Olobolo Opublikowano 26 Marca 2015 Autor #71 Opublikowano 26 Marca 2015 A może nasmarować wirnik wazelina? Wyczytałem ze moze on sam po kilku dniach przestani hałasować. Moze tak być, czy to bajki są?
Andrzej Głuszyca Opublikowano 26 Marca 2015 #72 Opublikowano 26 Marca 2015 Moze tak być, czy to bajki są? .....pomaga jeżeli " buczy " mechanicznie. Ale nie na stałe. Pamiętaj ,że z biegiem czasu wirnik w naszym biotopie bardzo szybko obrasta kamieniem i wtedy głośniej pracuje. Ten jest nowy..Ale posmaruj. Na pewno w jakimś stopniu pomoże. Przesmaruj "czapeczki" i powierzchnię po której ślizgają się łopatki . A generalnie jak pisałem wcześniej..poczekaj na akwarium i tam sprawdź
Olobolo Opublikowano 26 Marca 2015 Autor #73 Opublikowano 26 Marca 2015 Generalnie chyba tak bedzie najlepiej. Jak juz stanie akwarium, podłączę filtr. Zamówię pompę i zrobię filtr narurowy kiedy w międzyczasie woda bedzie dojrzewała. Jeszcze jedna ciekawa rzecz. Nie kupuje szkła optiwhite. Nie rozróżniam float od optiwhite to po co przepłacać.
Andrzej Głuszyca Opublikowano 26 Marca 2015 #74 Opublikowano 26 Marca 2015 Nie rozróżniam float od optiwhite to po co przepłacać. ...uwierz ,że różnica jest kolosalna. Ale to trzeba zobaczyć w naturze. Pomijam cenę Wystarczy przednia szyba chyba ,że masz akwa mieć widoczne z dwóch stron czyli z przodu i tyłu.
Olobolo Opublikowano 26 Marca 2015 Autor #75 Opublikowano 26 Marca 2015 Byłem w sklepie. Obok siebie stały 3 akwaria. Jedno było full optiwhite, 2 pozostałe float. Kompletnie nie rozroznialem ich. Myliłem sie ze wskazaniem które to:). Zaoszczędzę mnóstwo pieniędzy i bardzo to mi się podoba.
Post_Mortem Opublikowano 26 Marca 2015 #76 Opublikowano 26 Marca 2015 Byłem w sklepie. Obok siebie stały 3 akwaria. Jedno było full optiwhite, 2 pozostałe float. Kompletnie nie rozroznialem ich. Myliłem sie ze wskazaniem które to:). Zaoszczędzę mnóstwo pieniędzy i bardzo to mi się podoba. W takim razie coś musiało być nie tak z tym akwarium ze szkła Optiwhite bo różnica jest naprawdę wyraźna (mówiąc bardziej obrazowo to tak jak byś nie dostrzegał różnicy w odbiorze programu w jakości HD i SD ;-)
eljot Opublikowano 26 Marca 2015 #77 Opublikowano 26 Marca 2015 Różnica jest wyraźna przy grubym szkle, przy cienkim to bardziej sugestia i widok całości. Gdyby były to szyby wmontowane w okno łatwo byłoby się pomylić .
Post_Mortem Opublikowano 26 Marca 2015 #78 Opublikowano 26 Marca 2015 Różnica jest wyraźna przy grubym szkle, przy cienkim to bardziej sugestia i widok całości. Gdyby były to szyby wmontowane w okno łatwo byłoby się pomylić . Nie chcę polemizować, ale ostatnio podczas wizyty w jednym ze sklepów akwarystycznych w Krakowie widziałem urządzony niewielki zbiornik ze szkła OW (z uwagi na gabaryty zbiornika szyba była relatywnie cienka - na pewno nie miała więcej niż 5 mm grubości) i efekt był rewelacyjny.
eljot Opublikowano 26 Marca 2015 #79 Opublikowano 26 Marca 2015 Ja widziałem dwa niewielkie zbiorniki stojące obok siebie, jeden float drugi opti IMHO różnicę widać było na krawędziach . Ale każdy postrzega inaczej
Andrzej Głuszyca Opublikowano 26 Marca 2015 #80 Opublikowano 26 Marca 2015 Ja widziałem dwa niewielkie zbiorniki stojące obok siebie, jeden float drugi opti IMHO różnicę widać było na krawędziac ...może to był Float Guardian ? Łatwo je pomylić .
Rekomendowane odpowiedzi