Skocz do zawartości

różnice między malawi a tangą?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mnie osobiście wydaje się, że łatwiej było mi zacząć z biotopem. Tzn. kiedyś miałem w podstawówce ogólne, ale teraz jak wróciłem do akwarystyki biotop Malawi był hmmm łatwiejszy do zrozumienia, opanowania. Być może kogoś to zbulwersuje, ale w przypadku biotopu wiedza jest bardziej jednolita, usystematyzowana, można (i trzeba) wejść bardziej w szczegóły danego środowiska etc. W przypadku akwariów ogólnych wydaje mi się, że trudniej zapewnić optymalne warunki wszystkim rybkom, i to nie tylko poniważ mają inne wymagania, ale właśnie ponieważ wymaga to dużej wiedzy i doświadczenia, ręki, wyczucia akarystycznego, co przychodzi z czasem dopiero.

Reasumując, myślę więc, że te powody są po części przyczyną dość dużej popularności biotopów wśród początkujących akwarystów.

A poza tym wydaje mi się, że kiedyś dostęp do ryb egzotycnych ze specyficznych biotopów był dużo trudniejszy. Ja np. w pod koniec lat 80' nie przypominam sobie bym w akwarystycznych widział coś innego niż gupiki, skalary, etc. - pyszczaków i np. paletek na pewno nie widywyałem wtedy. Ale może to tylko moje osobiste doświadczenie.

Opublikowano

Romek bo tak było, wtedy neon czerwony dopiero zaczął być rozmnażany przez akwarystów i był rybą trudną, paletka to był kosmos cenowy a z pyszczaków bywały auratusy, lombardy i johhanii. Oczywiście akwarium tzw ogólne jest tylko wtedy trudne a wręcz bardzo trudne jak bez podstaw i jakiejkolwiek wiedzy ładuje się w takie akwa co sie podoba. Wtedy ryby chorują zdychają i wreszcie wszystkiego ma sie dość. Znajomość ryb i mądre połaczenie ryb o podobnych wymaganiach nie jest trudne, lecz wymaga poznania ich i odpowiedniego dobrania. Literatura jest dość bogata. Malawi czy Tanganika sa jednak pewnego rodzaju segmentem akwarystyki. Ze względu na takich fanatyków jak My dostajesz poprostu wiedzę w pigułce dzięki temu wszystko wydaje sie prostsze i usystematyzowane.

Opublikowano

Romku to skad sie bierze to ze wszyscy zaczynają od ogólnych ?

Poniewaz hodowla każdej rybki ogólnie dostępnej nie wymaga od akwarysty większej wiedzy.

Ja w latach akwarystycznych miałem biotop ameryki płd, azji i hodowałem barwniaki, uwierz że jest to znacznie trudniejsze niż wrzucenie rybek do ogólnego patrząc na to tylko aby nie było brzanek razem z welonkami itp.

Opublikowano
Romku to skad sie bierze to ze wszyscy zaczynają od ogólnych ?

Poniewaz hodowla każdej rybki ogólnie dostępnej nie wymaga od akwarysty większej wiedzy.

Ja w latach akwarystycznych miałem biotop ameryki płd, azji i hodowałem barwniaki, uwierz że jest to znacznie trudniejsze niż wrzucenie rybek do ogólnego patrząc na to tylko aby nie było brzanek razem z welonkami itp.

Yaro, a właśnie, że nie wszyscy :P bo ja np. tego małego epizodu w podstawówce z gupikami nie zaliczam do mojej przygody z akwarystyką. Ale być może jestem tylko wyjątkiem, choć mam wrażenie, że jest jeszcze kilka osób, które zafascynowały się Malawi i założyły biotop właśnie jako pierwsze akwa.

Nie przeczę natomiast, że utrzymanie biotopu może być/jest trudniejsze. Fakt, na który zwrócił uwagę Wojtek Harisimi to podanie całej wiedzy w skondensowanej formie odpowiedzi na każde praktycznie pytanie, które zada się na forum. I być może to czyni Malawi jako biotop tak przyjaznym ;) Choć ilość wiedzy do objęcia jest duża (nie twierdzę że już mam przerobioną teoretycznie Tangę i Malawi - to cytat z klasyka gatunku ;) )to jednak dzięki Klubowi można to w miarę bezpoleśnie, a nawet przyjemnie, przejść i nie zniechęcić się. Także naprawdę KLub i jego fanatycy ;) ma duuuży wkład w popularyzację i niesienie kaganka wiedzy oraz hektolitrów wody pod strzechy ;)

Pozdrawiam!

Opublikowano

moim zdaniem każdy start akwarium jest trudny, czy to jest biotopowe czy jakieś ozdobne z gupikami, wszędzie są zasady co do warunków bytu ryb, wody itp. trzeba się tego uczyć, a co za tym idzie nabywa się doświadczenia. Czasami jest tak, że dorosłego nie można nauczyć np. systematycznego karmienia lub dbania o zbiornik tzw. słomiany zapał, pewnie się już spotkaliście z tym. Najlepiej zaszczepić akwarystykę od małego człowieczka :D Ja zacząłem przygodę z akwarium w wieku 6 lat co prawda nie było to Malawi, ale nauczyłem się wiele i wiele pamiętam, a pierwszymi pielęgnicami były gębacze burtona, to dzięki nim zafascynowałem się rybami. Mógłbym pisać godzinami, ale nie zanudzam Was, także wiek ma z tym nie wiele wspólnego :D

Czy gość zakładający biotop to doświadczeni akwaryści? nie koniecznie.

Opublikowano
Ten sam. Był tam chyba też L. Callipterus kradnący muszle z samicami :)

Tylko nie wiem w końcu czy to "Jevel of the rift" czy "Little fish in deep water". Chyba nawet oba filmy dzielą jakąś wspólną część materiału dokumentalnego

sznurek: http://carazy.net/mpegs/NatGeoParts/ .Jakość vhs ale warto obejrzeć.

Naprawdę ciekawy filmik. Jest coś podobnego o Malawi?