harisimi Opublikowano 27 Marca 2015 Autor #11 Opublikowano 27 Marca 2015 Jak wrócę to spróbuję się z nim pobawić zgodnie z sugestiami demasoni. Z Olsztynem jeszcze porozmawiam a z Warszawą już rozmawiałem. Sugerują problem obiektywu a nie body. Muszę sprawdzić czy obiektyw będzie działał w innym body. Cytuj
MALAWI MBUNA WORLD Opublikowano 27 Marca 2015 #12 Opublikowano 27 Marca 2015 Sądziłem, że jeśli AF nie działa, to od sprawdzenia obiektywu zacząłeś. Jeżeli masz drugi, to nie będzie problemu. Jeżeli nie, to odłącz obiektyw od korpusu, połącz ponownie ( sprawdź czy dobrze zaskoczył ) i rzuć jeszcze okiem czy masz przełącznik auto/manual na właściwej pozycji. Cytuj
stan Opublikowano 27 Marca 2015 #13 Opublikowano 27 Marca 2015 Muszę sprawdzić czy obiektyw będzie działał w innym body. Podepnij czyjeś szkiełko do swojego body, będzie łatwiej weryfikować. No i z tego co tam wyczytałem o tym twoim canonie Wojtku to nie ma on ,,śrubokręta" ( tak jak rozmawialiśmy)więc IMHO na 90% to wina szkiełka bo w nim jest ,,śrubokręt". Cytuj
harisimi Opublikowano 27 Marca 2015 Autor #14 Opublikowano 27 Marca 2015 Generalnie w zakresie aparatów jestem laikiem ☺. Jednak czynności które wskazaleś już wykonałem. Przełącznikiem zainteresowałem się jako pierwszym a wyjęcie i ponowne wpięcie też uznałem za podstawowe zadanie. Niestety nic to nie dało. Pan z serwisu mówił, że coś się psuje w tych obiektywach bo to kitowe g ale one mi bardzo odpowiadało ☺. Moim problemem jest to, że nie wiem czy ktoś z moich znajomych ma canona. Rodzinka i przyjaciele mają Nikony . Muszę szukać. Cytuj
stan Opublikowano 27 Marca 2015 #15 Opublikowano 27 Marca 2015 Rodzinka i przyjaciele mają Nikony . Sam widzisz czas na zmiany ;-) , nie warto dalej sie w tym bebrać ;-) Cytuj
fotowik Opublikowano 28 Marca 2015 #16 Opublikowano 28 Marca 2015 Trzeba koniecznie sprawdzić ten obiektyw na innym body. Jeżeli okaże się uszkodzony, (a jest to KIT-owy 18-55mm) to nie warto naprawiać, trzeba kupić nowy. Polecam KIT 18-55 IS STM (cena ok 400zł). Koniecznie z oznaczeniem STM, jest to najnowsza wersja, bardzo udana: http://www.photozone.de/canon-eos/831-canon_1855_3556stmis 1 Cytuj
kessey Opublikowano 28 Marca 2015 #17 Opublikowano 28 Marca 2015 Wydaje mi się, że lepiej jednak kupić tamrona, albo sigme ze stałym swiatlem 2.8 i z tego co pamiętam stabilizacją. Przy wymianie body będzie jak znalazł. Cytuj
marcin1ja1 Opublikowano 28 Marca 2015 #18 Opublikowano 28 Marca 2015 Wydaje mi się, że lepiej jednak kupić tamrona, albo sigme ze stałym swiatlem 2.8 i z tego co pamiętam stabilizacją. Przy wymianie body będzie jak znalazł. Również polecam tamrona ze stałym światłem. Miażdży jakością zdjęć wszystkie KITy. Cytuj
yaro Opublikowano 29 Marca 2015 #19 Opublikowano 29 Marca 2015 super porady jak ktoś robi zdjęcia "u cioci na imieninach" to bardzo potrzebny jest mu obiektyw za ponad 1,2 k zeta. nie każdy jest pasjonatem fotografii i nie każdemu potrzeba sprzętu z wyższej półki. Może warto by było poznać preferencje a potem doradzać? -- dołączony post: jak bym miał używać aparat typowo do amatorskich zadań i raz na jakiś czas to w tej cenie wolał bym kupić aparat typu Sony Cyber-shot DSC-HX300 lub mu podobne. Cytuj
marcin1ja1 Opublikowano 29 Marca 2015 #20 Opublikowano 29 Marca 2015 jak bym miał używać aparat typowo do amatorskich zadań i raz na jakiś czas to w tej cenie wolał bym kupić aparat typu Sony Cyber-shot DSC-HX300 lub mu podobne. Też jestem tego samego zdania (chociaż osobiście nie polecam DSC-300). Jeżeli już ktoś kupuje lustrzankę to warto zainwestować w obiektyw/y przynajmniej tyle co w body. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi