Misyo Opublikowano 18 Września 2015 #1 Opublikowano 18 Września 2015 Witam Czas na obsadę.. I tutaj na prawdę potrzebuje waszej pomocy bo kompletnie sie nie znam a czas coś wpuścić do baniaka. Celuję w protomelasy, scienochromisy, copadichromisy, duże gatunki aulonocary... Co do samego zbiornika: http://forum.klub-malawi.pl/nowe-szkielko-800l-t24749.html 190x65x65. W tym momencie jest tylko piasek, tło i woda Kombinuję jeszcze z modułami i kamieniami z rockzolid więc powstaną jakieś schowki itd... Ryby kupię albo w TanMalu albo w Szczecinie w Apisto. Do TanMalu mam z 5km, do Apisto ze 100km.. Pomożcie PROSZĘ... w akwa już pływa 5 neonek, bakterie też wpuszczone... nic tylko zarybiać -- dołączony post: Znaczy się, mam zostać z tymi 5cioma neonkami co wpuściłem na start....
eljot Opublikowano 18 Września 2015 #2 Opublikowano 18 Września 2015 Protomelas fenestratus Lupingu Placidochromis phenochilus 'gissel' Sciaenochromis fryeri copadichromis borleyi kadango (ze względu na samice ) Aulonocara jacobfreibergi, Undu reef
harisimi Opublikowano 18 Września 2015 #3 Opublikowano 18 Września 2015 Nie masz takich swoich pewniaków ? Moze wskaż choć jednego ☺. Wtedy do niego dobuduje ci się obsadę. Poza tym pytania. Czy chcesz ryby od dzieciaka czy dorosłe? Czy chcesz samą non mbuna? No i jedna uwaga. Może nie powinienem tego pisać ale jednak to zrobię. Ryby z TM choć cenowo nie powalają są z hodowli, która tak się ma do Apisto jak tygrys do dachowca To na prawdę inna półka.
spiochu Opublikowano 18 Września 2015 #4 Opublikowano 18 Września 2015 Mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. Która półka jest wyżej? Wysłane z telefonu
eljot Opublikowano 18 Września 2015 #5 Opublikowano 18 Września 2015 Celuję w protomelasy, scienochromisy, copadichromisy, duże gatunki aulonocary... Hari kolega napisał co go interesuje 1
maqus Opublikowano 18 Września 2015 #6 Opublikowano 18 Września 2015 Mam problem z czytaniem ze zrozumieniem. Która półka jest wyżej? OT: TM- tygrys Apisto- dachowiec
tom77 Opublikowano 18 Września 2015 #7 Opublikowano 18 Września 2015 Osobiście nie wyobrażam sobie obsady bez Placidochromisów ……. i nawet bez Lethrinopsów…. ale: Celuję w protomelasy, scienochromisy, copadichromisy, duże gatunki aulonocary.. 1/ Copadichromis borleyi „Mbenji” - grupa w toni 2/ Sciaenochromis fryeri - harem skalniaków (lubią tło strukturalne) 3a/ Protomelas sp.spilonotus Tanzania - "na poziomo" harem wszędobylskich 3b/ Protomelas sp.”johnstoni solo” - "na pionowo" j.w. (z ładnymi samicami) 4a/ Aulonocara sp.stuartgranti maleri „Maleri” - grzebacze w 190cm możliwa wielosamcowość 4b/ Aulonocara jacobfreibergi, Undu reef (Mamalela) - j.w. Osobiście nie wyobrażam sobie obsady bez Placidochromisów, a to już mówiłem;) PS. Trafiłem w punkt:D
Misyo Opublikowano 20 Września 2015 Autor #8 Opublikowano 20 Września 2015 Witam, No to przynajmniej wiem, że Tan Mal Umówię się z nimi jakoś na dniach i podjadę zobaczyć co mają... Jak coś mi przypadnie do gustu to wezmę i pod to zbudujemy resztę.. Martwię się tylko, że nie mam jeszcze żadnych skał i grot, tylko tło i piasek.. Ale zanim dojdą pozostałe moduły i skałki to z miesiąc jeszcze...
pozner Opublikowano 21 Września 2015 #9 Opublikowano 21 Września 2015 Osobiście nie wyobrażam sobie obsady bez Placidochromisów ……. i nawet bez Lethrinopsów…. Też sobie nie wyobrażam obsady non-mbuna bez Placidochromisów. Dlatego pozwolę sobie zaproponować takie dwie obsady: 1)-wersja łagodniejsza Placidochromis phenochilus mdoka/gissel Copadichromis borleyi „Mbenji”/mbennji/sp.”Virginalis gold” Protomelas sp.”johnstoni solo” Otopharynx tetrastigma/Lethrinops albus kande/ Tramitichromis intermedius 2)-wersja ostrzejsza Placidochromis phenochilus mdoka/gissel Copadichromis borleyi kadango/ ivory undu reef Sciaenochromis fryeri Protomelas sp.spilonotus Tanzania/taeniolatus red empress Piątym, ewentualnym, gatunkiem może być Labidochromis caeruleus (yellow) W twoim baniaczku piątka, w/g mnie, się zmieści...ale nic na siłę
harisimi Opublikowano 21 Września 2015 #10 Opublikowano 21 Września 2015 Ja nie piszę bo czekam na cennik ;-). Eljot ja wiem, że Misyo zasygnalizował rodzaje czy części rodzajów. Mi bardziej chodziło o jeden czy 2 konkretne gatunki. To istotne tak pod względem diety jak i kolorystyki. Ktomuś kto zdecyduje się np na niebieskie azureus i niebieskie fryerii szkoda polecać niebieskie Mdoki. Ja osobiście zawsze mam jednego faworyta bez którego nie widzę szkła. Wokół niego buduję obsadę.
Rekomendowane odpowiedzi