Bezprym Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #21 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Spoko jak nie będziesz odławiać,poza tym eljot miał saulosi z yellowkami oraz callainos i nic nie wspominał o krzyżówkach,tak więc niech najlepiej on się w tej sprawie wypowie.
eljot Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #22 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Co wy z tym krzyżowaniem, jak będzie odpowiedni układ haremowy to praktycznie nie ma takiej możliwości (chyba że będą to aulonocary ).
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #23 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Niezależnie od układu haremowego - L.c. Yellow będzie się krzyżował z P. saulosi (!!!).
Jargos Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #24 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Niezależnie od układu haremowego - L.c. Yellow będzie się krzyżował z P. saulosi wiesz bo widziałeś czy sobie ubzdurałeś ? Mając mbune, saulosi, msobo red-reda i demasoni nigdy nie zauważyłem nawet podejścia do tarła, przy nonmbunie jest to nagminne zwłaszcza mająć S.Fryeri
Grzesiek Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #25 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Pisałem, że Saulosi zwykły zółty będzie sie krzyżował z Saulosi Coral, a przy okazji wyszło, że L.c. Yellow też się krzyżuje z Saulosi. Fus i tak prędzej czy później będzie tarło, stworzysz nową odmianę, tylko nie wypuszczaj jej na rynek, pytanie co zrobisz z rybkami, gdy przeżyją i dorosną.
Post_Mortem Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #26 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Niezależnie od układu haremowego - L.c. Yellow będzie się krzyżował z P. saulosi (!!!). Gdyby dzisiaj był 1 kwietnia to uznałbym to za fajny żart akwarystyczny ;-) Tak z ciekawości napisz proszę w wolnej chwili, skąd takie twierdzenie. Trzymałem swego czasu obydwa gatunki razem i nawet w okresach zawirowań w układach haremowych nigdy nie zaobserowałem, żeby te gatunki miały się ku sobie. 1
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #27 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Jakoś tak wiem o tym krzyżowaniu z doświadczenia - siedzę sobie w pyszczakach od jakichś dwudziestu paru lat. Na temat saulosi i jego degradacji hodowlanej można napisać książkę. Dlaczego na rynku jest tak dużo barstardów właśnie z takich połączeń ? A to, że jestem tutaj ( na forum KM ) od niedawna nie świadczy o mojej niewiedzy. W tej chwili mam Mbuny ok. 20 gatunków i przeważnie w akwa jednogatunkowych, a dlaczego...? P.Saulosi i L.c. Yellow krzyżują się i basta !!!
Bezprym Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #28 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Demasoni a czym to wytłumaczysz że u ciebie się krzyżują a u innych nie?
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #29 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 O nie, nie kolego! Nie chodzi tylko o moje ryby. Zresztą może baczniej przyglądaj się swoim (o ile masz takie połączenie) i to pod właśnie takim kątem. Wielu hodowcom umyka ten fakt, ponieważ nie biorą go pod uwagę.
Bezprym Opublikowano 15 Kwietnia 2015 #30 Opublikowano 15 Kwietnia 2015 Akurat ja takiego połączenia pod uwagę nie brałem bo lubię bardziej zróżnicowane kolorystycznie akwaria.
Rekomendowane odpowiedzi