Skocz do zawartości

Naprawa aparatu firmy Canon, ma to sens ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wrócę to spróbuję się z nim pobawić zgodnie z sugestiami demasoni. Z Olsztynem jeszcze porozmawiam a z Warszawą już rozmawiałem. Sugerują problem obiektywu a nie body. Muszę sprawdzić czy obiektyw będzie działał w innym body.

Opublikowano

Sądziłem, że jeśli AF nie działa, to od sprawdzenia obiektywu zacząłeś.

Jeżeli masz drugi, to nie będzie problemu.

Jeżeli nie, to odłącz obiektyw od korpusu, połącz ponownie ( sprawdź czy dobrze zaskoczył ) i rzuć jeszcze okiem czy masz przełącznik auto/manual na właściwej pozycji.

Opublikowano
Muszę sprawdzić czy obiektyw będzie działał w innym body.

Podepnij czyjeś szkiełko do swojego body, będzie łatwiej weryfikować. No i z tego co tam wyczytałem o tym twoim canonie Wojtku to nie ma on ,,śrubokręta" ( tak jak rozmawialiśmy)więc IMHO na 90% to wina szkiełka bo w nim jest ,,śrubokręt".

Opublikowano

Generalnie w zakresie aparatów jestem laikiem ☺. Jednak czynności które wskazaleś już wykonałem. Przełącznikiem zainteresowałem się jako pierwszym a wyjęcie i ponowne wpięcie też uznałem za podstawowe zadanie. Niestety nic to nie dało. Pan z serwisu mówił, że coś się psuje w tych obiektywach bo to kitowe g ale one mi bardzo odpowiadało ☺. Moim problemem jest to, że nie wiem czy ktoś z moich znajomych ma canona. Rodzinka i przyjaciele mają Nikony . Muszę szukać.

Opublikowano

Wydaje mi się, że lepiej jednak kupić tamrona, albo sigme ze stałym swiatlem 2.8 i z tego co pamiętam stabilizacją.

Przy wymianie body będzie jak znalazł.

Opublikowano
Wydaje mi się, że lepiej jednak kupić tamrona, albo sigme ze stałym swiatlem 2.8 i z tego co pamiętam stabilizacją.

Przy wymianie body będzie jak znalazł.

Również polecam tamrona ze stałym światłem. Miażdży jakością zdjęć wszystkie KITy.

Opublikowano

super porady :)

jak ktoś robi zdjęcia "u cioci na imieninach" to bardzo potrzebny jest mu obiektyw za ponad 1,2 k zeta.

nie każdy jest pasjonatem fotografii i nie każdemu potrzeba sprzętu z wyższej półki.

Może warto by było poznać preferencje a potem doradzać?

-- dołączony post:

jak bym miał używać aparat typowo do amatorskich zadań i raz na jakiś czas to w tej cenie wolał bym kupić aparat typu Sony Cyber-shot DSC-HX300 lub mu podobne.

Opublikowano
jak bym miał używać aparat typowo do amatorskich zadań i raz na jakiś czas to w tej cenie wolał bym kupić aparat typu Sony Cyber-shot DSC-HX300 lub mu podobne.

Też jestem tego samego zdania (chociaż osobiście nie polecam DSC-300). Jeżeli już ktoś kupuje lustrzankę to warto zainwestować w obiektyw/y przynajmniej tyle co w body.