Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad kupnem tego grzebienia.

Tylko jak się go mocuje do akwarium. Na silikon?

A może jest prosty sposób zrobienia takiego grzebienia samodzielnie.

Komin mam trójkątny z szyby 10mm.

Opublikowano

zobacz w wątku o sumppie w DIY jak zrobił to starykot - spienione pcv i piła 8)

też tak zrobię we wtorek - wykorzystam do tego pokrywę wromak do tej 25-tki którą mam - tam będzie lampa DIY i otwarty zbiornik, więc mam materiał = uważam, że aquamedic za ten kawałeczek plastiku zdziera, bo 35zł +wysyłka to przesada za to

Opublikowano

Na Ursynowie naprzeciwko Reala przy rondzie jest sklep w ktorym 30cm grzebien kosztuje kolo 25 zlotych.

Opublikowano

A zapytam z ciekawości - sam niedawno szukałem grzenienia lub zastępstwa. Poprzedni właściciel zestawu grzebień gdzies posiał. Tymczasowo włożyłem do komina docięty i dogięty kawałek plastikowej siatki ogrodzeniowej - o oczkach średniej wielkości (dobrane). Póki co się sprawdza i nie przeszkadza jednocześnie w prawidłowym spływie wody. Co o tym sądzcie?

Opublikowano

a nad czym tu debatowac? ;-)

skoro sie sprawdza i utrzymuje Ci poziom wody na odpowiedniej wysokosci, to nadaje sie znakomicie :)

na mam na grzebieniu i tak na gorze polozona siatke wlasnie z takimi oczkami, aby ewentualni akrobaci nie mieli mozliwosci przeskoczyc górą do komina

Opublikowano

Super. Przy okazji - oprócz oczywistej funkcjonalności - właśnie o zabezpieczenie przed chętnymi skoczkami mi równiez chodziło. Działa:)

Opublikowano
zobacz w wątku o sumppie w DIY jak zrobił to starykot - spienione pcv i piła 8)

też tak zrobię we wtorek - wykorzystam do tego pokrywę wromak do tej 25-tki którą mam - tam będzie lampa DIY i otwarty zbiornik, więc mam materiał = uważam, że aquamedic za ten kawałeczek plastiku zdziera, bo 35zł +wysyłka to przesada za to

Aqua Medic nie zdziera bo grzebień AM zasadniczo się różni od tego co można zrobić piłą z PCV. Nawet gdybyś użył dużo PCV, kleju, porządnej piły kątowej to nie zdzierałby dalej bo kosztowałoby tyle samo.

A grzebień mocuje się za jego podstawkę klejem silikonowym, góre da się wyjąć - np. po to aby ją wyczyścić.

Opublikowano

gdyby policzyc koszty czasu poswieconego na zrobienie tego samemu, to istotnie wyszlyby takie same albo i wieksze kwoty - ale czesc z nas z mila checia poswieci caly dzien na zrobienie czegos do akwa tylko dlatego, zeby to zrobic samemu - wlasnie w ramach hobby - i aby pozniej sie tym chwalic :)