B&J Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Autor #11 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Witam sorki że prosto z mostu walę....co do wystroju to wiadomo tobie ma się podobać ,ale te garaże wyglądają bardzo nienaturalnie(sztucznie),mając tak fajny litrażowo baniak mogłeś pooglądać fotki baniaków z albumu,galerii i iść w podobnym kierunku np pomyśleć nad innym kamieniem np serpentynitem,otoczakiem itd ułożyć z nich jakieś gruzowiska,jeszcze czarne tło do tego i naprawdę miałbyś super baniak .....No ale człowiek sam uczy się na swoich błędach,i zapewne za niedługo sam dojdziesz do wniosku że to nie to co chciałeś uzyskać.Pozdrawiam i mam nadzieję że cię nie uraziłem Pewnie masz racie z czasem pozmieniam , to moje pierwsze Malawi więc trochę wyrozumiałość Te wszystkie kamienie ułożyłem na styropianie zabezpieczenie Co do ryb to wpuściłem je po tygodniu, do tego nalałem środka do neutralizacji chloru idt... wiem że wielu potępia chemię ale... Na razie z tego co obserwuje to ryby mają się świetnie Ps. egon44 pisaliśmy kiedyś na FB po focie cię poznałem
egon44 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 #12 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Pewnie masz racie z czasem pozmieniam , to moje pierwsze Malawi więc trochę wyrozumiałość Ps. egon44 pisaliśmy kiedyś na FB po focie cię poznałem Akurat ja jestem wyrozumiały no jasne z czasem sam dojdziesz do tego żeby zrobić zmiany,a co do FB to z dużo osobami piszę i za bardzo nie kojarzę ciebie bo fotki nie masz,ale spoko dobrze że zasięgnąłeś porad i wiedzy na forum KM oby tak dalej pozdrawiam
misiek-1984 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 #13 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Ja tak dla świętego spokoju zbadałbym parametry wody. 1
egon44 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 #14 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Ja tak dla świętego spokoju zbadałbym parametry wody. Witam B&J też byłbym za tym żebyś zmierzył parametry wody;ph/gh/kh/no2/no3/
B&J Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Autor #15 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Witam B&J też byłbym za tym żebyś zmierzył parametry wody;ph/gh/kh/no2/no3/ Nie mam w domu ani jednego testu przez cały okres jaki bawie się akwa może zrobiłem że 3 testy itd. Nigdy nie miałem problemów z pH itd. Tym bardziej że ryby mi się trzymaly co mogę potwierdzić zdjęciami
stan Opublikowano 24 Sierpnia 2015 #16 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Nigdy nie miałem problemów z pH itd. Hmm, skoro nie mierzyłes to skąd wiesz że nie miałeś problemów z pH czy innymi parametrami ;-) ? To że Ci się ryby ,,trzymały'' nie znaczy że miałeś odpowiednie warunki w akwarium.
marcin1ja1 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 #17 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Miałeś akwarium roślinne z rybami, które z pewnością nie wymagały "ekstra" specjalnych warunków. Dość spory udział w całym cyklu miały rośliny, których teraz nie ma. Zazwyczaj baniaki z roślinami wymagają niskiego pH. Natomiast Malawi wymaga relatywnie wysokiego pH sięgającego 8,0. Nie jest to dział z obsadami ale widzę również, że Twoja obsada to typowy Malawi-Mix z zoologa lub giełdy akwarystycznej. Całkowicie źle dobrany jeżeli chodzi o agresję i żywienie. Filtracja również nie zda egzaminu jeżeli chodzi o filtrację mechaniczną. Życzę powodzenia w Malawi. Ja na początku robiłem jeszcze większe błędy
deccorativo Opublikowano 24 Sierpnia 2015 #18 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Andrzeju, myślę, że kolega B&J nie żartuje... Chodzi o cykl azotowy, Też uważam że B&J nie żartuje więc już z większą śmiałością pytam. Krótka piłka - przeniosłeś kubełek nie ruszany z tego roślinnego czy ruszałeś z tym Malawi od nowa.? bo nie pozostało zbyt wiele czasu na czytanie o cyklu azotowym a tym bardziej na podziwianie tych ryb. Stara woda jest bezwartościowa liczy się tylko złoże biologiczne.
B&J Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Autor #19 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Nie wiem czy czytanie niektórym sprawia problemy czy piszą po to aby popisać byle co co do ryb nie są ani z giełdy ani z zoo... , mam je od osoby co się zajmuje hodowlą M... i rozmnażaniem ich itd...
marcin1ja1 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 #20 Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Nie wiem czy czytanie niektórym sprawia problemy czy piszą po to aby popisać byle co co do ryb nie są ani z giełdy ani z zoo... , mam je od osoby co się zajmuje hodowlą M... i rozmnażaniem ich itd... Ja tam cały czas widzę Malawi-Mix, ala te które są w zoologach. Jeżeli nie przyjmujesz słów uzasadnionej krytyki to szkoda abyś marnował nasz i swój czas.
Rekomendowane odpowiedzi