Powtórzę, odpuść sobie O. black orange, miałem te ryby, samce są jednymi z najładniejszych w non-mbunie, ale samice to może być porażka...5-6cm. i nic więcej....i takie wypierdki inkubowały ;)

Cała reszta ok.

Opublikowano
Co do drapieżnika to może spokojniejszego

Exochochromis anagenys - ładne samce jak i samice no i trochę będzie żółci .

Jeśli nie frejek, to tylko Exochochromis anagenys. Innego drapieżnika nie widzę w twoim akwarium.

Opublikowano

Rybko wczoraj skubały to co narosło na szkle przez ten czas... pokarmu nie tykały za bardzo (śmiesznie to wyglądało bo neonki wyjadały pokarm między pyśkami :)))

Dzisiaj rano był kocioł w akwa podczas karmienia.. więc chyba się aklimatyzują...

Wracając do obsady... Pomyślę, co zrobić z black orange chociaż pomysłu nie mam... Co do Exochochromis anagenys - czy mogę już wpuścić drapieżnika? Jeżeli tak to czy tylko melucha 4-5cm czy może starczego 13-14? :) I jeszcze w jakiej konfiguracji (samiec/samica)?

Placidochromis phenochilus - 12 sztuk - kupię za tydzień, dwa.. niech biologia się w akwarium ustabilizuje...