Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Powodzenia życzę i czekam na rozwój :) Od siebie dodam tylko, że anubiasy najlepiej dać w cieniu innych roślin bo przy dużym świetle szybko liście zarastają glonem i niestety potem nie rosną - przynajmniej barteri.

• Dziękuję 1
Opublikowano
Jakoś nie czaje dlaczego nie chcesz aby akwa było klejone u ciebie ? Brak firm z taką usługą ?

wynajmuje mieszkanie, to chyba wystarczający powód...

Opublikowano

Gdyby to było moje mieszkanie, to dzięki temu forum, wsadziłbym największe jakie by się dało skleić na miejscu. A tak to muszę mieć możliwość wyniesienia go. Właściciele chcą mieć mieszkanie opróżnione w momencie wyprowadzki i niestety nie zamierzają sprzedawać. Oczywiście, gdybym miał pewność, ze moje akwarium im się spodoba i bedą chcieli aby zostało, to kleilbym na miejscu. A sam nie mam pewności czy mi się spodoba :)

Myślę nad rożnymi rozwiązaniami, aby wcisnąć jak największe. Jest szansa ze na początku następnego tygodnia sfinalizuję zamowienie. W sumie muszę bo juz nie mogę się doczekać.

Znalazłem dostarczyciela filtra aquaponicznego, także na razie zostaje aquaponika.

Wszystko nabiera prędkości :) dzięki szybkiemu startowi akwarium, mojego autorstwa a nie decorativo, który ma niewielkie pojęcie (wg mnie żadne) o biologii, akwarium będzie gotowe do przyjęcia mieszkańców jeszcze w sierpniu.

Mój sposób błyskawicznego startu opiszę już niebawemm.

Opublikowano
Myślę nad rożnymi rozwiązaniami, aby wcisnąć jak największe.
....stąd kiedyś radziłem Tobie aby wziąć pod uwagę fakt ,że kiedyś trzeba będzie je wynieść:) Jestem za jak największym ale w ramach pewnego pragmatyzmu i zdrowego rozsądku... Bo łatwo się komuś mówi "wstaw największe.."..Owszem ..ale w ramach rozsądku:)
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Olo, a przez okno nie da rady. Rozpoznaj ile taka usługa z podnośnikiem kosztuje. Może nie będzie jakoś histerycznie droga. Wtedy klej w chałupie. Wysokość do 70 cm powinieneś obsłużyć. Z hydroponiki bym zrezygnował i stawiał na kaseciaka (+ sump??? albo duży kubeł). Będziesz miał kopacze i potrzebujesz dużo dna, jakiś kamień tez by nie zaszkodził - rób jak najszersze. Kombinuj i powodzenia!

• Dziękuję 1
Opublikowano

Kurczę nie mogę przez okno bo mam dach nad balkonem. Musiałbym wynająć dźwig bo to 4 piętro. Akwarium musi być wyniesione w razie czego.

Myślałem o tym ale akurat pod oknem jest siatka (płot) i ogródek sąsiada z doŁu, bo na dole mieszkania maja ogródki :) i nie mam pojęcia jak duży to miałby być dźwig:) to przerasta moją wyobraźnię. Logistycznie za trudne i nie warte zachodu. Myśle, ze na początek Malawi 1100-1300l to i tak dobrze. Takiej wanienki jak Ty sobie nie postawię :)

Kubeł mam stoi bo kupiłem do testów eheim profesionel3e 2078 ten prawie największy. Hałasuje wiec nie on będzie filtrował. Na razie będzie aquaponika. Sprawdziła się tu na forum. Chcę spróbować. Dam jej szansę. Wiem, że to komplikuje sprawę z oświetleniem, ale jak się uda to powinienem mieć problem z azotanami i fosforanami z głowy.

Jak się nie uda to pomyślimy. Myśle tez o kominie i sumpie. W ten weekend wszystko się rozegra, bo w poniedziałek planuje zamawiać akwarium ze stelażem.

Filtr panelowy jest tez opcja, ale szkoda mi wody. To na prawdę dobre rozwiązanie.

Z kamieniami mam problem bo żadne mi się nie podobają. Na Allegro koleś sprzedawał kamień ponoc z Malawi :)

Byłem w bardzo dużym składzie kamieni i klapa. Na razie mam wybrane mniejsze do rumowiska dla skalniaków (Placidochromis sp. "Jalo reef", C. zebroides "Jalo reef"). Potem je pokażę.

Dzięki za dobre słowo :)

Projekt nabiera tempa. Coraz mniej niewiadomych.

-- dołączony post:

Zmodyfikowałem listę potencjalnych gatunków, które powinny się znaleźć w akwarium:

Poniżej ryby, które raczej nie będą:

• Stigmatochromis spilostichus - raczej go nie będzie, jeśli kupię D. strigatus. Konkurencja jest duża.

• Mylochromis plagiotaenia - tę rybę także postaram się wkrótce opisać, bo jest tego warta. Jednak ze względu na brak miejsca, raczej na pewno nie będzie w moim akwarium. Konkurencja jest spora, nie można mieć wszystkiego, a to rybom ma być jak najlepiej

• Lethrinops lethrinus - nie będzie - nie ma go nawet w Malawianie.

• Rezerwowy S. fryeri - jeśli D. strigatus i S. spilostichus nie wypali, to drapieżnik jakiś musi być. Wolałbym jednak uniknąć tego kundelka.

Robi się przejrzyściej.