Skocz do zawartości

Polecane firmy/producenci zbiorników

Olobolo

Rekomendowane odpowiedzi

Spółdzielnia jest bardzo asertywna w aspekcie pozwoleń na obciążenia statyczne.Z reguły zawsze jet odmowa. Lepiej o to nie prosić a stawiać .

Czym że jest 1200kg przy scianie nośnej . Nie popadajmy w skrajność . Mój kolega ma na 8 piętrze w starej płycie 2000 litrów. Gdybhy chciał zgody administracji nigdy by nie mógł zrealizować swoich marzeń.

• Dziękuję 1

osobiście mam kontakt ze spółdzielnią i wiem, że nikogo by nie zatrudnili ani nie wyliczyli tylko dali by odmowę, wymyślili warunki do spełnienia czyli we własnym zakresie wyliczenia i dodatkowe wentylacje. Dobrym przykładem jest kolega perez 4p akwarium 1,5k i 1k i jak go znam jego zmartwieniem nie jest strop tylko gdzie postawić kolejne ;]

-- dołączony post:

temat przerabiany wile razy...np w straym budownictwie na 3 pietrze z drewnianymi podłogami piec kaflowy waży więcej niż akwarium 1k i ma nacisk na mniejsza powierzchnie.

• Dziękuję 1

O piecu kaflowym nie pomyślałem. Oczywiście nie zamierzam się nikogo pytać.

Właściciel wie, ze będę zakładał akwarium, ale jakoś go to nie obchodzi :) Jest ubezpieczony. Ja ubezpieczę się w Hestii bo tam można od zalania od akwarium się ubezpieczyć.

Oczywiście nie powiedziałem mu, że to ponad 1000l :) ale nie pytał :)

jedyny problem jest taki ze bardzo szybko zmaleje, moje 960 jak stalo puste to przez jakis czas wydawalo sie duze, wlkeilem tlo, posprzatalem i wcale 200cm dlugosci nie robi patrzac od czola wrazenia, za to z boku tak ;) ale to tez zalezy jak stoi ja mam wcisniete w rogu i w takim ukladzie zawsze akwa traci optycznie, najlepiej na srodku sciany

Choroba ono dalej rośnie. . . 200x100x70..... Wniesienie tylko na boku.

W poniedziałek ostateczna decyzja. !!!!!

Suricade, pierwsze słyszę. Sprawdziłeś ofertę tego producenta ? Możesz soę podzielić ?

Moje juz zmalało dawno temu jak w planach było - nadal jest, ale dawno temu zrozumiałem ze 200cm to nic nadzwyczajnego... Gdyby nie to, ze mam wejście do mieszkania pod kontem, to by było dłuższe.

Idę na całość. :)

Będą potrzebni znajomi do noszenia tego szkła ;) Szacuje ze koło 120 kg będzie ważyć. Odważne kroki biorąc pod uwagę możliwą przeprowadzkę ;)

Trzymam kciuki.

Dużo zależeć będzie od grubości szyby, ale wydaje mi się, że taki zbiornik to spokojnie ponad 150 kg będzie ważył, nie wspominając o nieporęczności w kontekście gabarytów. Wg mnie sensownym rozwiązaniem byłoby klejenie takiego zbiornika na miejscu, ale do odważnych świat należy ;-)