Skocz do zawartości

Kto zna tę rybę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Slavo, mittlere Wasserregion - to rzeczywiście ma coś wspólnego ze środkiem, ale czy toni to nie wiem, bo brak kontekstu...

Natomiast "Geschlechtsunterschiede: Unbekannt" to ze 100% pewnością znaczy dosłownie: "dymorfizm płciowy: nieznany"

to tyle jeśli chodzi o poprawki w tłumaczeniu

Opublikowano

hi,

mittlere Wasserregion to bez watpienia srodkowy rejon zbiornika wodnego a unbekannte Geschlechtsunterschiede - to znaczy, ze nieznane sa roznice plciowe, czyli jak makok fachowo ubral w slowa - nieznany dymorfizm plciowy :) Milej zabawy z atlasem :D

Opublikowano

Atlas ma to do siebie, że podaje tylko podstawowe informacje i to w skrótach. Lecz jeśli to atlas ryb akwariowych to kontekst faktycznie musi dotyczyć środkowej części akwarium.

Co do dymorfizmu płciowego to tu wpadłem w pułapkę, gdyż np. przy pyszczakach, Niemcy w tej pozycji dają między słowami (oczywiście dla mnie nie zrozumiałymi) takie znaczki skrótowo oznaczające jeden dla samca (kółeczko ze strzałką) i dwa dla samicy (kółeczka z krzyżykami), więc myślałem, że chodzi o grupy haremowe :D .

A może jak tak mieszają, to wcześniejszy punkt oznacza, że trzeba postawić trzy akwaria obok siebie i w środkowym trzymać rzeczoną rybę :D:D:D .

Pozdrawiam

Opublikowano

Niemcy w kwestii pyszczakow bywaja tragicznie niedoinformowani ale nawet w swojej niewiedzy umieja byc logiczni. Takie trzy akwa w rzadku wchodzilyby za to w gre u Holendrow - wie to kazdy, kto choc raz probowal sie poruszac po holenderskich autostradach samochodem :D Takze uwazaj przy holenderskim atlasie, jesli takowy wpadnie Ci kiedys w rece :D