Skocz do zawartości

różnice między malawi a tangą?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No Lenek, po tak długim naprawdę wyczekiwanym starcie baniaka i wielu naprawdę interesujących postach z Twojej strony można się było tego spodziewać...

Mam nadzieję, że w tym wypadku skończy się na bojowniku, bo szkoda mi ryb...

Opublikowano
Ten sam. Był tam chyba też L. Callipterus kradnący muszle z samicami :)

Tylko nie wiem w końcu czy to "Jevel of the rift" czy "Little fish in deep water". Chyba nawet oba filmy dzielą jakąś wspólną część materiału dokumentalnego

sznurek: http://carazy.net/mpegs/NatGeoParts/ .Jakość vhs ale warto obejrzeć.

film ściągnięty - naprawdę super, dzieki wielkie :)

makok - doobre !! :)

lenek w jakim akwa planujesz trzymac te piekne sledzie ?

pozwól ze ostudze Twoj zapał:

Uwagi: Calvus jest rybą piękną, ale wymagającą. Z tego też powodu zupełnie nie nadaje się dla początkujących.

(http://tooold.superhost.pl/ryby/szczeli ... alvus.html)

Opublikowano
Już przerobiłem teoretycznie malawi i tanganikę i jednak zdecyduję się na ten drugi biotop, tylko ze względu na altolamprologusy calvus-one mnie urzekły. A w 54L multiki :D

jak to zrobiles ?:) ja siedze juz ponad rok nad malawi a nie wiem czy przerobiłem cwiartke mbuny, nie mówiąc już o tanganice ..

Opublikowano
lenek w jakim akwa planujesz trzymac te piekne sledzie ?

pozwól ze ostudze Twoj zapał

Ludzie przestancie, bo jego i tak nic nie ruszy. Proponuje zostawic go w spokoju, to moze wtedy troche sie zastanowi nad tym co robi i co pisze. Jak widac przechodzi teraz okres w ktorym czesto zmienia zdanie, wiec wcale bym sie nie zdziwil jakby napisal, ze tanganike juz tez przerobil i zostawia akwarium dla zolwi. :)

Opublikowano

Tanga będzie na 100% jedynie muszę pozbierać pieniądze bo mi trochę brakuje. Obsada hmm.. napewno 2 parki calvusów i jakieś naskalniaki. Śledzików (chodzi ci o cyprichromisy ?) nie chcę bo są cholernie drogie. Do obsady może dodam parkę albo dwie ocellatusów i tyle.

Opublikowano
Tanga będzie na 100%

Nie wiem czy wiekszosc kolezanek i kolegow zdaje sobie sprawe z powagi tego oswiadczenia. Bedziemy mieli nieklamana przyjemnosc , a zarazem niewypowiedziana strate braku postow samozwanczego znawcy. Tanga to nie to forum.... ide sie upic. Chyba ze szczescia....

Opublikowano

to jest idealny wątek na mały OT...

pytanie do akwarystów z większym doświadczeniem akwarystycznym, znających środowisko, bywających na listach dyskusyjnych, forach itd..

Czy osoby zakładające akwaria biotopowe np malawi/tangę są już raczej doświadczonymi akwarystami, czy jest to ich pierwszy zbiornik?

I jaka jest zatem średnia wieku osób zakładających biotopowe?

pytania bardziej o średnią, nie o poszczególne przypadki, no i z wykluczeniem Lenka ze średniej :mrgreen:

Opublikowano

Ciężko generalizować ... znam akwarystów którzy mają wiele wiosen zarówno na karku jak i lat licząc posiadanie ryb akwariowych. Nie ma zasady. U nas w klubie też zróżnicowanie jest ogromne. Na pewno łatwiej ma doswiadczony akwarysta ( nie ważny jest przy tym wiek ale lata przygody z akwa ) ale i zaczynający swoją przygodę własnie od pysiaków nieraz mają fajne rezultaty. Sam zaraziłem Malawi 2 osoby nie mające wcześniej kontaktu z rybami, które się sprawdziły ale miałem i 3-4 klęski bo ryby albo się tam kiszą albo już pozdychały.

Opublikowano

IMHO tak naprawde niewiele zalezy od wieku, tylko od sposobu podejscia danej osoby do zakladania zbiornika, a raczej jej zaangazowania. Wazne jest, zeby nie byl tylko zwykly zapal, bo w takim wypadku predzej czy pozniej akwarium opustoszeje. W zasadzie sukcesy moze odnosic poczatkujacy akwarysta, o ile dosyc sumiennie zapozna sie z regulami panujacymi w danym srodowisku i poswieci troche czasu na poznanie zachowan, sposobu karmienia i generalnie ujmujac opieki swoich przyszlych podopiecznych. Trzeba przy okazji byc w miare systematycznym i jak juz sie zalozy zbiornik nie przerzucac odpowiedzialnosci na inna osobe , co tez czasami niestety ma miejsce.