Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Niezależnie od układu haremowego - L.c. Yellow będzie się krzyżował z P. saulosi (!!!).
Cholerka to chyba przez ponad dwa lata miałem inne ryby ;), bo nie zauważyłem nawet minimalnej chęci do mezaliansów.
Opublikowano

Kolego używając tak stanowczych stwierdzeń przeczysz nie tylko moim obserwacjom ale obserwacjom wielu osób wypowiadających się na tym forum przez wiele lat. To że tak twierdzisz bo tak miałeś to IMHO tylko twoje zdanie. Nie widziałem żadnego twojego akwa a nawet ryby (w galerii pusto). a że z natury jestem niewierny Tomasz to pozostanę przy swoim zdaniu i zdaniach innych kolegów z forum. Oczywiście nie podważam twojego doświadczenia tylko nie jestem w stanie go zweryfikować.

-- dołączony post:

Oczywiście nie twierdze że do takich krzyżówek nie może dojść ale zazwyczaj przyczyną takich mezaliansów jest to, iż samiec danego gatunku nie ma swoich samic lub są one niegotowe do tarła (zbyt młode). Możliwe jest również to że, ryby nie są czyste gatunkowo a w ich żyłach płynie domieszka "obcej krwi" takie ryby już dużo łatwiej zaglądają do nie swojego "ogródka" ;).

W malawii są ryby które łatwo się krzyżują, jak wspomniane przeze mnie aulonocary czy też S. fryeri którego to pojawiło ostatnio się sporo hodowlanych odmian.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Ja też będę konsekwentny w tej i wielu innych kwestiach niezgodnych z obserwacjami wielu osób wypowiadających się na tym forum.

Gdybyś zapędził się kiedyś w te strony, to zapraszam do siebie.

Na kawę ( a jak lubisz to i na zupę chmielową ), weryfikację i łyk świeżego powietrza.

Pozdrawiam.

Opublikowano
W malawii są ryby które łatwo się krzyżują, jak wspomniane przeze mnie aulonocary czy też S. fryeri którego to pojawiło ostatnio się sporo hodowlanych odmian.

Już kolejna osoba zauważyła, że S. Fryeri trze prawie z każdą samicą z non-mbuny. Rzeczywiście chyba hodowcy zbyt mocno zabrali się za "selektywno-ulepszającą" hodowlę fryeka. Wielokrotnie się już to potwierdziło, że bastardom bardzo łatwo przychodzi mezalians z innym gatunkiem. Co świadczy o tym, że fryerki dostępne w hodowlach mogą mieć mało wspólnego z gatunkiem występującym naturalnie w jeziorze Malawi.

Opublikowano
Czy w takim razie mogę pozostać przy obsadzie 3 + 8 saulosi ?
A pewnie że możesz, czy się uda na dłuższą metę wielosamcowo ryby zadecydują, tak czy tak spróbować warto.
Opublikowano

To spróbuję, jak będzie źle to zredukuję. Ostatnie pytanie: ile maluchów wpuścić do późniejszej redukcji żeby były szanse na taką obsadę. Wiem że 100% nigdy nie ma ale z iloma próbować.