eljot Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #31 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Niezależnie od układu haremowego - L.c. Yellow będzie się krzyżował z P. saulosi (!!!). Cholerka to chyba przez ponad dwa lata miałem inne ryby , bo nie zauważyłem nawet minimalnej chęci do mezaliansów.
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #32 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ucz się ucz, do końca życia masz czas. Powodzenia w obserwacjach. Twoja cierpliwość może zostać któregoś dnia wynagrodzona.
eljot Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #33 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Kolego używając tak stanowczych stwierdzeń przeczysz nie tylko moim obserwacjom ale obserwacjom wielu osób wypowiadających się na tym forum przez wiele lat. To że tak twierdzisz bo tak miałeś to IMHO tylko twoje zdanie. Nie widziałem żadnego twojego akwa a nawet ryby (w galerii pusto). a że z natury jestem niewierny Tomasz to pozostanę przy swoim zdaniu i zdaniach innych kolegów z forum. Oczywiście nie podważam twojego doświadczenia tylko nie jestem w stanie go zweryfikować. -- dołączony post: Oczywiście nie twierdze że do takich krzyżówek nie może dojść ale zazwyczaj przyczyną takich mezaliansów jest to, iż samiec danego gatunku nie ma swoich samic lub są one niegotowe do tarła (zbyt młode). Możliwe jest również to że, ryby nie są czyste gatunkowo a w ich żyłach płynie domieszka "obcej krwi" takie ryby już dużo łatwiej zaglądają do nie swojego "ogródka" . W malawii są ryby które łatwo się krzyżują, jak wspomniane przeze mnie aulonocary czy też S. fryeri którego to pojawiło ostatnio się sporo hodowlanych odmian. 1
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #34 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Ja też będę konsekwentny w tej i wielu innych kwestiach niezgodnych z obserwacjami wielu osób wypowiadających się na tym forum. Gdybyś zapędził się kiedyś w te strony, to zapraszam do siebie. Na kawę ( a jak lubisz to i na zupę chmielową ), weryfikację i łyk świeżego powietrza. Pozdrawiam.
eljot Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #35 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Może bym i zajrzał na zupę chmielową i nie tylko ale nie bardzo wiem gdzie bo masz bardzo mało danych w profilu .
marcin1ja1 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #36 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 W malawii są ryby które łatwo się krzyżują, jak wspomniane przeze mnie aulonocary czy też S. fryeri którego to pojawiło ostatnio się sporo hodowlanych odmian. Już kolejna osoba zauważyła, że S. Fryeri trze prawie z każdą samicą z non-mbuny. Rzeczywiście chyba hodowcy zbyt mocno zabrali się za "selektywno-ulepszającą" hodowlę fryeka. Wielokrotnie się już to potwierdziło, że bastardom bardzo łatwo przychodzi mezalians z innym gatunkiem. Co świadczy o tym, że fryerki dostępne w hodowlach mogą mieć mało wspólnego z gatunkiem występującym naturalnie w jeziorze Malawi.
Fus Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Autor #37 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Czy w takim razie mogę pozostać przy obsadzie 3 + 8 saulosi ?
eljot Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #38 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Czy w takim razie mogę pozostać przy obsadzie 3 + 8 saulosi ? A pewnie że możesz, czy się uda na dłuższą metę wielosamcowo ryby zadecydują, tak czy tak spróbować warto.
Fus Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor #39 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 To spróbuję, jak będzie źle to zredukuję. Ostatnie pytanie: ile maluchów wpuścić do późniejszej redukcji żeby były szanse na taką obsadę. Wiem że 100% nigdy nie ma ale z iloma próbować.
krzysiutoja Opublikowano 16 Kwietnia 2015 #40 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Witam żeby uzyskać 8 samic to Musisz wpuścić najmniej 20 i jeszcze liczyć na fart Pozdrawiam i powodzenia w hodowli
Rekomendowane odpowiedzi