norbitek Posted October 14, 2007 #1 Posted October 14, 2007 Zastanawiam się nad kupnem tego grzebienia. Tylko jak się go mocuje do akwarium. Na silikon? A może jest prosty sposób zrobienia takiego grzebienia samodzielnie. Komin mam trójkątny z szyby 10mm.
makok Posted October 14, 2007 #2 Posted October 14, 2007 zobacz w wątku o sumppie w DIY jak zrobił to starykot - spienione pcv i piła 8) też tak zrobię we wtorek - wykorzystam do tego pokrywę wromak do tej 25-tki którą mam - tam będzie lampa DIY i otwarty zbiornik, więc mam materiał = uważam, że aquamedic za ten kawałeczek plastiku zdziera, bo 35zł +wysyłka to przesada za to
Guest pfpp Posted October 14, 2007 #3 Posted October 14, 2007 Na Ursynowie naprzeciwko Reala przy rondzie jest sklep w ktorym 30cm grzebien kosztuje kolo 25 zlotych.
cezarix Posted October 14, 2007 #5 Posted October 14, 2007 zdecydowanie silikon, ja też mam "zwykły" grzebień w przelewie
woytek Posted October 15, 2007 #6 Posted October 15, 2007 A zapytam z ciekawości - sam niedawno szukałem grzenienia lub zastępstwa. Poprzedni właściciel zestawu grzebień gdzies posiał. Tymczasowo włożyłem do komina docięty i dogięty kawałek plastikowej siatki ogrodzeniowej - o oczkach średniej wielkości (dobrane). Póki co się sprawdza i nie przeszkadza jednocześnie w prawidłowym spływie wody. Co o tym sądzcie?
sysgone Posted October 15, 2007 #7 Posted October 15, 2007 a nad czym tu debatowac? ;-) skoro sie sprawdza i utrzymuje Ci poziom wody na odpowiedniej wysokosci, to nadaje sie znakomicie na mam na grzebieniu i tak na gorze polozona siatke wlasnie z takimi oczkami, aby ewentualni akrobaci nie mieli mozliwosci przeskoczyc górą do komina
woytek Posted October 15, 2007 #8 Posted October 15, 2007 Super. Przy okazji - oprócz oczywistej funkcjonalności - właśnie o zabezpieczenie przed chętnymi skoczkami mi równiez chodziło. Działa:)
Mjunszajn Posted October 15, 2007 #9 Posted October 15, 2007 zobacz w wątku o sumppie w DIY jak zrobił to starykot - spienione pcv i piła 8) też tak zrobię we wtorek - wykorzystam do tego pokrywę wromak do tej 25-tki którą mam - tam będzie lampa DIY i otwarty zbiornik, więc mam materiał = uważam, że aquamedic za ten kawałeczek plastiku zdziera, bo 35zł +wysyłka to przesada za to Aqua Medic nie zdziera bo grzebień AM zasadniczo się różni od tego co można zrobić piłą z PCV. Nawet gdybyś użył dużo PCV, kleju, porządnej piły kątowej to nie zdzierałby dalej bo kosztowałoby tyle samo. A grzebień mocuje się za jego podstawkę klejem silikonowym, góre da się wyjąć - np. po to aby ją wyczyścić.
sysgone Posted October 16, 2007 #10 Posted October 16, 2007 gdyby policzyc koszty czasu poswieconego na zrobienie tego samemu, to istotnie wyszlyby takie same albo i wieksze kwoty - ale czesc z nas z mila checia poswieci caly dzien na zrobienie czegos do akwa tylko dlatego, zeby to zrobic samemu - wlasnie w ramach hobby - i aby pozniej sie tym chwalic
Recommended Posts