jaraspol Opublikowano 10 Marca 2015 #1 Opublikowano 10 Marca 2015 Witam jestem Jarek, do tej pory zajmowałem się bardzo amatorsko akwarium 140l, które wystartowałem na próbę z ziemią ogrodową, nawet to się sprawdza. Postanowiłem że założę akwarium z biotopem, stwierdzając że jak masz akwarium od gupików, neonów aż po skalary to się całości nie trzyma. Przeglądając biotopy natrafiłem na forum Malawi i tak już zostałem:D . O Malawi nie wiedziałem nic, ale na szczęście na forum jest wszystko! Zbiornik 200l 100x40x50 (czekam na dostawe) Oświetlenie 2x30 standard , Oświetlenie LED intenso 21.6W 80cm Filtracja: Biolog HW-302 z ceramiką być może dam grys koralowy, Mechanik aquael circulator 1500+ gęsta gąbka Obsada (nie prędzej niż za miesiąc) Pseudotropheus saulosi+Rdzawy Roślinność: brak Dekoracja:piach + łupek, tło czarne Pozdrawiam Jaras
misiek-1984 Opublikowano 10 Marca 2015 #2 Opublikowano 10 Marca 2015 Powodzenia w zakładaniu akwa. Jakbyś miał jakieś wątpliwości to wal śmiało zawsze ktoś Ci pomoże. I oczywiście czekamy na foty baniana jak już wystartujesz
Mortis Opublikowano 10 Marca 2015 #3 Opublikowano 10 Marca 2015 Witaj. Wszystko przemyślane na tip top. Powodzenia
stan Opublikowano 10 Marca 2015 #4 Opublikowano 10 Marca 2015 Witamy cię na naszym forum. Fajnie, że informacje tu zawarte pomogły Ci w skomponowaniu twojej pierwszej malawki. Jedna uwaga to dekoracji czyli łupki. Bardzo ciężko jest coś fajnego z nich wy myśleć więc zastanów się czy chcesz ich użyć. Oczywiście to tyko moja sugestia i nic innego.
Mortis Opublikowano 10 Marca 2015 #5 Opublikowano 10 Marca 2015 Jeśli chodzi o kamienie do dekoracji to może jakiś serpentynit. Jedna konkretna bryła pomoże zasłonić filtr mechaniczny i jakieś mniejsze kamienie do dekoracji, tworzeniu grot.
jaraspol Opublikowano 10 Marca 2015 Autor #6 Opublikowano 10 Marca 2015 Byłem zdecydowany na serpentynit, ale nie mieli w składzie kamienia było pełno różnego typu kamieni nawet pytałem sprzedawców, zobaczę przyjdzie szkło wysypie piachem i zacznę lepić z tego co mam, jak nie będzie mi się widziało to nic straconego zobaczymy. Pozdrawiam
marcin73m Opublikowano 10 Marca 2015 #7 Opublikowano 10 Marca 2015 Z tym, że najpierw kamloty, a potem piach.
jaraspol Opublikowano 25 Marca 2015 Autor #8 Opublikowano 25 Marca 2015 W końcu stanął, zalany, jeszcze czekam na tło bo w żadnym z akwarystycznych nie mieli czarnego tła 50cm ani testu na NO3 JBL. Wlałem 25 litrów z starego akwarium, dziś podłącze kubełek, wycisnę starą gąbkę, parametrów na razie nie mierze, czekam na aż przyjdzie test na NO3. Nie wiem czy za mało kryjówek nie porobiłem? Pozdrawiam 1
marcin73m Opublikowano 25 Marca 2015 #9 Opublikowano 25 Marca 2015 Super Ci wyszło, duże (wysokie) skały dały świetny efekt. Moim zdaniem raj dla mbuny, pysie i tak sobie kryjówki wykopią..
Mortis Opublikowano 25 Marca 2015 #10 Opublikowano 25 Marca 2015 Fajnie wygląda. Znajdą sobie kryjówki bez problemu.
Rekomendowane odpowiedzi