Jump to content

Witam 200l pierwsze Malawi

Recommended Posts

Witam jestem Jarek, do tej pory zajmowałem się bardzo amatorsko akwarium 140l, które wystartowałem na próbę z ziemią ogrodową, nawet to się sprawdza. Postanowiłem że założę akwarium z biotopem, stwierdzając że jak masz akwarium od gupików, neonów aż po skalary to się całości nie trzyma. Przeglądając biotopy natrafiłem na forum Malawi i tak już zostałem:D . O Malawi nie wiedziałem nic, ale na szczęście na forum jest wszystko!

Zbiornik 200l 100x40x50 (czekam na dostawe)

Oświetlenie 2x30 standard , Oświetlenie LED intenso 21.6W 80cm

Filtracja: Biolog HW-302 z ceramiką być może dam grys koralowy, Mechanik aquael circulator 1500+ gęsta gąbka

Obsada (nie prędzej niż za miesiąc) Pseudotropheus saulosi+Rdzawy

Roślinność: brak

Dekoracja:piach + łupek, tło czarne

Pozdrawiam Jaras

Witamy cię na naszym forum. Fajnie, że informacje tu zawarte pomogły Ci w skomponowaniu twojej pierwszej malawki. Jedna uwaga to dekoracji czyli łupki. Bardzo ciężko jest coś fajnego z nich wy myśleć więc zastanów się czy chcesz ich użyć. Oczywiście to tyko moja sugestia i nic innego.

Byłem zdecydowany na serpentynit, ale nie mieli w składzie kamienia było pełno różnego typu kamieni nawet pytałem sprzedawców, zobaczę przyjdzie szkło wysypie piachem i zacznę lepić z tego co mam, jak nie będzie mi się widziało to nic straconego zobaczymy.

Pozdrawiam

• 2 weeks later...

W końcu stanął, zalany, jeszcze czekam na tło bo w żadnym z akwarystycznych nie mieli czarnego tła 50cm ani testu na NO3 JBL. Wlałem 25 litrów z starego akwarium, dziś podłącze kubełek, wycisnę starą gąbkę, parametrów na razie nie mierze, czekam na aż przyjdzie test na NO3. Nie wiem czy za mało kryjówek nie porobiłem?

Pozdrawiam

post-15958-14695721822597_thumb.jpg

• Like 1