Skocz do zawartości

różnice między malawi a tangą?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jakie są zasadnicze różnice między biotopami malawi i tanganika?

przyznam, że pytam z czystej ciekawości no i dlatego, że o malawi się naczytałem już dużo, a żeby od początku czytać o tandze tylko dla tych paru różnic to jednak pas :lol:

więc może ktoś wie?

Opublikowano

Podstawowa to taka że oba te biotopy wykształciły w trakcie milionów lat swojej ewolucji inne zachowania. One w największym stopniu powodują to że te pyszczki mocno nietolerują się w jednym zbiorniku.

Z różnic widocznych gołym okiem to w Malawi jest bardziej kolorowo w Tanganice króluje różnorodność kształtów.

Opublikowano

tą tabelkę widziałem raz na wikipedii i oglądając z ciekawości zdjęcia różnych biotopów też zauważyłem, że malawi jest bardziej kolorowe, natomiast chętnie usłyszę coś więcej o zachowaniach, bo nie miałem okazji widzieć ryb z tangi na żywo...

btw oczywiście nie chodzi mi o łączenie biotopów - tak żeby było jasne :lol:

no i oczywiście żadna siła nie przekona mnie teraz do zmiany biotopu - więc możecie spokojnie pisać - ciekawość mnie zżera poprostu :twisted:

Opublikowano

Ja chciałem zakładać tangę ale niestety żeby ryby czuły się dobrze potrzeba olbrzymiego zbiornika...wg mnie minimum to 500L, ja niestety mam zaledwie 240L więc mam Malawi, ale mam nadzieje w przyszłym roku dozbieram kasy, kupie wielki baniak i założe tangę:).

Opublikowano

a ja powiem tak : po 8 latach trzymania ryb z Malawi postanowiłem założyć tangę, na początek kupiłem bemby i maswy 2 ładne stada to w 375l i po pół roku stwierdziłem, że Tanganika jest ładna, ale nie dla mnie, jakoś zbyt szarawo i jednolicie mi to wyglądało i z powrotem założyłem Malawi i już nigdy z nich nie zrezygnuje :)))

Opublikowano
Ja chciałem zakładać tangę ale niestety żeby ryby czuły się dobrze potrzeba olbrzymiego zbiornika...wg mnie minimum to 500L

Ale to zależy od tego jakie ryby (np. muszlowce czy tropheusy) chcesz trzymać, no i w jakiej ilości. Takie np. tropheusy to w odróżnieniu od ryb preferujących układy haremowe (doskonale nam znane) to ryby stadne i w zasadzie kilkanaście to minimum aby było im dobrze. Biorąc pod uwagę i rozmiary do których dorastają - to rzeczywiście potrzebują sporych zbiorników m.in. z 350+ l. Z różnic więc dorzucam - wybrane gatunki z Tangi to ryby stadne z ustaloną hierarchią. W malawi ze stadami też mozna próbować, ale w przypadku kilku samców tego samego gatunku może być...

Opublikowano

Różne parametry wody.

Różna tolerancja dla wahań parametrów wody.

Tanganika jest znacznie mocniej zaawansowana ewolucyjnie jeśli chodzi o wszelkie przystosowania troficzne i strategie rozrodcze. Jest większa różnorodność kształtów, ryby roślinożerne są zdecydowanie bardziej dostosowane w toku zmian ewolucyjnych do pobierania i trawienia pokarmów mało energetycznych.

Kolorystycznie- trudno powiedzieć. Tanganika jest równie kolorowa- ale warto zauważyć- nie tylko kolorowa- jest również niesamowicie różnorodna w formie.

Zdecydowanie trudniej mieszać ryby o skrajnych wymaganiach. Myślę, że osoba z doświadczeniem może spokojnie, w dużym zbiorniku, pokusić się o trzymanie mięsożernego ahli, z roślinożernym auratusem. Raczej nie do pogodzenia jest kendalli z tropheusem bembą.

Ryby roślinożerne-z Tangi, takie jak trofy czy petrochromisy są znacznie agresywniejsze niż np. przeciętna Mbuna. Trzeba je trzymać w wiekszych stadach- nie można sobie pozwolić na wynalazki typu 1 samczyk 3 samiczki itp.

Ogólnie- należy stwierdzić, że Tanga jest bardziej wymagająca.

Opublikowano

a ja ci powiem jedno, nie interesuj sie tanga bo... sie zakochasz i bedziesz zaraz marzyl o jakis Altolamprologus, Xenotilapia, albo o innych tanganikanskich sledziach, te ryby moze i szare, ale ich ksztalt, zachowanie, to naprawde ryje banie, wiecej nie pisze bo znow mnie na tange wezmie, kiedys mialem :( a i jeszcze cos.. ryby z tanganiki sa bardzo delikatne, za bardzo czasem, to nie to samo co to praktycznie bezobslugowe malawijskie pysiaki

Opublikowano

Hmm ... jakoś mnie nie przekonuje ta miłość do Tangi jak narazie przeciągnęłem 2 osoby na stronę Malawi ;). Cóż z tego, że Tanga jest bardziej zróżnicowana pod względem kształtów jak te kształty są zazwyczaj mniej symetryczne i dostojne niż ryb z Malawi. Gdyby nie katastrofa w Wiktorii na pewno własnie ten akwen byłby u mnie konkurentem Malawi. Tanga pociąga mnie w znacznie mniejszym stopniu.

Jest jednak jedno małe ale ;) ... już nawet w moim domu moja własna żona ma swoich faworytów także w Tanganice a cóż to dopiero mówić wśród rzeszy akwarystów. Wybór zawsze nalezy do konkretnej osoby ja na obecną chwilę nie mam nawet najmniejszej ochoty na Tangę ale jestem też daleki od dogmatu, że Malawi jest lepsze, piękniejsze i ciekawsze ... jest, ale tylko dla mnie jako konkretnej osoby ... inni musza wybrać za siebie ;).

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.