Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spółdzielnia jest bardzo asertywna w aspekcie pozwoleń na obciążenia statyczne.Z reguły zawsze jet odmowa. Lepiej o to nie prosić a stawiać .

Czym że jest 1200kg przy scianie nośnej . Nie popadajmy w skrajność . Mój kolega ma na 8 piętrze w starej płycie 2000 litrów. Gdybhy chciał zgody administracji nigdy by nie mógł zrealizować swoich marzeń.

• Dziękuję 1
Opublikowano

osobiście mam kontakt ze spółdzielnią i wiem, że nikogo by nie zatrudnili ani nie wyliczyli tylko dali by odmowę, wymyślili warunki do spełnienia czyli we własnym zakresie wyliczenia i dodatkowe wentylacje. Dobrym przykładem jest kolega perez 4p akwarium 1,5k i 1k i jak go znam jego zmartwieniem nie jest strop tylko gdzie postawić kolejne ;]

-- dołączony post:

temat przerabiany wile razy...np w straym budownictwie na 3 pietrze z drewnianymi podłogami piec kaflowy waży więcej niż akwarium 1k i ma nacisk na mniejsza powierzchnie.

• Dziękuję 1
Opublikowano

O piecu kaflowym nie pomyślałem. Oczywiście nie zamierzam się nikogo pytać.

Właściciel wie, ze będę zakładał akwarium, ale jakoś go to nie obchodzi :) Jest ubezpieczony. Ja ubezpieczę się w Hestii bo tam można od zalania od akwarium się ubezpieczyć.

Oczywiście nie powiedziałem mu, że to ponad 1000l :) ale nie pytał :)

Opublikowano

Najwyżej jak spadnie z sufitem to zalejesz to co pod spodem i będzie OK ;) ... już zacieram ręce, pokój sąsiada to jakieś zapewne 400x400x250 ale by była obsada :mrgreen:

Opublikowano

jedyny problem jest taki ze bardzo szybko zmaleje, moje 960 jak stalo puste to przez jakis czas wydawalo sie duze, wlkeilem tlo, posprzatalem i wcale 200cm dlugosci nie robi patrzac od czola wrazenia, za to z boku tak ;) ale to tez zalezy jak stoi ja mam wcisniete w rogu i w takim ukladzie zawsze akwa traci optycznie, najlepiej na srodku sciany

Opublikowano

Choroba ono dalej rośnie. . . 200x100x70..... Wniesienie tylko na boku.

W poniedziałek ostateczna decyzja. !!!!!

Suricade, pierwsze słyszę. Sprawdziłeś ofertę tego producenta ? Możesz soę podzielić ?

Moje juz zmalało dawno temu jak w planach było - nadal jest, ale dawno temu zrozumiałem ze 200cm to nic nadzwyczajnego... Gdyby nie to, ze mam wejście do mieszkania pod kontem, to by było dłuższe.

Idę na całość. :)

Opublikowano

Będą potrzebni znajomi do noszenia tego szkła ;) Szacuje ze koło 120 kg będzie ważyć. Odważne kroki biorąc pod uwagę możliwą przeprowadzkę ;)

Trzymam kciuki.

Opublikowano
  Misiek napisał(a):
Będą potrzebni znajomi do noszenia tego szkła ;) Szacuje ze koło 120 kg będzie ważyć. Odważne kroki biorąc pod uwagę możliwą przeprowadzkę ;)

Trzymam kciuki.

Dużo zależeć będzie od grubości szyby, ale wydaje mi się, że taki zbiornik to spokojnie ponad 150 kg będzie ważył, nie wspominając o nieporęczności w kontekście gabarytów. Wg mnie sensownym rozwiązaniem byłoby klejenie takiego zbiornika na miejscu, ale do odważnych świat należy ;-)

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• @triamond skoro jeden pokarm dla wszystkich to znaczy że dobieranie obsady zgodnej żywieniowo to mit.
    • @Tomasz78 Wygląda na to, że trudno taką obsadę znaleźć, jeśli chodzi o skład karmy. Temat już dyskutowany w długich wątkach (wraz ze źródłami):  https://forum.klub-malawi.pl/topic/25045-jak-dobieracie-diete-dla-swoich-ryb/ https://forum.klub-malawi.pl/topic/26433-roślinożercy-a-mięsożercy-różnice-w-układzie-pokarmowym-jak-i-czym-karmić-dyskusja-ogólna 'Mięsożercy' gorzej tolerują nadmiar węglowodanów od 'wszystkożerców'. Karma nie ma znaczenia, o ile ma dużo białka (w tym nie za dużo nie pełnych roślinnych), i trochę tłuszczu. Pielęgnice są wszystkożerne. Pielęgnice Jeziora Malawi są blisko ze sobą spokrewnione, wyewoluowały z kilku gatunków i się specjalizowały w młodym ewolucyjnie (1-2 mln lat) jeziorze. Nie było czasu na pełną specjalizację. Mają żołądki, zęby gardłowe, przewód pokarmowy o średniej długości, z  pewnymi różnicami gatunkowymi i jedzą co się da. Niektóre znalazły swoje nisze ekologiczne z danym typem pokarmu, ale doskonale poradzą sobie na innym, jeśli będzie trzeba. Za krótko i brak presji ewolucyjnej, by stracić zdolność jedzenia wszystkiego, szczególnie że poziom wody i warunki się zmieniały wielokrotnie (a więc i pewnie rodzaj dostępnego pokarmu). Peryfiton jest wysokobiałkowy (55%), niskowęglowodanowy (10%? jeśli chodzi o strawne węglowodany) i absurdem jest traktować peryfitonożerców, jako  roślinożerców i karmić je węglowodanami z karm roślinnych o niskiej zawartości białka, tylko dlatego, że i glony i rośliny są zielone. To prowadzi do bloat. No i karmy akwarystyczne/hodowlane są przetworzone. To coś innego niż w naturze.  
    • Tego nie wie nikt.  Zależy od układu skał, przebiegu filtracji, pokarmów, ryb itp itd Jeżeli z czasem będziesz miał problem to dokupisz i tyle Polecam Tunze 6045
    • Podłącze się jeśli można z pytaniem. Czy do moich 300 L jak będzie Malawi potrzebny mi cyrkulator? Jako filtr mam JBL e1502 i napowietrzacz w obecnym(pustym jeszcze akwarium ale zalanym).
    • Witam Czy ktoś kto ma Malawi korzysta może z worków SZAT jako medium filtracyjne? Bo mam kupione, jeszcze nie użyte, z myślą o poprzednum roślinnym i zastanawiam się czy nie włożyć tej żywicy do filtra. Podobno świetnie obniża to No3. Tak przynajmniej twierdził facet który zajmuje się hodowlą paletek. Ale czy moge to użyć również do Malawi?  
    • Skoro jeden pokarm jest dobry dla wszystkich ryb to jak ma się do tego obsada niepasująca żywieniowo...
    • Testowałem różne pokarmy i ostatecznie zdecydowałem się na pozostanie przy pokarmie polecanym między innymi przez @triamond czyli Aller Futura w granulacji 0,9-1,6mm. Następnym razem tylko kupię w tej większej granulacji  Pokarm rewelacyjny wg mnie. Jak ryby zaczęły na nim żerować to teraz po wrzuceniu czegokolwiek innego jedzą jakby się na mnie obraziły  
    • Witam, posiadam sterownik od 2 lat  LedDimmer Pro V5 który mam podłączony do zasilacza 12V 45W i z dioda i samsung RGB od jakiegoś czasu dioda sterownika zaczęła migać z ledami przez chwilę się ustabilizuje i znów zaczyna migać wie może dlaczego tak się dzieje? 
    • @Dagmarina od siebie mogę polecić Tropical insect menu. Bardzo dobry pokarm moim zdaniem za rozsądne pieniądze.
    • Zamówiłem 2 kilo na próbę 😁
  • Tematy

• Grafiki

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.