Skocz do zawartości

Kto zna tę rybę?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś może zna, widział na żywo, jego znajomy lub on sam ma, ewentualnie miał tą rybę?

http://www.aquaryus.com/poissons-aquari ... mberi.html

Należy do kąsaczowatych, dorasta do 10cm, minimalne akwarium dla nie to 80 cm długości,ryba przyjacielska. Występuje w Kamerunie, Zambii, Zairze i ... w Malawi !!!

Tyle wyczytałem w niemieckim atlasie ryb akwariowych.

Opublikowano

Ryby nie znam, ale "w Malawi" nie musi oznaczać tylko naszego ulubionego jeziora. Niemcy częściej chyba nawet mówią Niasa. Tak wiec rybka może rzeczywiście pluskać sie w jakiejś rzece w Malawi albo w jakims jeziorku - ciut mniejszym niz Niasa i stwierdzenie, że występuje w Malawi jest oczywiście poprawne.

Opublikowano

Niemcy w atlasie piszą: „Malawisee”. Piszą tak też przy każdym pyszczaku z jeziora Malawi czy też Niasa jak kto woli. Nie mam słownika, ale czy to całe „see” na końcu nie oznacza jeziora właśnie. Jestem leniem (nie mam zdrowia na poszukiwania językowe) więc pytam, może ktoś wie.

Jeśli chodzi o towarzystwo dla pyszczaków to nie byłbym do końca przekonany, że się nie nadają. Wyobraźmy sobie sytuację, że w dużym lub bardzo dużym akwarium mieszkają pyszczaki, które są silnie związane z substratem, agresywne wewnątrz gatunkowo, w ogóle nie aż takie „wredne” i w toni akwarium pustka. Kolejny gatunek pyszczaków, generalnie trzyma się toni, ale od czasu do czasu zagląda zbadać: Co w skale piszczy – wojna gotowa.

A tu może rozwiązanie gotowe. Nie wiem nic natemat tej ryby dlatego pytam na forum.

Opublikowano
W Malawi występuje kilkanaście gatunków kąsaczowców.

Generalnie nam się kojarzy to jezioro z pielęgnicami, najlepiej Mbuną. Tymczasem pielęgnice stanowią nieduży odsetek ichtiofauny Malawi.

Nikt nie generalizuje ze w Malawi są tylko pyszczaki wiadomo że jest tam pełno innego zwierza, ale gdybamy nie o jeziorze tylko o konsekwencji trzymania czegoś takiego w akwarium z naszymi rybkami. Raczej nie miała by szans na spokojne życie w takim towarzystwie, chyba że jako worek treningowy.

Opublikowano

Jw. Warunków naturalnych w naszych zbiornikach nie odtworzymy. W jeziorze mimo wielości gatunków jest gdzie się przemieścić. W naszych akwariach to tak naprawdę odtwarzamy mikruśieńkie otoczenie tego gdzie kilka rybek właśnie "się przemieściło". Upraszczam, ale mając na uwadze funkcję celu obsady dobieramy wg utartych zasad mając na uwadze m.in. wielkość zbiornika. No w takim 20 tys. litrów, o którym niedawno była mowa, to już oprócz 1+3 saulosi to co nieco można by wpakować:)

Opublikowano
Występuje w Kamerunie, Zambii, Zairze i ... w Malawi !!!

Distribution:

Africa: Pangani, Wami, Ruvu, Rufiji, Kilombero, Ruaha, Athi, Tana River, Juca, Webi Shebeli.

Opublikowano

hej! Niemcy nazywaja "okoniami" co trzecia rybe (w tym pyszczaki, pielegnice itd) ale Malawi to u nich Malawi a nie Niasa a See to jezioro (lub morze, zalezy, czy rodzaju meskiego czy nijakiego ale w tym przypadku chodzi o jezioro). Geografie Niemcy opanowali dosc dobrze. Gorzej z nazwami gatunkowymi. Bez posilkowania sie lacina mozna sie niezle wprowadzc w blad. Przynajmniej w kwestii ryb i grzybow :wink: Mieszkam w Niemczech od siedmi lat (z przerwami), jesli potrzebna pomoc (np. w KROTKIM tlumaczeniu), pytaj :D

Pozdro z Berlina,

Ania

Opublikowano

Generalnie chciałem tylko zainteresować rybką Klubowiczów.

W tym atlasie rozszyfrowałem jeszcze jedną informację na jej temat;

Wasserregion: mittlere – chodzi najprawdopodobniej o środkową część akwarium (toni wodnej), jako miejsce jej w akwarium.

Pytanie: Geschlechtsunterschiede: Unbekannt – znaczy, że ta ryba jest rybą stadną?

Dziękuję za chęć tłumaczenia. Oglądam i rozszyfrowuję ten atlas, gdy tylko mam czas, więc może jeszcze o coś zapytam. Sławek

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.